základní skupiny - skupina D, 1. kolo
12.06.2016 15:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Chorvatsko odmítlo demolici Turecka, tři body ale uhlídalo

Když se trefí Luka Modrić, Chorvatsko zvítězí. Takové pravidlo se dnes potvrdilo už podeváté, jen jedinkrát skončil zápas remízou. V poraženém táboře musí přijít velký vichr, pokud chce nastoupit k více jak dvěma duelům, zároveň však musí zmírnit své emoce na hřišti.

Chorvati přehráli Turky ve všech směrech a jen smůla v zakončení zabránila prvnímu letošnímu debaklu. Nepříjemné vzpomínky tak z řad vítězného celku bude mít snad jen Ćorluka, který se takřka celý zápas musel vracet za čáru pro převaz zranění na hlavě. Svěřenci Fatiha Terima se prezentovali především tvrdou hrou, kterou jim hned v několika momentech zvláštně schvaloval nepříliš jistě pískající Jonas Eriksson. Nejsvětlejším okamžikem tak nejspíš byl nástup Emre Mora, ten se v 18 letech a 323 dnech stal celkově sedmým a v tureckém dresu nejmladším hráčem na Euro.

Hned ve druhé minutě vybídl Srna nízkým centrem Rakitiće, jenž se hravě dostal před Baltu a v pádu tečoval balón, který jen těsně minul vzdálenější tyč. Pomalu se probouzející Turci ukazovali hlavně své individuální schopnosti, a to jak technické, tak bojovné. V kombinaci už však jejich výkon vázl, Vatreni tak rychle otáčeli hru, kterou rádi vedli po pravé straně, kde překvapivě operoval Brozović.

On a především Srna pak četností centrů nechávali vzpomenout na památné utkání Manchesteru United s Fulhamem. Lekci z produktivity tak mohl soupeři udělit Tufan, kterému poslal geniální balón mezi Vidu a Ćorluku Gönül, nicméně hlavičkou z malého vápna trefil přesně prostor, kde stál jinak bezmocný Subašić. Kromě dobré zónové obrany Turecka byl základem fungující defenzívy i nulový prostor a čas ponechaný Rakitićovi, projevit se tak musel druhý velikán chorvatské zálohy.

Ve 42. minutě odvracel další nabídku letící do šetsnáctky Inan čelem k bráně, přes hlavu netrefil ideálně a míč mohli uvidět i lidé mimo stadion. Naopak perfektní načasování předvedl Luka Modrić a jedovatým volejem z pětadvaceti metrů překonal příliš pomalu reagujícího Babacana. Krátce před přestávkou se tak vedení přeci jen ujalo mužstvo každým momentem zrychlující, přesnější a nebezpečnější.

Nažhavení hráči Ay-Yildizlilar chtěli rychle po změně stran odpovědět, výrazná změna v myšlení dopředu je ale spíše mohla bleskově pohřbít. U všeho podstatného v úvodních devíti minutách byl kapitán Srna, jenž nejprve inkasoval tvrdou ránu od Şena říkající si minimálně o "tmavě" žlutou kartu, poté rozezněl břevno z přímého kopu, který vybojoval nádherným sólem Rakitić, a vše zakončil mizernou střelou z první, když se z hloubi vápna pokoušel dorazit centr Babacanem vyraženým přímo k jeho levačce.

Po hodině hry se o další krásný gól pokusil Brozović, ten si odražený míč zpracoval na prsa a okamžitě pálil do protilehlé šibenice. Nechytatelné ráně chyběly decimetry. Psychicky složenému soupeři mohl uštědřit další ránu i pár minut poté, kdy se konečně někdo z Čačićova výběru odhodlal k přízemnímu centru do malého vápna. Perišićův balón pak mohl záložník Interu Milán usměrnit do odkryté branky, stačily by o kousek delší kolíky.

Jeho týmový spoluhráč si sám zkusil zakončení po centru Mandžukiće, když na přední tyči nikoho z bránících nezajímal, Babacan se pak už podruhé díval na chvějící se břevno jeho svatyně. Zasahovat tak musel až v 79. minutě, kdy nepochopitelně proskákalo autové vhazování až do středu vápna a čím dál viditelnější Brozović hlavičkoval těsně pod dvakrát trefenou tyč.

Ne, že by snad Turci byli naprosto bez šťávy, jenže jejich ofenzivní snahy vpravdě všechny neskončily žádnou těžší prací pro Subašiće. To brankář čtvrtého celku turecké ligy musel řešit zapeklitější problémy, když opět Perišić prošel bez zájmu defenzívy až do souboje tváří v tvář, avšak svůj lob nezvedl dostatečně. Díky obětavé práci Ćorluky v nastaveném čase ho to ovšem příliš mrzet nemuselo, Chorvati zaslouženě vítězství uhájili.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (809)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele