základní skupiny - skupina F, 3. kolo
22.06.2016 18:00 CET
3 : 3
(1:1)

Reportáž

Portugalci šesti góly vymysleli remízu a šťastně postupují

Konec dobrý, všechno dobré. To si po špatném týdnu může říct Cristiano Ronaldo, jenž dvakrát v druhé půli zareagoval na šťastné trefy Dzsudzsáka a poslal tak Portugalsko do osmifinále z třetího místa. Maďaři poslali od první minuty na hřiště několik hráčů, kteří se ve Francii doposud neukázali, přesto opět dokázali, že druhý tým ze skupiny E nemůže očekávat lehkou procházku mezi osm nejlepších.

Ronaldo a především Nani chtěli od samotného úvodu přechytračit tuhou obranu soupeře, přes častý pobyt u vápna však mohl zůstat Király klidný. To se ovšem nedalo říct o jeho protějšku. Když si totiž vzal míč Dzsudzsák, před brankou Patrícia bylo pořádně horko. A po pár výstražných momentech, kdy se bránící hráč jen taktak dostal před gólu chtivého útočníka, přišel zasloužený trest.

Odvrácený rohový kop přistál na hrudi Zoltána Gery, který se nerozpakoval a bombou po zemi mezi nohami Ricarda Carvalha zamířil z více jak dvaceti metrů přesně k tyči. Zásahem ve věku 37 letech a dvou měsících se tak stal historicky druhým nejstarším střelcem na evropských šampionátech. Kdo by snad čekal, že si v následujících chvílích defenzíva Portugalska odpočine, přišel na svůj omyl už po pěti minutách. Dva metry za obranou stojící Elek totiž získal balón odražený od soupeře a mohl tak tváří v tvář nechat vyniknout Patrícia.

Až po půlhodině hry musel zakročit i Király, Ronaldo totiž dokázal při svém druhém pokusu pokořit z přímého kopu zeď a skákající střelou nadělal extravagantnímu veteránovi starosti. A dlouho se zdálo, že to byla také jeho jediná práce do přestávky. Jenže ve 42. minutě nechal Guzmics vběhnout samotného do šestnáctky Naniho, který využil geniální přihrávky Ronalda a střelou z první na přední tyč vyrovnal.

Začátek druhé půle pak šel proti proudu všem letošním záznamům na Euru. Taktické plány Fernanda Santose okamžitě roztrhal Dzsudzsák, jenž z přímého kopu díky ramenu Gomese překonal bezmocného Patrícia. Jenže téměř vzápětí se jal vše slepovat Ronaldo, který centr Joãa Mária uklidil prvotřídní patičkou na zadní tyč. Když v úvodním zápasu turnaje roku 2004 snižoval proti Řecku, jen těžko si mohl pomyslet, že bude prvním hráčem s gólovým zápisem na čtyřech různých evropských mistrovství.

To si ovšem nenechal líbit už jednou úspěšný kapitán Maďarů a potřetí poslal svůj tým do vedení. Z další standardky, kterou opět chytrým pohybem získal Szalai, sice zeď nepropálil, míč se mu ovšem vrátil a využil uličky vytvořené protihráči ke střele z hranice vápna - tu nechytatelně tečoval tentokráte Nani. Uběhlo sedm minut a souboj dvou hvězd mohl pokračovat. Právě příchozí Quaresma si vzal na starost přímý kop, Juhász nestihl náběh Ronalda, a ten si připsal trefu i hlavičkou.

Děravá obrana Portugalců ho však velmi rychle mohla znovu rozčílit, když se po rychlém protiútoku vedeného po levé straně, kým jiným než Dzsudzsákem, dostal ke střele z první Elek a překonal už tradičně bezradného Patrícia. Bohužel pro další vývoj zazvonila tyč a atraktivní smršť byla pryč. Nedá se říct, že by fotbal posléze snad nudil, defenzívy se ovšem znovu zkoncentrovali a na jistotu hrající Portugalci nedovolili nic soupeři ani sobě. Stali se tak první reprezentací, která všechna tři skupinová klání remizovala.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (965)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele