semifinále - odvety
11.05.2017 21:05 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Lyon sice Ajax porazil, ale na postup to nestačilo

Fotbal je někdy hodně krutý. Lyonu ani tři branky a skvěle zvládnutá ofenzivní fáze nestačila na postup, přestože šancí měli domácí několik. Nakonec se z postupu do finále raduje nizozemský Ajax, který se musel do posledních vteřin obávat.

Ajax Amsterdam přijel do Lyonu s úkolem chránit vzadu čisté konto, protože měl z prvního klání nahráno. Zároveň ale věděl, že hrát proti ofenzivně laděnému Lyonu jen v obraně, by byla sebevražda. Trenér Peter Bosz samozřejmě nasadil silnou sestavu, která spoléhala na brejkové situace. Do hry se dostaliZiyech, Traoré, Dolberg nebo Younes, proti významnému soupeři navlékl kapitánskou pásku opět Klaasen.

Lyon měl před sebou hodně náročný, dle mnohých až nesplnitelný úkol. Z Amsterdamu odjel s debaklem 4:1, takže musel doufat ve skóre 3:0. Také domácí vsadili především na útočnou hru, kterou zprostředkovali Tolisso, Cornet, Fekir, Valbuena a Lacazette. A to ještě na lavičce seděli Darder s Ferrim a Ghezzalem.

Více práce mohl zřejmě očekávat brankář Ajaxu André Onana, který byl poprvé donucen k zákroku už ve 4. minutě. Za bouřlivé podpory domácích ochozů jej protáhla střela Tolissa. Postrachem pro domácího brankáře byl zase Bertrand Traoré, stejně jako v prvním vzájemném duelu hodně aktivní křídlo.

Po Ajaxem velmi rychle rozehrané standardní situaci zaskočil obranu domácích pas na Amina Younese, který se rychle blížil k vápnu. Volil lob přes brankáře Anthonyho Lopese, jenže s ním přehodil i jeho branku. Domácí Lyon působil hodně agresivně, což se kromě ofenzivní hry promítlo především do osobních soubojů s Ajaxem hraných až za hranou.

Po dvaceti minutách se zastřeloval Maxime Gonalons, kterého skvěle vychytal pozorný Onana. Hachim Ziyech zase z protiútoku nastřelil jen brankáře Lopese. Co nezvládl Ziyech, to dokončil hráč s téměř fenomenální pověstí. Kasper Dolberg si vyměnil míč s Younesem, doběhl do vápna a lobem překonal Lopese - 1:0.

Tím se samozřejmě případná cesta za postupem stala pro Lyon ještě náročnější. Domácí chvíli vypadali na pokraji sil, ale ke konci poločasu dali ještě utkání nový rozměr. Ve 44. minutě nejprve de Light fauloval ve vlastním vápně Aexandra Lacazetta, který si pak sebevědomě stoupl k penaltě. Tu bez problémů proměnil a vykřesal pro domácí naději!

Lacazette je pro Lyon nepostradatelným střelcem a rozdílovým hráčem, což dokázal o pouhou minutu později. Opět byl na správném místě ve správný čas a nehlídán na zadní tyči doklepl do odkryté brány přesný centr Nabila Fekira - 2:1.

Lyon pochopil, že vzdát se ještě nesmí, že Ajax není v obraně dnes nijak jistý. I po návratu ze šaten mu ale chvíli trvalo, než zklidnil rozpálené hlavy hráčů a místo emocí zapojil mozek či nohy. Prvních pět minut řešil zkušený sudí Szymon Marciniak hádku mezi hráči několika žlutými kartami, ale posléze už se děly i fotbalovější věci.

Maxwel Cornet si navedl míč a levačkou pálil vedle, stejně tak zkušenější Alexandre Lacazette. Ajax sice vyztužil svou obranu o střídající hráče, ale výsledkem bylo ještě víc chyb. V druhé půli hosté téměř kompletně odpadli. Po hodině hry se do výborné pozice dostal Nabil Fekir, k němuž propadl balon. Jenže Fekirovi rána nesedla a balon skončil mimo.

O chvíli později pálil znovu Lacazette, tentokrát však nastřelil Onanu. Hostující brankář se musel pořádně vytáhnout i po centru Fekira, který prodloužil Lacazette ke střídajícímu Rybusovi. Toho Onana vychytal! Ajax mohl následně definitivně rozhodnout, jenže ránu van de Beeka zastavilo břevno!

A bylo to ještě velké drama. Spolupráce dvou střídajících hráčů vedla míč od Rybuse k Rachidu Ghezzalovi, který se štěstím dostal balon do sítě! Teď domácí potřebovali již jen gól, aby se prodlužovalo. O pouhé dvě minuty později hráči Ajaxu opět zcela selhali a znovu si zkomplikovali své šance na postup, protože Nick Viergever sestřelil Fekira v nadějné pozici a byl vyloučen! Ajax si hodně koledoval, jenže Cornet v závěru netrefil.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (75)

Přidat komentář
afc ajax

HLAVNE ABY SME POSTÚPILI môj tip 1:1

Reagovat
jáá

asi tak, když dá Dolberg v 30' gol, tak finále čeká za ten první zápas si to zasloužíme!

Reagovat
Mustang™

skoro

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

5:1

Reagovat
ZB 07

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 a postup OL

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
X-bano-X

Ajaaaaaaaax

Reagovat
smazaný uživatel

To je nadpis. Kdyby se Ajax spolehal na naskok, tak to jeste projebe.

Reagovat
jáá

je to tak, protože cíleně jen bránit prostě neumíme

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 (2x Lacazette, Tolisso) Allez l'OL !

Reagovat
Free_player

No když na mladíčky Lyon hned vlítne a dá jim 2 rychlý fíky tam to bude ještě zajímavý

Reagovat
Ondiis

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:0 (2x Lacazette, Tolisso, Fekir)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Davaju to i na Novasport

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
Langi

Ostudy fotbalu...tam neni ani naznak toho, ze by to mohli zdramatizovat a pouze nechavaji vzadu vrata

Reagovat
smazaný uživatel

To bežne Lyon takto bráni?

Reagovat
Langi

Tak dneska musi utocit, takze takovyhle vrata jsou odpustitelny...bohuzel ale v jinych zapasech to neni o moc lepsi

Reagovat
smazaný uživatel

To je pochopiteľné, ale tá pravá strana je deravá aj keď sú tam všetci. Neuveriteľná laxnosť pri Dolbergovom góle aj v pár obdobných akciách predtým. Ajax parkrát vzadu zazmätkoval tiež, paradoxne oba góly padli, keď tam bolo plno. Každopádne, ešte to bude zábava.

Reagovat
kiwwi

to je tak ked clovek hodnoti zapas v 30. minute

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon tahnete do hajzlu, vy spiny jedny korupcnicke

Reagovat
Coutinho10

Lyon ani doma nezvlada a to muze bejt rad za 0:1

Reagovat
Coutinho10

tak penalta mozna vysvobozeni pro Lyon

Reagovat
naheCZ

Ajax Dva góly za minutu v závěru poločasu...

Reagovat
Greny

Ted se mladosi Ajaxu sesypou a skonci to 5:1

Reagovat
smazaný uživatel

Kez by

Reagovat
Langi

Jako to by bylo neco nemoznyho...tri polocasy nemoct najit recept na soupere a jeste postoupit

Reagovat
Langi

Ty vole ta chatra tri polocasy nic nepredvede a ted tohle

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna se chystam psat jak je lyon tragickej

Reagovat
Coutinho10

ty kks to je zaver 1. polocasu

Reagovat
smazaný uživatel

Pojd Kazeťák ještě 2 branky

Reagovat
dreambox61

Komentator na Nove to mu rozumi asi jako ja hvezdam!!!

Reagovat
Teoretik

Opravdu jej dokážeš kritizovat, když ve stejný čas komentuje jinde Vlášek?

Reagovat
Langi

Fekir a Cornet jsou naprosto smesni...snaha, premotivace, srani se dopredu a rany nekam do desate rady

Reagovat
Langi

Chvili to vypadalo, ze by to treba mohlo jit, ale my se tam proste nedostaneme...rozhodne ne s palici typu Tolisso, Fekir a Cornet...ti se potkali s hruznou formou ke konci sezony...hraje se na maximalni riziko, ale ti kteri to maji tvorit jsou uplne mimo nejvic ze vsech

Reagovat
Langi

Goooool

Reagovat
dave30

Neuveritelny zapas...

Reagovat
Teoretik

Reagovat
smazaný uživatel

Traore je srac zapasu mohol dať 3 góly a nič robí mi nervy krista aj s ropnou krysou ... pakuj do boha preč na plošinu ropu ťažiť...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda Lyonu, ale takový Cornet v závěrů zpackal co mohl.

Reagovat
Teoretik

Pro mě předčasné finále, neskutečný totální fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

co nedal ten Cornet na konci... takovej levak

Reagovat
smazaný uživatel

Co nedal cornet v 90min

Reagovat
smazaný uživatel

jak hral lyon v prvni puli tuzku, tak nakonec klidne mohli postoupit kdyby nebyli smatlaci

Reagovat
Langi

Hmm tak dik Corneto...nevim co vic bys chtel v te sanci...jen to reflektuje ten nas pristup, kdy se na neco vyserem s tim, ze se to urcite nejak dozene pozdeji...nedostat na Ajaxu po otresnem vykonu naprosto zbytecnou ctyrku, tak verim ze sme to dnes silou mohli dotlacit do finale...tehle postup by byl ale tak ci tak nebyl zaslouzenej po prubehu toh dvojzapasu...mlady kluci nam tri polocasy ze ctyr davali lekci...v lete bude potreba obmena kadru jak se patri a Laca musi odejit uz je kvuli osobnim ambicim...hrat dalsi sezonu pred mrdaky typu Fekir a Cornet ho na vrchol nedostane...nutno rict ze v te EL sme meli letos kolikrat vic stesti nez rozumu...zvladli sme ale tezke zapasy se silnymi souperi, takze tam rozhodne byla i pozitiva, byt ten sezonni cil rozhodne nebyl splnen a tahle sezona je vysledkove hruzna blamaz a fotbalove horska draha

Reagovat
smazaný uživatel

fekir je tento rok slaby?

videl som poslednych 5 minut a ten cornet okrem tutovky zadrbal asi 10 akcii

Reagovat
Langi

Fekir mel presne jednu dobrou sezonu...po navratu po zraneni hraje takhle...Cornet je palic, jakeho sme v tymu nemeli od dob Gomise...ten ale narozdil od nej dokazal rozhodnout zapas a byt nejak tymove prospesny...rikam si, ze je furt dost mlady, ale letos toho prostoru dostal strasne moc a defakto ke zopakovani lonskeho poctu golu potreboval o 1000 minut vic...trochu mam strach ze z nej nejake extra terno nebude

Reagovat
Pyroman

Lyon Postup jsem jim sice pro dobro L1 přál, ale je strašně vtipný, jak jsou schopní totálně posrat první zápas, pak to málem dotáhnout a nakonec vypadnout proto, že Cornet je chodící kus dřeva. Snaha byla, ale když máš na stoperu Nkouloua a na lavičce Genesia, tak to fakt na finále není. Klobouk dolů před Ajaxem, postup si zasloužili. Proti současným United jim tu trofej vyloženě nejde nepřát.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Fantastickej zaoas a vy tu hejtujete Lyon. Dyt je to semifinale EL, to je obrovskej uspech a chybelo malicko, hrat se dalsich 5 minut, tak se prodluzuje. Dyt Lyon Ajax misty drtil...

Reagovat
smazaný uživatel

a Ajax žádný šance neměl, že?

Naprosto zasloužený postup Ajaxu, Lyon nebyl o 3 góly lepší a to mu rozhodčí odpustil červenou, když měl Fekir krátce po první žluté dostat druhou.

Reagovat
afc ajax

On to nemyslel zle, zaslúži sme si postup . Mňa osobne potešil TETE za tú chvíľu čo bol hore hral super a potvrdil svij minulotýždňový výkon

Reagovat
jáá

myslel jsem že bude hrát základ, myslíš že Veltman půjde v létě? spíš jsem četl, že když Tete nehraje, tak chce jít on

Reagovat
afc ajax

Neviem prečo veltmama tlačí na kraj.odvtedy čo hrà na kraji je neaký čudný skor mu pasuje stred Ale TETE mňa osobne presvedčil už minule!A či pôjde to neviem ,Ake fakt by som chcel aby naše vedenie urobilo pre to niečo aby tento mančaft zostal spolu čo najdlhšie.

Reagovat
jáá

to určitě, mám naprosto shodný názor popravdě, po pro mě nepřesvědčivém začátku v áčku...se mi začíná dost líbit a byla by to děsná škoda

Reagovat
Mustang™

Nepsal nic o nezaslouženým postupu Ajaxu a taky použe, že místy jej Lyon přehrával. Tím komentem reaguje na hatery, ne na Ajax. Ajax postoupil zaslouženě, ale kdyby přišel gól na 3:1 o 10 minut dřív, tak se prodlužovalo a v lepší psychickým rozpoložení by byl Lyon a možná by nezaslouženě postoupil.

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby, kdyby, kdyby

Kdyby sudí poslal Lyon do 10 v 61. minutě jak měl, tak to skončí plichtou.

Reagovat
smazaný uživatel

Obrovskej uspech

Reagovat
Langi

S timhle nemuzu souhlasit ani jako fanousek OL...s ohledem na tuhle sezonu je semifinale EL mala naplast...po zpackane lize bylo jasne receno, ze v EL bereme pouze vyhru...nakonec ten postup do finale nebyl tak vzdaleny...rozhodla neforma, nekvalita a laxnost nekterych protezovanych hracu...nemuzeme se tvarit, ze je tohle uspech, po tom co se do toho tymu v poslednich letech zainvestovalo penez...porad se rika, ze ted bude ta sezona kdy ten tym konecne naplni potencial a neco velkeho dokaze...po pravde me uz dost dochazi trpelivost, kdyz vidim jak ten tym kolikrat umi pristoupit k dulezitemu zapasu...nota bene kdyz uz v lize neni o co hrat

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě to co hral tuto sezonu Lyon vysloveně Flop sezony. Už několikrát po sobě je kádr vícemeně v celku, bez nějaké výprodeje, posilovalo se, talenty se ještě nerozprodali, hráči hráli pár let už spolu.... A promin, ale nemůžu si už pomoc a musím říct že Aulas je fakt debil, protože po zápase kde jste prohráli semifinále řekl novinářům, že sezona není tak špatná protože jste skončili například před OM, který prý přitom v zimě utratil peníze a má velké ambice.

Reagovat
Langi

To ani nevim, ze rekl...navic on sam o te EL basnil uz nekdy v lednu ta sezona by nebyla spatna kdyby se skoncilo v TOP 3...a ne 15 bodu za provincnim Nice

Reagovat
smazaný uživatel

Krasny futbal a bojovny vykon Lyonu postup som prial obidvom, uz som ocakaval predlzenie. Snad Ajax skonci v lige druhy a vyhraje EL

Reagovat
jáá

tomu bych se vůbec nebránil

Reagovat
afc ajax

EŠTEŽE NÁM KONČÍ LIGA, MÁME TÝŽDEŇ A POL NA FINÁLE

Reagovat
Stiksxx

Gratulace Ajaxu k finále.

Ale styl jakým postupuje na hřišti soupeřů je tedy dost slabý.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jeho kvalita je limitovana, nemuze si proti mnohem bohatsim klubum zrovna dovolit hrat na Barcu

Reagovat
afc ajax

Diky,ono hrà sa na 2 zapasy takže tak ,zas vonkajšie zàpasy v skupine sme hrali podla mna dobre tam sa v podstate nejednalo o nič,len o body.ale teším sa na finàle

Reagovat
jáá

Reagovat
afc ajax

EŠTEŽE NÁM KONČÍ LIGA, MÁME TÝŽDEŇ A POL NA FINÁLE

Reagovat
Spasitel

Pekne Ajax odplata vyšla

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulace Ajaxu k postupu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele