čtvrtfinále - odvety
20.04.2017 21:05 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Manchester zlomil odpor Anderlechtu až v prodloužení, rozhodl Rashford

Čtvrtfinálové klání Manchesteru United s bruselským Anderlechtem nabídlo dramatickou podívanou po celých 120 minut, neboť stejně jako první zápas v Belgii i na Old Trafford po odehrání základní hrací doby platilo skóre 1:1. Až třináct minut před koncem prodloužení prolomil střeleckou nemohoucnost United Marcus Rashford, díky němuž tým Josého Mourinha přece jen vyválčil očekávaný postup mezi nejlepší čtyřku.

Přestože Anderlecht vstoupil do zápasu bez přehnaného respektu a v úvodních minutách měl překvapivě více ze hry, z prvního vážnějšího útoku United hned inkasoval. V desáté minutě totiž nastartoval rychlý protiútok domácích Paul Pogba, jehož kolmici sice Marcus Rashford zprvu nezužitkoval, ovšem odražený míč poslal do druhé vlny nabíhajícímu Henrikovi Mchitarjanovi, který tvrdou přízemní ranou propálil jak stínující obránce, tak brankáře Rubéna. Arménský reprezentant měl v tu chvíli i trochu štěstí, neboť stoper Bodi dvakrát podklouzl a nestihl jej včas dostoupit.

Vstřelený gól hráče Manchesteru povzbudil k dalším ofenzivním snahám a zaražení hosté mohli jen děkovat Rubénovi, že je výtečnými zákroky proti hlavičce Pogby a Lingardově kroucené střele udržel ve hře o postup. Tím ovšem dominance Rudých ďáblů pominula a dopředu se najednou znovu hnali hosté. Jako první měl blízko k vyrovnání Acheampong, jenže tváří v tvář Sergiu Romerovi poslal míč pouze do boční sítě. V šestadvacáté minutě pak pro změnu pokoušel štěstí Dendoncker, autor jediného gólu Anderlechtu z prvního zápasu, a svěřenci kouče Reného Weilera tak jasně dávali najevo, že nedají kůži lacino.

Po půlhodině hry už snaha Anderlechtu přece jen slavila zasloužený úspěch. Tielemansova tečovaná rána ještě skončila pouze na břevně a odražený míč se dorážejícímu Teodorczykovi zamotal pod nohy, ovšem Sofiane Hanni již zmatky v obraně United vytrestal a srovnal na 1:1. Do kabin se tak o přestávce odcházelo za stavu, který by po vypršení základní hrací doby znamenal prodloužení. A to ještě mohli být United rádi, když kapitána Hanniho v další nadějné příležitosti zradil první dotek a míč mu utekl do zámezí.

Také do druhé půle hosté vkročili správnou nohou, neboť hned po pár minutách Teodorczyk vyzrál na Valenciu a zničehonic se tak ocitl v samostatném úniku, jenže reprezentant Ekvádoru ještě stihnul vše napravit a ránu zablokovat. Na opačné straně měli United ke gólu dokonce ještě blíž, když přízemní centr Lukea Shawa prosvištěl napříč malým vápnem a skluzu Jesseho Lingarda scházelo k dopravení míče do sítě jen pár centimetrů.

Až na přelomu sedmdesáté minuty domácí konečně přebrali herní iniciativu a vytvořili si v rychlém sledu za sebou dvě obrovské příležitosti. Nejprve Marcus Rashford nedokázal v samostatném úniku potrestat hrubku Appiaha a pár minut nato selhal i Zlatan Ibrahimović, jako by byl sám zaskočený, že k němu propadla hlavička střídajícího Fellainiho. Obdobně si poté počínal také Paul Pogba, který pro změnu po rohovém kopu z pouhých několika metrů vysoko přestřelil, a Ibrahimović osm minut před koncem potvrdil svůj mizerný večer další zahozenou tutovkou.

Závěr základní hrací doby již patřil jednoznačně United, jenže vinou nemohoucnosti v zakončení se manchesterští prodloužení nevyhnuli. V poslední minutě navíc Zlatan Ibrahimović po hlavičkovém souboji špatně došlápl a ukončil svůj už tak smolný večer zraněním. Do půlhodinového nastavení tak již místo švédského kanonýra vyběhl Anthony Martial.

Po rovné stovce odehraných minut se sice Pogbovi konečně povedlo napálit míč do sítě, jenže už předtím se Old Trafford rozlehl hvizd sudího Mallenca kvůli faulu Fellainiho v předešlém souboji se Spajićem. Hned na úvod druhé části prodloužení už ale obrana Anderlechtu přece jen povolila. Domácí příznivce ve 107. minutě rozjásal Marcus Rashford, který na hranici pokutového území ukořistil odražený míč přízemní ranou poslal United vstříc semifinále.

Anderlechtu ovšem i za nastalého stavu scházelo k postupu jednou skórovat, a tak zápas neztratil na napínavosti ani ve zbytku druhé čtvrthodiny. Jak Acheampong, tak Mboji už ovšem své hlavičkové pokusy do sítě procpat nedokázali a s letošním ročníkem Evropské ligy se tak loučí, byť po nanejvýš úctyhodném výkonu. Do semifinále postupuje Manchester.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (781)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele