osmifinále - odvety
20.03.2014 19:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Plzeň v odvetě Lyon porazila, do čtvrtfinále jde ale soupeř

Plzeň sice nedokázala postoupit přes francouzský Lyon, ale za svůj výkon se rozhodně stydět nemusí. Kromě nastřelených brankových konstrukcí dokázala dostat míč za brankáře Lopese dvakrát a připisuje si alespoň těsnou výhru.

Plzeň měla před odvetou s Lyonem výhodu domácího prostředí, ale jednoznačné manko v kolonce skóre. Z Lyonu si přivezla čtyři branky, a i když jednu dokázala vstřelit, nevýhoda tří branek ji značně limitovala. Na úvod se diváci dočkali jednoho velkého překvapení, protože pouze na lavičku se posadil kapitán Pavel Horváth.

Lyon v žádném případě nepřijel pouze bránit luxusní náskok, což ukázal například rychlý útok francouzského týmu. Útočník Bafetimbi Gomis se pokoušel překonat obranu domácího celku, ale nakonec se nedostal ani k zakončení. Lyon se pyšní kvalitní středovou linií a v ní má na starosti veškeré standardní situace vytříbený technik Yoann Gourcuff. Po osmi minutách sice dostal příležitost zahrávat další nebezpečnou situaci, ale svůj projektil namířil pouze nad bránu.

Až po dvaceti minutách se plzeňští hráči dostali k zajímavému zakončení. Trochu prostoru dostal Tomáš Hořava a jeho střelecký pokus rozhodně měl gólové parametry. Zkušení zadáci Lyonu si však s jeho střelou poradili a díky teči se Hořava z dnešního úvodního gólu radovat nemohl. Rychlé nohy Petržely činily obráncům Lyonu problémy a další z jeho akcí musela být zastavena faulem. Po centru do vápna se k míči dostal právě Petržela, ale o metr bránu minul!

Domácí tým musel dávat pozor i na prostor před vlastní bránou a po půlhodině hry měl velké štěstí. Tolisso se po standardní situaci dostal až k zakončení a Plzeň spasila pouze tyč! To byl potřebný impuls, který měl Plzeň probrat. V krátkém čase ale před brankářem Lopesem selhali Čišovský i Kolář, kteří se krátce před poločasem ani z velké blízkosti nedokázali prosadit.

A to Plzeň mrzelo. Celkově pátý gól Francouzů si totiž připsal hrotový útočník Bafetimbi Gomis, který se po rychlém útoku opět dostal do šance a tentokrát ji s přehledem proměnil. Smolný konec nastavení první půle znamenal odchod domácích se svěšenými hlavami.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Plzeň, která zaznamenala skvělý pas Daniela Koláře na nabíhajícího kapitána Davida Limberského. Jeho rána z první ale mířila vysoko nad bránu. Neméně krásnou akci předvedli hosté díky skvělé práci Gomise. Ten si poradil s Procházkou, přehodil jej a kopem přes hlavu zkoušel zakončovat. Jeho rána ale nakonec zamířila vedle tyče. Přeci jen se domácí Plzeň mohla radovat.

A to nejen jednou. Gól naděje vstřelil Daniel Kolář, který si naběhl do pokutového území, počkal na centr Hrošovského a uklidil míč přesně k tyči!

Tlak Plzně tím narostl, stejně jako sebevědomí jejích hráčů. O pár minut poté totiž Stanislav Tecl číhal v pokutovém území, a i když jeho první šance nebyla zakončena, přece neodezněla úplně. Špatně odehraný míč ze strany Lyonu se dostal zpět na stranu, odkud Petržela narýsoval skvělý centr před brankáře a přesně v těch místech se v pravý čas zjevil Tecl. Jeho hlavička dodala Plzni další plusové body.

Tecl se mohl zapsat do vývoje utkání ještě výrazněji, ale po skvělém průniku Ďuriše a následném faulu rozezvučel z penalty jen tyč! Výborné nápady, pokud jde o ofenzivní složku Plzně, se začaly množit a Lyon trochu zmatkoval. Po Čišovského ráně, kterou musel Lopes výborně likvidovat, se do zakončení probíjel také Bakoš. Ale jeho střelu likvidovali obránci Lyonu na brankové čáře! Ani bojovný a sympatický výkon dnes zkrátka Plzni nestačil. Domácí fanoušci týmu přesto z celého srdce děkovali, protože nebýt brankových konstrukcí, možná by se radovali právě domácí.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (557)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele