základní skupiny - skupina I, 1. kolo
18.09.2014 21:05 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Sparta neudržela vedení a z Neapole odjíždí s prázdnou

Neapol v souboji s pražskou Spartou senzaci nepřipustila a zvítězila 3:1. Fotbalisté jediného českého zástupce v pohárové Evropě se sice brzy ujali vedení po gólu Josefa Hušbauera, ovšem ještě do poločasu z penalty vyrovnal Higuaín a v druhém dějství zajistil tři body pro domácí Dries Mertens.

První překvapení odtajnil veřejnosti již hodinu před zápasem Vítězslav Lavička, který v sestavě namísto Kamila Vacka upřednostnil po delší době Josefa Hušbauera. V tu chvíli ještě nikdo netušil, jak skvělý tah se kormidelníkovi Sparty povedl. Úvod utkání se nesl ve znamení spousty nepřesností na obou stranách. Trochu nervózně působil levý bek Costa Nhamoinesu, jenž nepřesnou rozehrávkou nabídl možnost k prvnímu ohrožení branky Hamšíkovi, ten ale z dálky přestřelil.

Ve 13. minutě poprvé také zahrozila Sparta, když se po nepřehledné situaci dožadovala penalty po ruce Henriqueho, nizozemský sudí Bloom však pokutový kop zřejmě správně neodpískal. Z této situace ovšem Sparťané vytěžili alespoň roh. Centr od praporku ještě defenziva domácích odvrátila, k odraženému míči se ale dostal Josef Hušbauer a krásnou střelou z 20 metrů zaskočil brankáře Cabrala.

Vedení českému týmu bohužel dlouho nevydrželo. Ve 22. minutě míč ve vápně převzal Hamšík a Bičíka ještě zachránilo břevno, z následné dorážky však Callejón trefil do ruky blokujícího Costu a hlavní arbitr bez váhání ukázal na penaltový puntík. K rozehrávce se postavil Gonzalo Higuaín navzdory tomu, že v posledním ligovém kole proti Chievu jedenáctimetrový kop neproměnil. Tentokráte se nemýlil, přestože David Bičík vystihl směr střely.

Od tohoto momentu měla Neapol výrazně více ze hry. Z toho rezultovaly i nebezpečné příležitosti. V 33. minutě nepřesvědčivě odehrál míč Brabec pouze ke Callejónovi a bývalý hráč Realu Madrid tvrdou ranou orazítkoval břevno. Fotbalistům v rudých dresech se v 36. minutě povedla pěkná rychlá akce, po které zakončoval Marek Matějovský, jenž svůj pokus opřel pouze do skluzujících těl obránců.

Nic důležitého se už do konce první půle nestalo. Rozhodčí Kevin Bloom, kterého si čeští fanoušci pamatují z kvalifikačního utkání o EURO 2012 ve Skotsku, kde skočil na nafilmovaný pád Rezka a odpískanou penaltou výrazně pomohl České reprezentaci na šampionát, nenastavil ani vteřinku a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Po změně stran měl dobrou možnost ke skórování po rohovém kopu Jakub Brabec. Hlavička talentovaného stopera Sparty šla jen těsně vedle. Bohužel se potvrdilo nepsané pravidlo "nedáš, dostaneš". Po pravé straně unikl Higuaín a přízemním centrem našel na přední tyči belgického reprezentanta Mertense, který z blízka překonal Bičíka.

Tlak Partenopei rostl. V 59. minutě vystřelil z dálky Gargano, jehož projektil sparťanský brankář vyrazil a následnou dorážku Hamšíka na poslední chvíli zblokoval Brabec. David Bičík podržel svůj tým i o chvilinku později, kdy se na něj po kolmici středem řítil aktivní Higuaín. Zkušený gólman byl ale velmi rychle venku z branky a před argentinským kanonýrem uklidil balón do bezpečí.

Na prahu 66. minuty se domácí fanoušci, kteří kapacitu stadionu nenaplnili ani z 50%, radovali po třetí. Naštěstí jen chvíli. Mertens totiž dopravil míč do brány rukou, což nizozemský sudí postřehl. Je vidět, že místní modla Diego Maradona tu stále má své místo. V 71. minutě zahrál výborně standardní situaci Ladislav Krejčí, na centr si na zadní tyči naskočil Costa, avšak hlavičkoval jen do boční sítě.

Dries Mertens dnes společně s Higuaínem nejvíce zaměstnávali obranu Sparty a belgický křídelník přidal v 80. minutě také rozhodující úder. Ve velkém vápně se prosmýkl kolem Kadeřábka a střelou k pravé tyči nedal Bičíkovi sebemenší šanci zasáhnout.

Třiatřicetiletý brankář se v nastaveném čase musel ještě jednou vytáhnout, když bravurně vytěsnil povedenou pumelici Gargana. Stav se už neměnil, Neapol jde tak společně s bernskými Young Boys do čela skupiny I, Spartu ještě čeká velmi těžká práce.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (502)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele