základní skupiny - skupina B, 1. kolo
11.06.2016 18:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Slováci začali porážkou, šťastnější Wales vyhrál 2:1

Duel dvou debutujících celků na mistrovství Evropy vyzněl vítězně pro Wales. Mírně favorizované Slovensko sice ještě dokázalo reagovat na brzký gól z kopačky Garetha Balea, přesná trefa Ondreje Dudy ale na body nestačila. Vítězství mužstva z Britských ostrovů zařídil devět minut před koncem střídající Hal Robson-Kanu.

Trenér Ján Kozák poslal do utkání předpokládanou sestavu včetně tří hráčů z kádru českého mistra Viktorie Plzeň. Na druhé straně Chris Coleman musel udělat vynucenou změnu na klíčovém postu gólmana, obvyklou jedničku Wayna Hennesseyho z Crystalu Palace totiž do zápasu nepustila bolavá záda a křest ohněm tak zažil dvaadvacetiletý Danny Ward, jenž na jaře nastoupil za Liverpool pouze ve dvou utkáních a za reprezentaci dosud odchytal pouze poločas.

Slovensko ho však v první půli vůbec neprověřilo. Hned po třech minutách hry si sice vytvořil obrovskou šanci Marek Hamšík, když si sám před šestnáctkou vybojoval balón, zasekávačkou se lehce zbavil dvou obránců, načež překonal i vyběhnuvšího Warda, vynikajícím obranným zákrokem se ovšem blýskl Ben Davies, který míč směřující do sítě kousek před brankovou čárou ve skluzu vykopl.

Wales si sice v úvodním dějství žádnou vyloženou příležitost nevypracoval, zato však skóroval. V 10. minutě se k přímé kopu z nějakých pětadvaceti metrů postavil kdo jiný než Gareth Bale a plavající střelou na stranu, kde měl stát Matúš Kozáčik, plzeňského brankáře překvapil. Jindy vynikající Kozáčik v tomto případě rozhodně neměl čisté svědomí a dopomohl k waleské euforii. Hvězdný Bale tak dal vzpomenout na gól z roku 2006, kdy jako sedmnáctiletý z podobné pozice rozvlnil síť právě proti Slovensku.

Draci se pak nesli na vlně a svého soupeře na nějakou dobu paralyzovali. Hráči v modrých dresech se dostali do hry až ke konci poločasu, nejblíže vyrovnání byl Martin Škrtel, na pěkný Hamšíkův balón za obranu ale nedosáhl. Slováci svou aktivitu s přibývajícím časem logicky stupňovali. V 55. minutě oslovil krásným pasem Vladimír Weiss Róberta Maka, jenže ten pálil nad.

Křídelník řeckého PAOKu Soluň sehrál důležitou roli i o pár chvil později. Blýskl se pěkným individuálním průnikem, následně předal míč střídajícímu Ondreji Dudovi a talent z Legie Varšava po pár vteřinách pobytu na trávníku chladnokrevně vsítil historicky první gól Slovenska na mistrovství Evropy.

Po změně stran byl k vidění určitě zajímavější fotbal než v první polovině, zajímavé akce se střídaly před oběma brankami. Ještě před vyrovnáním mohl podruhé skórovat Gareth Bale, jeho hlavičku po centru Allena ovšem zlikvidoval výborný Kozáčik. Ze vzduchu později zakončoval také Aaron Ramsey, sám na malém vápně tentokráte prostor mezi třemi tyčemi vůbec netrefil.

Rozhodující moment nakonec přinesla 81. minuta a znovu byl jeho hlavním aktérem střídající hráč. I díky couvajícím obráncům se k zakončení dostal Hal Robson-Kanu a jeho šťastná střela si našla cestu až do sítě.

Walesu se v závěru nepodařilo dovést do zdárného konce několik rychlých protiútoků do otevřené obrany a v 86. minutě je to mohlo mrzet. Adam Němec však po centru Dušana Šventa pouze rozezvučel pravou tyč Wardovy svatyně a naši východní sousedé tak po prvním kole základních skupin zůstanou bez bodu. Příležitosti k nápravě nicméně ještě přijdou.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2105)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele