základní skupiny - skupina E, 1. kolo
13.06.2016 21:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Conte převezl Wilmotse, Itálie do Eura vstoupila vítězně

Fotbalisté Squadry Azzurry zvládli těžký souboj s Belgií, která je považována za jednoho ze spolufavoritů na vítězství a ve své skupině se ujímají vedení. Italové si vytvořili jednogólový náskok už v prvním poločase, kdy se trefil Giaccherini, v nastavení pojistil výsledek Pellé.

Svěřencům Marca Wilmotse se nepovedl zejména prvním poločas, kdy především týmová hra hodně pokulhávala. Přesto byl tým plný individualit v začátku utkání o něco aktivnějším celkem, ovšem dobře organizovaná defenzíva složená převážně z hráčů Juventusu odolávala. V Lyonu se odehrálo utkání plné ofenzivních akcí.

Poté, co Fellaini hlavou sklepl míč pro Nainggolana, musel Buffon prvním výrazným zákrokem likvidovat jeho pumelenici. Belgie nicméně z následného rohového kopu nic nevytěžila a Italové pomalu začali přebírat iniciativu. Po půlhodině hry vyslal na belgickou branku skákavou ránu Pellé a jen o chvíli později si střihl dlouhý pas za obranu á la Andrea Pirlo výborně hrající stoper Bonucci, načež Giaccherini míč zalepil a pohotově ho poslal za Courtoisova záda!

Vstřelená branka Squadru Azzurru ještě více nabudila a opařená Belgie se dál bránila. Po Candrevově dělovce musel vyrážet Courtouis a z další akce Pellé na malém vápně trestuhodně hlavičkoval vedle, přičemž si slabší chvilku vybral právě brankář londýnské Chelsea. Závěr poločasu se divákům musel líbit, rušno před Buffonem uklidnila italská defenzíva, která zablokovala nadějný De Bruyneho pokus.

Italové každopádně na první poločas navázali a hned z kraje druhé půle zahrozil Parolo, jehož obrana ďáblů na poslední chvíli znegovala. Od 50. minuty začínalo utkání zase nabírat na obrátkách. V 54. minutě předvedli Belgičané rychlý přechod do protiútoku, De Bruyne našel v náběhu Lukakua a ten už překonal Buffona, jenomže balón si nakonec cestu do branky nenašel. Vzápětí na druhé straně dobře hlavičkoval k tyči Pellé, avšak Courtouis předvedl fantastický zákrok a udržel Belgii ve hře. Ta pokračovala v aktivitě, Hazard poslal balón jen do náruče Buffona a De Bruyne zkazil finální přihrávku do malého vápna. Belgie s přibývajícím časem utahovala šrouby, osm minut před koncem hlavičkoval Origi a Squadra Azzurra měla velké štěstí, že nově příchozí muž hlavičkoval nad. Čerstvé síly se předvedly i na druhé straně, Immobile rychlý protiútok zakončil tvrdou ranou, ale Courtois vyrazil. Po nepovedeném rohu Italů se hra opět přesunula před Buffona.

V 90. minutě Conteho svěřenci přežili velký závar a v nastavení uštědřili Belgičanům definitivní KO. Candreva po rychlém brejku našel centrem volného Pellého a ten z první nekompromisní dělovkou definitivně rozhodl!

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (1253)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele