základní skupiny - skupina H
10.12.2015 21:05 CET
3 : 1
(0:0)

Reportáž

Sporting se výtečným obratem udržel v soutěži, Besiktas končí

Jedno z nejdramatičtějších utkání závěrečného kola skupinové fáze Evropské ligy se odehrálo v Lisabonu, kde domácí Sporting soupeřil v přímém boji o postup s tureckým Besiktasem. Klub z Istanbulu měl před úvodním hvizdem lepší startovní pozici, kterou ještě vylepšil po hodině hry brankou Maria Gomeze, ovšem Sporting se nevzdal a heroickým obratem na 3:1 si vydřel účast v jarní vyřazovací části. Turci naopak v soutěži končí.

V první půli měli přitom více ze hry hosté a německý kanonýr Gomez neměl daleko k tomu, aby protrhl bezbrankový stav. V prvním případě však na pas Ricarda Quaresmy těsně nedosáhl a poté jej o samostatný únik tváří v tvář brankáři Patriciovi připravil sporně zdvižený praporek čárového rozhodčího. Další dvě šance připadly Sahanovi, avšak ani on první gól zápasu skórovat nedokázal. Do šaten se tak v poločase odcházelo za stavu 0:0, což nadále hrálo do karet Besiktasi.

Dominance hostí pokračovala překvapivě i po změně stran a zaslouženě byla odměněna také gólem. Quaresma, sám někdejší hráč Sportingu, svou tolik typickou šajtlí dokázal přesně najít nabíhajícího Gomeze, jenž tentokráte z bezprostřední blízkosti nezaváhal a prudkou ranou poslal svůj tým do vedení.

Paradoxně tento kritický stav probudil Sporting k životu a Besiktas naopak začal ztrácet půdu pod nohama. Tečovaná rána Slimaniho ještě k úlevě brankáře Zengina přeletěla kromě něj také břevno, ale pár minut nato již bylo vyrovnáno. Aktivní Slimani přebral vysoký míč do samostatného úniku, ovšem zpracování mu nevyšlo podle představ. Zengin však místo okamžitého vyběhnutí a včasného zachránění situace zaváhal a neodpustil si pohled směrem k čárovému sudímu, zda náhodou nesignalizuje ofsajd. Slimani mezitím stihnul míč doběhnout a pohodlně Zengina překonal.

Hned pět minut nato se navíc Sportingu podařilo dosáhnout na nečekaný obrat. Stejně jako u prvního gólu nemůže mít čisté svědomí brankář Zengin, jenž si při ráně Bryana Ruize nezvládl pohlídat přední tyč a musel lovit míč ze své sítě podruhé. Naprostou mizérii domácích ještě podtrhl v 78. minutě střídající Gutíerrez, jemuž připravil gólovou šanci Gelson Martins, přičemž kolumbijský forvard v dané chvíli zachoval chladnou hlavu a zvýšit na pohodlných 3:2 pro hosty.

Gutíerrez záhy natropil na trávníku menší kontroverzi, když si v rámci gólové oslavy "vypůjčil" od rozhodčího Graefa značkovací sprej, s nímž zamýšlel označit místo, odkud v tu chvíli skóroval. Za své počínání dostal zaslouženě žlutou kartu, ovšem mrzet jej to nemuselo ani v nejmenším.

Autor: Martin Kantor / espn.co.uk

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tip 1...3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
EverlastD

2:0

Reagovat
Tomtaf

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

4-1

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
Han střelil první

Věřím v 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Han střelil první

Krásný obrat, velká spokojenost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele