základní skupiny - skupina E, 1. kolo
13.06.2016 18:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Čekání na irské vítězství prodloužil smolař Clark

Irové tentokrát nechtějí být jen do počtu, svého soupeře předčili výborným taktickým výkonem a dlouho si jasně šli pro tři body, které během mistrovství Evropy nepamatují od června 1988. Ty jim nakonec ukradl vlastní hráč, po vyrovnání navíc Švédové ukázali, že umí hrát i dopředu a důležitý zápas mohli v závěru dokonce otočit.

Volba obou trenérů poslat na hřiště dva útočníky zavdávala k naději na atraktivní podívanou. Jenže když se takřka úplně vyhnete hře uprostřed hřiště, těžko toho proti dobře organizované obraně můžete vymyslet. Sudí Mažić navíc zavedl pro zákroky přísný metr a rozkouskovaný obraz dostával další trhliny.

Jestli se ale v úvodní části někde schylovalo k nebezpečí, bylo to u švédského brankáře. Nejprve prověřil reflexy veterána Isakssona Jeff Hendrick střelou zpoza vápna, v 17. minutě pak po rohovém kopu hlavičkoval Clark a O'Shea byl centimetry od posunutí balónu do odkryté části branky.

Výraznou převahu levé irské strany prezentoval krátce před půlhodinou hry i Brady, ten ranou z hranice šestnáctky rozvlnil horní síť. Krátce poté pálil ze stejného místa opět Hendrick, jenž sice dokázal projektil sklopit níže, zaznělo však pouze břevno marně se natahujícího brankáře.

Defenzíva Blågult dávala v blízkosti svého vápna soupeři prostor i čas, prakticky jen odtud vycházel v první půli ojedinělý rozruch. Příčinu kousavých zakončení šlo ovšem hledat už na pravé straně obrany, kde rychlostně ani silově příliš nezvládal Lustig a kvůli svalovému zranění nakonec nepočkal se střídáním ani do přestávky. Tím navíc dostala nepříjemnou ránu i rozehrávka, kterou si často bral na starost právě hráč Celticu. Přes četnější i přesnější kombinaci pak svěřenci trenéra Hamréna podobně slabou stránku soupeře nenašli a Randolphova nejtěžší práce spočívala ve sbírání vysokých centrů.

Kdo si však těchto problémů zřejmě nevšiml, byl vůdce skandinávského mužstva. Okamžitě po změně stran tak Hendrick zas a znovu potrápil brankáře střelou ze středu hřiště těsně za vápnem, aby hned následující akci nastartovali Irové opět zleva, přenesli hru ke Colemanovi, jenž nadýchaným centrem oslovil volného Hoolahana a po voleji do protipohybu Isakssona už zaslouženě slavili.

V té chvíli konečně zazvonil budík značky Ikea, a to přímo u hlavy Ciarana Clarka. Ten nejprve zmateně odvrátil centr nad svou branku a po následném rohu donutil dalším nechtěným kopem ke skvostnému zákroku Randolpha, který balón vyrazil přímo k Forsbergovi. Překvapené švédské křídlo však v jasné šanci zamířilo vedle bližší tyče.

Prakticky do stejného místa pak po pasu Olssona zamířil i Zlatan Ibrahimović, kterého v hloubi šestnáctky neuhlídal nikdo jiný než obránce Aston Villy. "Perfektní" výkon pro soupeře pak dokonal dvacet minut před koncem, kdy se rychlou kombinací dostal k brankové čáře hvězdný útočník a centrem našel u přední tyče číhajícího Clarka, jenž prudkou hlavičkou nedal svému brankáři šanci. Ukázal tak smysl pro fotbalový humor, poslední vlastní gól na mistrovství Evropy si totiž před čtyřmi lety vstřelil Glen Johnson a pomohl k vyrovnání na 1:1 právě Švédsku.

Podstatně jiný zápas hrající Hendrick mohl vzápětí urvat vedení zpět, když se zničehonic zjevil za obranou tváří v tvář brankáři, kterého z těžkého úhlu tvrdě napálil. Nejstarší tým však v posledních minutách ztrácel dech a jen díky své bojovnosti ustrážil švédské snahy na obrat. Čekání na vítězství na Euro od 12. června 1988 pokračuje a po dnešku bude hráče kolem Martina O'Neilla pořádně bolet.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (320)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele