čtvrtfinále - odvety
10.04.2014 21:05 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Juventus udolal Lyon i podruhé a postupuje do semifinále

Cesta Staré dámy za finálovou účastí na vlastním stadionu může pokračovat i nadále! Svěřenci Antonia Conteho dnes navázali na cennou výhru z Lyonu a před vlastními fanoušky udolali nebezpečného soupeře poměrem 2:1. V poločase byl přitom výsledek po brzkých brankách Pirla s Briandem vyrovnaný, až po změně stran definitivně rozhodla vlastní trefa Umtitiho.

Lyon vstupoval do zápasu s vědomím, že po jeho případném vypadnutí už v pohárové Evropě nezůstane jediný francouzský zástupce, a s pozicí jasného outsidera se popasoval statečně; hosté podali v Turíně sympatický výkon, zvláště s přihlédnutím k tomu, jak kritická je situace na jejich marodce (chyběli například oba playmakeři Gourcuff s Grénierem), na postup to však nakonec nestačilo.

Domácí se do zápasu opřeli s patřičnou vervou a už po čtyřech minutách slavili vedoucí branku: Andrea Pirlo opět potvrdil svoji geniální kopací techniku, když zakroutil svůj přímý kop přes lyonskou zeď za záda zkoprnělého Anthonyho Lopese. Nejen že šlo vzhledem k obrazu hry o vedení zasloužené, pro Juventus mělo navíc přímo cenu zlata - znamenalo totiž, že hosté nyní k postupu potřebovali vstřelit minimálně dvě branky.

Conteho tým i v následujících minutách diktoval přihrávkami tempo hry a navíc se obětavě vrhal do soubojů, takže lyonští tahali vyloženě za kratší konec; i přesto však zůstali soustředění a v 18. minutě se jim dokonce podařilo vyrovnat. Po Mvuembově pasu vyskočil nejvýše Jimmy Briand a hlavou propálil Buffona. Olympique sice do té doby soupeřovu bránu neohrozil, najednou však byl zpět ve hře.

A zvýšené sebevědomí bylo na Gardeho svěřencích hodně vidět, jak potvrdil i kapitán Maxime Gonalons, který ve 29. minutě přízemní dělovkou slušně protáhl italského reprezentanta v domácí bráně. Lyonská renesance pokračovala i po změně stran; Tevéze sice v 61. minutě připravil o první evropský gól po pěti letech až praporek pomezního, kýženou druhou trefu však pro Lyon málem zaznamenal o šest minut později Mvuemba, proti jehož přímému kopu mířícímu k levé tyči musel opět zasahovat pozorný Buffon.

Uplynulo však pouze několik desítek vteřin, a místo radosti padl na tribunu lyonských příznivců smutek. Marchisio dostal volný prostor nějakých 30 metrů od branky a nerozpakoval se vypálit; střela samá by nejspíš příliš škody nenadělala, kritická teč Samuela Umtitiho však odrazila míč do Lopesova protipohybu. 2:1.

Ve snaze ještě zvrátit nepříznivý vývoj vyslal Garde na hřiště dva čerstvé forvardy, Bafého Gomise a mladého Clintona N'Jieho, k ničemu to však nevedlo; Juventus měl ve zbývajících minutách navrch, útlý náskok pohodlně bránil a nedovolil soupeři utkání zdramatizovat. Zástupci Ligue 1 se tedy s pohárovou Evropou pro tuto sezonu loučí, Serie A však díky Staré dámě stále "žije"..

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (399)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele