play off - osmifinále
25.06.2016 15:00 CET
1 : 1
4:5 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Xhaka jako jediný selhal, po penaltách slaví Polsko

Hned úvodní vyřazovací duel přinesl parádní dávku napětí. Zběsilý začátek i drama v závěru řádné hrací doby s nádhernou trefou, jež nakonec zajistila hned na první pokus i prodloužení a posléze pokutové kopy. Střetnutí dvou mužstev, která už dnes prožívala historický úspěch na Euru rozhodla ojedinělá chyba Xhaky, Poláci naopak proměnili vše a Krychowiakův zásah je posílá do dalších bojů.

Na nejrychlejší trefu turnaje zadělal Sommer bídnou rozehrávkou na Djouroua, kterou zachytil Lewandowski a chybující brankář pak vše musel napravovat tváří v tvář Milikovi. Měli jsme za sebou dvaadvacet vteřin. Stále ještě v samém úvodu zahrozil na druhé straně Džemaili, ten dostal nepokrytý přihrávku do vápna od Shaqiriho, bez přípravy však rozvlnil pouze boční síť.

Nejlepší polský hráč Krychowiak, který rozdával naprosto bezchybně jednu přihrávku za druhou, a to především směrem dopředu, protrhl dvacet minut bez zahřmění hlavičkou po rohovém kopu. Do vzduchu vystoupal sám, nerušeného výhledu však nevyužil a poslal balón ze skvělé pozice mimo. Poláci sice nikterak svého soupeře nepřehrávali, ovšem v koncovce se na rozdíl od něj dokázali pořádně zakousnout. Chvíli poté tak po dalším centru Błaszczykowského a úspěšném vzdušném souboji Lewandowského měl gól přinesen na podnose Milik, jenže z rohu malého vápna pálil příliš vysoko.

Když však Fabiański dokázal prsty vyškrábnout jedovatou střelu Džemailiho, vzápětí se už mohla spustit vlna euforie u protější branky. Grosicki upláchl z vlastní poloviny po levé straně, se štěstím vnikl do vápna, odkud poslal geniálně pobídku Błaszczykowskému, jenž byl u druhé tyče až absurdně osamocený a mezi nohama brankáře procedil balón do sítě. Jak překvapivě akční poločas nabídlo první osmifinále, ukazuje počet střel, ten překonal všechna utkání za poslední tři evropské šampionáty.

Krátce po změně stran musel hned dvakrát zamítat pojištění Sommer, nejprve po další akci Grosického selhal Lewandowski, posléze si brankář vylepšil bilanci s už jednou úspěšným střelcem. To, ke škodě vlastní i celému fotbalu, bylo vlastně vše, co ve druhé půli předvedli svěřenci trenéra Nawałky směrem dopředu. Díky své touze pokračovat s čistým kontem, tak rázem dostal obraz hry jiný, podstatně nudnější ráz, jenž začal nabírat tempo až v závěrečných dvaceti minutách.

Do té doby byl totiž naprosto mimo dění Xherdan Shaqiri. Kdo by snad čekal, že právě on bude mozkem či sevřenou pěstí snahy o vyrovnání, musel být jeho prací na hřišti naprosto zklamán. Vždyť se hned šestice jeho spoluhráčů zapojovala do akcí častěji než hráč Stoke City. Podstatně více tak pomohl Švýcarsku Mączyński, který faulem těsně před vápnem vytvořil skvělou příležitost Rodríguezovi, jehož parádně zahraný přímý kop těsně pod spojnici vytáhl tygřím skokem Fabianski.

I on se musel pár momentů poté pouze dívat, když se ke sražené střele dostal Seferović a z hloubi vápna vyslal dělovou ránu, která však orazítkovala pouze břevno. Zdálo se, že Švýcarům dnes bude chybět pověstná špetka štěstí, nicméně to by se nesměl těsně před koncem probudit tvrdě spící Shaqiri. Lichtsteiner vyslal od levé lajny nepříliš kvalitní centr do šestnáctky, odkop však zamířil přesně na hranici vápna, kde se zástupce Premier League nadechl k dost možná nejkrásnějšímu gólu turnaje - nikým neobtěžován si zastřihal a nalajnoval cestu balónu nechytatelně k tyči.

Vladimir Petković mohl těžit z návalu psychického vzestupu, problém však byl ve využití všech střídání, zatímco jeho oponent byl s remízou zdánlivě spokojen. Síly ubývali a takřka nulové tempo se z konce řádné hrací doby přeneslo i do celé první půle prodloužení. V té druhé se podstatně výrazněji hnali za rozhodnutím Švýcaři, jenže Polsko má precizní defenzívu v malíku a unaveného soupeře k vyložené šanci nepustilo až do 113. minuty. Shaqiri vyslal pas do míst ve vápně, kde stál jen a pouze Derdiyok, jehož hlavičku musel Fabiański likvidovat famózním zákrokem. Jeho spoluhráči v ofenzívě přitom končili zápas s více jak padesáti minutami bez střely na branku.

Lichtsteiner i Lewandowski začali penaltovou loterii s naprostým klidem, už Granit Xhaka však nervy neudržel a pumelici poslal vedle tyče. Hned vzápětí pak mohl Sommer jeho chybu napravit, na Milikův pokus si sáhl, mimo tři tyče ho ale nedostal. V dalších sériích už vládli střelci pevnou rukou a pět proměněných pokutových kopů Polska znamená smutek pro Švýcary.

Autor: Josef Gvoždiak / bbc.com, espnfc.com, twitter.com

Komentáře (807)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele