základní skupiny - skupina B, 2. kolo
15.06.2016 15:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Slováci v první půli dvakrát udeřili, v závěru přestáli ruský tlak

Slovensko napravilo porážku s Walesem a ve svém druhém vystoupení na mistrovství Evropy porazilo Rusko. Za třemi body ho už v první půli nasměrovali Weiss a Hamšík, po změně stran se ovšem konalo drama a po snížení z hlavy Glušakova Rusové sahali po remíze...

Družina Jána Kozáka šla do utkání s tím, že po zbytečné ztrátě všech bodů s Walesem by dnes měla zvítězit a i proto lodivod Slovenska neváhal udělat tři změny v základní sestavě. Dušana Šventa na levém kraji obrany nahradil Tomáš Hubočan, místo dvojice plzeňských hráčů (Hrošovský, Ďuriš) pak nastoupili Viktor Pečovský a Ondrej Duda, autor jediného gólu proti Walesu.

Utkání začalo v dobrém tempu a jako první se o střelecký pokus postaral Marek Hamšík, v těžké pozici však ještě nemířil přesně. Podobně dopadl také na opačné straně Fjodor Smolov, jehož rána prosvištěla opravdu jen kousek kolem pravé tyče. Ještě předtím nebezpečně hlavičkoval Arťom Dzjuba, ani se se ale z branky radovat nemohl.

Skóre se měnilo až v 32. minutě. Marek Hamšík poprvé dnes prokázal svou genialitu, nádhernou kolmicí z vlastní poloviny hřiště vyslal do úniku Vladimíra Weisse, ten jednoduchou zasekávačkou možná až nečekaně snadno poslal pro noviny obránce Berezuckého a Smolnikova a s chladnou hlavou překonal Igora Akinfejeva.

Slováci šli ovšem do kabin v ještě lepší náladě. Krátce před odchodem na poločasovou přestávku vychytralí fotbalisté v bílomodrých dresech využili nepozornosti ruské defenzivy při bránění rohového kopu, Weiss rozehrál na krátko na Hamšíka a záložník italské Neapole nechytatelným obstřelem na zadní tyč zvýšil na 2:0.

Ve druhém poločase měli Rusové převahu, naši východní sousedi se logicky zatáhli a čekali na rychlé brejky. Jeden takový táhl v 54. minutě Juraj Kucka, přihrál do křídla na Róberta Maka, jehož dělovku doprostřed Akinfejev vytáhl nad břevno. Mnohem více se však po změně stran zapotil jeho kolega Matúš Kozáčik. V 66. minutě mu proti Fjodorově pokusu z jedenácti metrů ještě včasným zákrokem pomohl stoper Ján Ďurica.

Svěřenci Leonida Slutského s přibývajícím časem pochopitelně stupňovali svůj tlak a deset minut před koncem snížili. Oleg Šatov si pěkně narazil s Romanem Širokovem, aby pak našel hlavu střídajícího Denise Glušakova a jeho trefa vlila Rusům krev do žil. Právě aktivní Glušakov, jenž se na hřišti objevil se začátkem druhého poločasu místo obránce Romana Neustädtera, se mohl stát národním hrdinou, to jen kdyby v 86. minutě z voleje mířil přesněji.

A když Rusko nevyužilo několika zajímavých standardních situací a proti Dzjubovi zasáhl obětavý Hubočan, radovalo se Slovensko ze své historické výhry na evropském šampionátu. Naopak sborná na vítězství na letošním Euru stále čeká, a pokud si ho nepřipíše ani příště proti Walesu, pojede domů již po základních skupinách.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1388)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele