základní skupiny - skupina E, 2. kolo
17.06.2016 15:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Itálie zvládla i zápas se Švédskem a slaví postup

Italská reprezentace navázala na úvodní vítězství s Belgií a po dalším tříbodovém zisku proti Švédsku slaví zasloužený postup do vyřazovací fáze. Rozhodující moment utkání přišel z kopaček Édera dvě minuty před koncem...

Italové se Švédy se na velké akci utkali naposledy téměř na den přesně před dvanácti lety. Na EURU v Portugalsku Squadra Azzura dlouho vedla, ale možná si vzpomenete, že remízu nakonec zajistila pět minut před koncem pikantní patička Zlatana Ibrahimoviče, na kterou tehdy nedoskočil ani tak vyhlášený hlavičkář, jakým byl Christian Vieri. Tentokrát se hvězdný útočník v barvách skandinávského týmu neprosadil.

Střelecky načal zápas v 10. minutě Alessandro Florenzi, nicméně švédský brankář Andreas Isaksson jeho šanci bez problémů lapil. O čtyři minuty později se po kontaktu s Barzaglim ocitnul na zemi v soupeřově vápně Zlatan, ale paradoxně se pískalo proti Švédům. V 18. minutě Ibra přiťuknul kolegovi Kimu Kallstömovi, ovšem jeho pokus Buffon pohodlně sebral. Hned poté chtěl centrovat Martin Olsson, leč balon nakonec k údivu všech o kousek přeletěl italskou svatyni.

Následující pasáž patřila spíše nepřesnostem. A když už se Zlatan dostal po rozehrávce přímého kopu k zajímavé hlavčce, byl mu zapískán ofsajd. Vůbec bylo znát, že Italové mají z vysokého švédského kanonýra respekt a každý jeho kontakt s míčem proto v prvním poločase zaváněl potencionálním nebezpečím. I svěřenci Antonia Conteho měli náznaky pozoruhodných akcí, nicméně finální přihrávka vázla.

Pět minut před koncem první půle centroval Zlatan z vlastní poloviny na Forsberga, který sklepl pro Guidettiho, jenž záhy vystřelil, ale hodně, hodně nepřesně. Více zaznamenáníhodného se toho v první pětačtyřicetiminutovce neurodilo. Půle druhá započala pokusem Graziana Pellého, který však mezi tři tyče nemířil. Ani následná série tří po sobě jdoucích rohových kopů branku italského celku nepřinesla.

V 65. minutě přituknul Marco Parolo na pravé křídlo Florenzimu, jehož slibný centr do vápna nakonec postrádal přesnost, takže Isaksson měl snadnou práci. Prakticky totožná situace se odehrála o minutu později. Jenom s tím rozdílem, že tentokráte poslal kulatý předmět do šestnáctky Antonio Candreva. Po hodině hry se hráči z Apeninského poloostrova dostali poměrně snadno na dostřel branky, nicméně celou akci lidově řečeno zadrbali.

Nedlouho poté se Florenziho centr překvapivě snesl až k aktivnímu Candrevovi. Záložník Lazia Řím však v podstatě odevzdal do rukavic švédské jedničce. V 72. minutě přiletěl do velkého čtverce modrých centr, který propadl až na zadní tyč ke Zlatanovi. Jenže bývalý hráč PSG z metru překopnul bránu! Naštěstí pro něj byl stejně předtím pískán ofsajd.

V 76. minutě to z dálky zkušel zase Candreva, leč jeho pozdrav k Isakssonovi ani nedoletěl, neb jej cestou obětavě zblokoval Andreas Granqvist. Po osmdesáti minutách hry napřáhl zpoza vápna čerstvě vystřídavší Jimmy Durmaz a Gianluigi Buffon jen v poklidu sledoval, jak se balon šourá mimo. Pak po Giaccheriniho centru hlavičkoval z hranice malého vápna Marco Parolo. Ke své škodě však pouze do břevna.

To byla do té doby suverénně největší příležitost utkání. Avšak v 88. minutě vhodil dlouhý aut Giorgio Chiellini, Zaza sklepl míč na Édera, který proběhl švédskou obranou do středu hřiště a z hranice pokutového území trefil přesně k pravé tyči - 1:0. Švédové se - s výjimkou Zlatanovy zblokované rány - ve zbytku tohoto duelu už k ničemu nedostali. Naopak Isaksson musel zasahovat proti jedovce Candrevy.

Itálie tedy po Belgii odklidila z cesty i druhého protivníka, ve dvou zápasech nedostala gól a slaví postup mezi nejlepších šestnáct. To Švédové už to mají pořádně nahnuté. Doposud se na turnaji ani jednou netrefili mezi tři tyče a na kontě mají pouhý bod za remízu s Irskem. A superstar Zlatan Ibrahimović? Ten si bude muset minimálně do středy na svůj rekordní zásah na čtvrtém EURU v řadě počkat.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (527)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele