předkola - 4. předkolo - odvety
27.08.2015 18:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Ajax postoupil přes Jablonec do skupiny Evropské ligy

Jablonec ani na domácím hřišti nedokázal vstřelit Ajaxu branku a po remíze 0:0 postupuje do skupinové fáze Evropské ligy Ajax Amsterdam. Severočechům nestačila penalta, kterou neproměnil Greguš, ani půlhodinová přesilovka po vyloučení Bazoera.

V Jablonci se proti sobě postavily na chlup stejné sestavy jako v prvním utkání v Amsterdamu, ovšem obraz hry se v úvodních minutách dosti lišil. Severočeši se daleko více tlačili do zakončení. Už ve 2. minutě vyslal na Cillesena skákavou střelu Wágner a nepříjemný pokus nadělal hostujícímu gólmanovi nemalé potíže. Na druhé straně zahrozil po chybě domácích MIlik, ale místo zakončení zvolil hereckou etudu a za nafilmovaný pád si vykoledoval jen žlutou kartu. Napodobil jej i domácí Crnkič, jenž se filmováním pokusil získat standardní situaci v oblasti půlící čáry v 16. minutě.

To už ale zápas zajel do očekávaných kolejí. Ajax hodně držel balón a zkoušel oslovovat své útočníky dlouhými nákopy za obranu s tu větší, tu menší úspěšností. Jablonec znova zahrozil až ve 24. minutě, když domácím vyšel rychlý protiútok vedený Wágnerem a Crnkičem. Bosenskému záložníkovi ale míč v poslední chvíli utekl a vyběhnuvší gólman Cillesen balón bezpečně skryl do náruče. Ajax si vypracoval gólovou příležitost po rohovém kopu v 36. minutě, osamocený Veltman na zadní tyči ovšem z voleje netrefil odkrytou branku!

Trenér Šilhavý nasadil do druhého dějství na hrot místo Wágnera explzeňského Stanislava Tecla. Za Ajax naskočil do druhé půle dánský reprezentant Viktor Fisher. Výraznou změnu do hry obou týmů však střídání nepřinesla. Jablonečtí se do kombinace dostávali jen sporadicky a nizozemskému celku vyhovovala hra na polovině domácích. Na pořádnou gólovou šanci čekala vyprodaná Střelnice do 57. minuty. K radosti domácích fanoušků zahrál Riedewald ve vápně rukou a sudí bez váhání ukázal na penaltový puntík. Ján Greguš však nastřelil pouze tyč!

V 59. minutě dostali domácí další výhodu. To když Bazoer velmi netakticky fauloval na půlící čáře Greguše, po zásluze obdržel druhou žlutou kartu a musel opustit hřiště. Do krve domácích hráčů i fanoušků vlilo vyloučení novou vlnu naděje a Jablonečtí začali svého soupeře přehrávat. Závar ve vápně Ajaxu v 61. minutě ale kýženou branku pro domácí nepřinesl. V nové situaci nasadil kouč Severočechů do hry dalšího útočníka, na hrot se vedle Tecla postavil vytáhlý Doležal. Frank de Boer naopak posílil defenzivu Van Rhijnem.

V 69. minutě mohl v dobré příležitosti hlavičkovat domácí Mingazov, jenže byl na Teclův centr krátký. Jen o pár chvil později pak prožil Jablonec klinickou smrt, když po rohovém kopu Dijks v pádu otřel míč o tyč! V 78. minutě opět zachránil naděje domácí gólman Hrubeš poté, co vychytal pronikajícího Fischera. Na druhé straně vytáhl rovněž fantastický zákrok Cillesen, když po Pospíšilově standardní situaci vytěsnil krkolomnou Teclovu hlavičku mimo nebezpečí!

Jabloneckým se rychle krátil čas na zvrat utkání. Hektický závěr provázely vypjaté emoce, množství nepovolených zákroků i zdržování ze strany Amsterdamských. I tak ještě dokázal zahrozit Pospíšil, jehož pokus z hranice velkého vápna se však mezi tři tyče nevlezl. Jablonečtí ani v závěru nedokázali svého soupeře dostat pod tlak, naopak hosté zkušeně drželi míč na polovině Severočechů a nakonec dotáhli zápas do vytoužené bezbrankové remízy.

Jablonečtí tedy podobně jako v prvním utkání nevyužili žádnou ze svých příležitostí a s pohárovou Evropou se pro letošek musí rozloučit. Za sympatický výkon zejména ve druhé půli si však Šilhavého svěřenci potlesk zaplněných tribun zasloužili.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (573)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele