play off - osmifinále
25.06.2016 21:00 CET
0 : 1
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Taktická bitva pro Portugalce, jediný gól dal Quaresma

Polsko odpoledne přešlo přes Švýcarsko a v tuto chvíli zná svého čtvrtfinálového soupeře. Tím se stalo Portugalsko, které na svou stranu naklonilo taktickou bitvu s Chorvatskem. Autorem jediné branky se ve 117. minutě stal Ricardo Quaresma...

Třetí nejmenší stadion letošního EURA zažil svoji derniéru. Fotbalový stánek, který viděl mimo jiné osudovou prohru české reprezentace v duelu s Tureckem, tentokráte nepřinesl radost z postupu borcům z Chorvatska. Přitom to byla Čačićova družina, kdo měl v úvodu balon více na svých kopačkách, ale žádnou příležitost si nevytvořila. Rohový kop kopali v zápase jako první v 15. minutě Portugalci, nicméně obrana balkánského celku byla maximálně pozorná.

Do dvacáté minuty vypadala slibně ještě jedna akce svěřenců Fernanda Santose, jenže celá skončila nepřesným centrem, se kterým si hravě poradil Vida. Následně se mohl hnát k brance v dobrém postavení se nacházející Mandžukić, leč k míči měl přeci jen blíže Rui Patrício. Po zajímavém nákopu od jednoho ze spoluhráčů potřetí v utkání padl na zem Strinić a to už pomalu musel mít pocit, že ho rozhodčí Velasco Carballo šikanuje.

Hned poté došlo k faulu a přímému kopu, který rozehrál Raphaël Guerreiro a svým centrem našel hlavu Pepeho, který však mířil nad. Opakovaný záběr sice ukázal, že se jednalo o ofsajd, nicméně pomezí rozhodčí jej přehlédnul, tudíž by branka rodilého Brazilce zřejmě byla uznána. Ve 30. minutě doběhl po Naniho chybě do vápna Perišić a jeho přízemní střela levačkou se otřela o boční síť.

První chorvatský roh přišel na pořad večera ve 34. minutě. Srnovu pobídku ale poslal Mandžukić hodně, hodně vedle. V závěru poločasu nejprve Perišić chytře přenesl hru na volného Striniće a ten dobrou pozici využil akorát k mizernému centru. První půle, která by se dala charakterizovat heslem "hlavně neudělat chybu", tedy nepřekvapivě skončila 0:0.

Po změně stran se hráči zrovna nesetkali s přesností, takže mnohem více zaujalo brzké vystřídání Andrého Gomese, jehož nahradil Renato Sanches. Následovala bezva chorvatská akce na jeden dotek. Bohužel ve finále též bez úspěchu. Rychlá rozehrávka rohového kupu fotbalisty z Pyrenejského poloostrova zaskočila, jenže Brožović v koncovce nebyl přesný.

Další, mimořádně nepřesnou střelu, obstaral dle mého názoru neustále přeceňovaný Luka Modrić. Na opačné straně hřiště se na hranici vápna o poznání méně ukopl Renato Sanches, ale stejně to bylo mimo. Po hodině hry rozehráli Chorvati rohový kop, nicméně Vida s Mandžukičem si poněkud překáželi, tudíž míč z hlavičky prvního jmenovaného mezi tři tyče nezapadl. Pak si do velkého čtverce naběhl na fikaný dloubáček za obranu Nani a nepřesně zakončoval ramenem. Možná při tom byl faulován, ale rozhodčí nic.

V 67. minutě nacentroval William Carvahlo přes půlku hrací plochy na do té doby nezvykle málo viditelného Cristiana Ronalda. Ten si balon chtěl zpracovat, leč nezpracoval. Dále to byla spíše hra od vápna k vápnu, která se nezaujatým divákům nemohla zamlouvat. Do konce základní hrací doby zaujalo už jen vystřídání (po celý turnaj) málo výrazného Mandžukiče, jehož nahradil Nikola Kalinić. Ani tato změna nepřinesla první střelu na bránu. A stejně jako střetnutí Švýcarska s Polskem, i toto dospělo až do prodloužení.

To započal málo přesnou hlavičkou z šestnácti metrů Perišić. Sto minut bylo minulostí, když zpoza pokutového území napřáhl Marcelo Brozović. Asi nikoho z 38 000 diváků na stadionu patrně nepřekvapilo, že se taky netrefil. Portugalské centry do vápna obrana šachovnicového týmu i v této fázi utkání spolehlivě odvracela. Zvláště Vedran Ćorluka byl v této činnosti výborný.

Vypadalo to, že penaltový rozstřel by odvrátila jedině nějaká chyba nebo pokutový kop. Cristiano Ronaldo a spol. se ve 109. minutě dostali na dostřel Danijelovi Subašićovi. Nakonec však ani nevystřelili. Pak se jeden z Portugalců snažil o nůžky, ale Xherdana Shaquiriho ani náhodou nenapodobil! Domagoj Vida potom vyhecoval fanoušky a mohl se postarat o první gól. Nicméně jeho hlava odkrytou portugalskou svatyni po rohovém kopu nenašla.

Ve 115. minutě zasprintoval do vápna Perišić. Spoluhráči jej nedoplnili, a tak balon propadl. Vzápětí ovšem zvonila po střele stejného hráče za Ruiem Patríciem tyč. A následný protiútok rozhodl. Nani se s velkou pravděpodobností královsky ukopl, ale byla z toho ideální přihrávka bodlem pro značku CR7, jehož vychytal Subašić. Bohužel jen za cenu toho, že míč zůstal poletovat před brankovou čarou, za kterou ho hlavou pohodlně dopravil Ricardo Quaresma - 0:1. Chorvati se na odpověď už nezmohli, i když Vida k ní neměl zase až tak daleko. Ve čtvrtfinále se tedy třetí celek ze skupiny F utká s Polskem.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (1307)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele