základní skupiny - skupina D, 1. kolo
13.06.2016 15:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Španělsko na úvod vyhrálo, proti Česku rozhodl Piqué

Česká reprezentace dlouho hrála s favorizovanými Španěly nerozhodně, když už to vypadalo, že utkání vítěze nepřinese, rozhodl Gerard Piqué. Celek z pyrenejského poloostrova tak vítězně zahájil cestu za obhajobou...

Pavel Vrba poslal do utkání defenzivnější sestavu s obráncem Theodorem Gebre Selassiem na pravé straně zálohy, ve středu obrany vedle Tomáše Sivoka nastoupil namísto Michala Kadlece Roman Hubník a dlouhé balóny měl na hrotu útoku za úkol sklepávat Tomáš Necid. Češi se však po docela nadějné úvodní pětiminutovce, kdy se na chvíli usídlili na polovině Španělů, výrazně zatáhli, k míči se takřka vůbec nedostávali a jejich pasivní hru Del Bosqueho svěřenci nepotrestali jen díky vynikajícímu Petru Čechovi.

Vůbec první přímá střela v zápase přišla po čtvrthodině hry, když se k centru po Juanfranově přihrávce dostal David Silva a Álvaro Morata zblízka nechal vyniknout fantastického Čecha. Také další velkou příležitost měl forward italského Juventusu, Vladimír Darida totiž nepřesnou rozehrávkou nabídl šanci soupeři, Petr Čech se ale opět vyznamenal a konečky prstů Moratovu umístěnou ránu vyškrábl na roh.

Česká reprezentace působila opravdu hodně bezzubě, odkopy na nikoho připomínající hokejové zakázané uvolnění byly až zoufalé a zdálo se, že bude jen otázkou času, kdy inkasuje. Brankář Arsenalu si nicméně poradil i s pokusy Alby a s nájezdem Davida Silvy a v závěru poločasu probral De Geu z polospánku Tomáš Necid, když vypálil zpoza vápna, bohužel první střela hráčů v bílomodrých dresech jedničku Manchesteru United příliš neprověřila.

Bohužel, žádnou změnu nepřinesla ani poločasová přestávka. Krátce po příchodu z kabin si po Moratově centru málem vsítil vlastní gól Roman Hubník, z následného rohu pak Španělé nedokázali balón do brány protlačit ani po velkém závaru. Družina Pavla Vrby se do šancí dokázala dostat alespoň díky standardním situacím, precizně zahrávané Ladislavem Krejčím. Záložník pražské Sparty nejprve posadil míč na nohu Romana Hubníka, ten ovšem v těžké pozici zakončoval slabě. Později si Krejčí u rohového praporku narazil s Tomášem Rosickým, přetáhl centr na Gebre Selassieho, jehož hlavičku těsně před Kadeřábkem, který by uklízel do prázdné brány, odkopl obětavý Cesc Fabregas.

Po této pasáži si opět stoprocentní příležitosti vytvořilo Španělsko. Čechům se nicméně dlouho dařilo zachraňovat vše zákroky opravdu na poslední chvíli, tak jak to v 70. minutě předvedl Hubník. Když už leckdo věřil, že to český národní tým dotáhne do remízového konce, přišel Iniestův nadýchaný centr a Gerard Piqué zblízka rozhodl o vítězství svého mužstva.

V době Piquého gólu zbývalo do konce utkání i s nastavením asi šest minut a času na odpověď tak mnoho nebylo. Přesto obrovská šance na vyrovnání přišla. V 92. minutě Limberský vysunul Krejčího, ten zpětným pasem pod sebe našel Vladimíra Daridu, středopolař Herthy Berlín bohužel z deseti metrů zamířil pouze do prostoru, kde stál připravený De Gea. Španělské vítězství je každopádně vzhledem k průběhu zápasu zcela zasloužené.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2290)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele