čtvrtfinále - 1. zápasy
29.03.2012 21:05 CET
2 : 4
(1:1)

Reportáž

Schalke už mělo Athletic Club na lopatě, nakonec ale propadlo

Baskický tým dokázal po výhře na Old Trafford vyhrát i na Schalke, odkud si nakonec odváží do odvety více než slibný výsledek 2:4. Königsblauen nebyly k ničemu ani dva zásahy kanonýra Raúla, jenž právě slavil svůj jubilejní 160. zápas v evropských pohárech.

Domácí vstoupili do utkání hodně vlažně a od úvodu předali dirigentskou taktovku Baskům, kteří se nabízené role bez řečí chopili, ovšem vyjma nepřesného Llorenteho zakončení se k ohrožení branky taktéž nedostali. Schalke bylo v první dvacetiminutovce nebezpečné zejména ze standardek, které měl ovšem povětšinou na starost Fuchs, jemuž se tato herní činnost ke smůle nedařila dotáhnout ke zdárnému provedení. I přes nemastný neslaný projev ale mohlo S04 ve třinácté minutě otevřít skóre, Draxler vyslal za obranu Huntelaara, ten ale v rozhodujícím okamžiku podklouzl a potom nedokázal usměrnit balón na vzdálenější tyč.

Když už se Königsblauen pomaličku dostávali z letargie, přišel pro gelsenkirchenský celek z ničeho nic šok: de Marcos potáhl balón po levé straně, kde propadl Fuchs, čímž otevřel prostor Anderovi, jehož pas se následně dostal k Llorentemu, který využil drobného zaváhání Hildebranda a napodruhé poslal mičudu za čáru - 0:1.

Radost ze vstřelené branky ovšem hostům dlouho nevydržela, konkrétně do dvaadvacáté minuty, kdy po autovém vhazování udržel míč Farfán, vysunul Uchidu, jenž následně poslal balón do vápna a Raúl na přední tyči opět prokázal svou pohotovost v zakončení - 1:1. Hra nabírala na obrátkách, defenziva německého týmu se musela mít na pozoru zejména před Llorentem, ten se užuž protlačil ke střele, na poslední chvíli mu však ránu zablokoval Matip. Tři minuty před odchodem na přestávku mohl hlavou utkání na stranu S04 definitivně otočit Papadopoulos, ani svůj druhý pokus ovšem nedokázal umístit mezi tři tyče.

Po obrátce musel zraněného Hildebranda nahradit mezi třemi tyčemi velezkušený Mathias Schober, který už více než dva roky nechytal soutěžní zápas (!!!). Jinak byl ovšem míč na straně Bilbaa, které se podobně jako v úvodu drželo vládnoucího žezla. Huub Stevens tak neváhal ani vteřinu a ukázal hned na dva ofenzivní hráče - Jurada a Holtbyho, jenž měli domácí hře přinést tolik potřebnou invenci při hře směrem dopředu. To se také krátce po jejich nástupu podařilo, zrovna střídající Jurado načechral centr na hlavu Papadopoulose, řecký bek ovšem znovu nedokázal zacílit do prostoru branky. Střelu Farfána pro změnu zneškodnil Iraizoz.

Sílící tlak nakonec přinesl kýžené vysvobození: baskická obrana nechala po odraženém míči Raúlovi až příliš volnosti, z čehož dokázal zkušený kanonýr bezezbytku profitovat a parádní ranou nepálil míč k pravé tyči - 2:1. Legenda Realu Madrid tak stylově slavila svůj jubilejní 160. pohárový zápas a to se ještě kapitán modrobílých rozhodně neloučil! Po hodině hry vyslal skvělou přízemní ránu Fuchs, jeho snahu ovšem ukončil spolehlivý Iraizoz. Pak už se ke slovu přimotal znovu Raúl, tentokrát plánoval na strážce hostující svatyně vyzrát technicky, ani to se však nesetkalo s úspěchem. O chvíli později se na druhé straně vyšrouboval na roh Llorente a pohodlně zavěsil - 2:2.

Ještě o poznání větší nezájem byl od Schalke prezentován od 80. minuty, přičemž netrvalo dlouho a všechno se nakonec vyjasnilo: Ibai oslovil Susaetu, jeho pokus sice ještě dokázal Schober zneškodnit, pouze ho však posunul k dobíhajícímu de Marcosovi, jenž se podobně jako na Old Trafford zapsal mezi střelce - 2:3. Hornický celek pak měl těsně před koncem rovnou dvě stoprocentní šance, Huntelaar dělovkou napálil ale jen pravou tyč hostující svatyně, zatímco Raúl z bezprostřední blízkosti tentokráte neuspěl. Konečnou podobu potom dostal výsledek v nastavení, kdy dotáhl jeden z mnoha rychlých protiútoků do konce Muniain a uzavřel na 2:4.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (380)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele