semifinále - odvety
11.05.2017 21:05 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Celta na Old Trafford sahala po finále, přesto postupuje Manchester

Semifinálová odveta Manchesteru United s Celtou Vigo nakonec přinesla daleko větší drama, než se před zápasem očekávalo. Domácí sice poslal brzy do vedení Marouane Fellaini, jenže španělský celek se favoritovi dokázal vyrovnat a zásluhou Roncaglii pět minut srovnal na 1:1. Emocemi nabité závěrečné minuty ještě přinesly po červené kartě na každé straně, avšak skóre se již nezměnilo, a tak jde do finále přece jen Manchester. Soupeřem Rudých ďáblů bude ve Stockholmu amsterdamský Ajax.

Celta do zápasu vlétla bez přílišného respektu a v úvodní desetiminutovce si dokonce užívala sedmdesátiprocentní držení míče. Z územního tlaku však hosté vytěžili jen střelu Iaga Aspase z ostrého úhlu, kterou si brankář Sergio Romero pohlídal. United sice během úvodní čtvrthodiny vyjma míčové ekvilibristiky Paula Pogby takřka nic nepředvedli, jenže hned z první pořádné akce dokázali udeřit. Obvyklý střelec Marcus Rashford se tentokráte zhostil role nahrávače a poslal parádní centr k zadní tyči na hlavu Marouana Fellainiho, jenž zblízka překonal Sergia Álvareze a poslal Manchester do brzkého vedení.

Utkání poté nabralo ještě větší spád, neboť Celta v honbě za nutným otočením skóre musela ještě více riskovat, čímž otevírala prostor k rychlým kontrům soupeře. Nejblíže měl ke srovnání čtyři minuty před odchodem do kabin Daniel Wass, jemuž poslal na hlavu střílený centr Pione Sisto, ale dánský záložník v obtížném zakončení zamířil vedle.

Jen pár minut po změně stran málem zdvojnásobil náskok United Henrik Mchitarjan, jehož tečovanou pumelici zpoza šestnáctky Sergio Álvarez reflexivně vytěsnil jen s vypětím všech sil. Na opačné straně zase kontrovali Aspas s Guidettim, ovšem první jmenovaný trefil pouze střed brány s Romerovou připravenou náručí a švédský forvard se v slibné pozici hrubě netrefil.

Šance před oběma brankami přibývaly i s blížícím se závěrem utkání. Nejprve hostující obranou proklouzl aktivní Rashford, avšak na vyběhnuvšího Álvareze si už nepřišel. Stejně pak s dalším přízemním pokusem dopadl i Fellaini, zatímco na druhé straně mohl srovnat Guidetti, kdyby Mallův centr zakončil hlavou přesněji. Pět minut před koncem se už ale hosté proti čím dál bázlivějšímu protivníkovi přece jenom dočkali. Po nakrátko rozehraném rohovém kopu poslal centr do ohně střídající Bongonda a Facundo Roncaglia povedenou hlavičkou k tyči nedal Romerovi šanci zasáhnout.

Celta stále potřebovala k postupu skórovat ještě jednou, ovšem místo bezprostředního tlaku hostí došlo na hráčskou potyčku ve středu hřiště, po níž uviděli po červené kartě právě střelec Roncaglia a na straně United Eric Bailly. Poté, co již rozjitřené emoce opadly, následovalo šestiminutové nastavení, na jehož samém konci sahal po vítězném gólu smolař večera John Guidetti, který i do třetice v nadějné šanci selhal a spolu se spoluhráči mu tak zbyly jen oči pro pláč. Letenky do Stockholmu na finálové utkání s amsterdamským Ajaxem si zamlouvá Manchester United.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1044)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele