základní skupiny - skupina C, 2. kolo
14.06.2012 20:45 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Španělé vyhráli a přiblížili se postupu. Irové končí

Celek z Pyrenejského poloostrova vstupoval do utkání proti Irům s jasnou vizí, kterou začal naplňovat hned od čtvrté minuty, kdy se prosadil Fernando Torres. Krátce po změně stran pojistil tři body Silva, Španělsko si pak vylepšilo skóre ještě o dva zásahy.

Na rozdíl od prvního utkání proti Itálii už se v základní sestavě pro zápas s Irskem, objevil klasický hrotový útočník, kterým se podle očekávání stal Fernando Torres. Místo tak nezbylo na Cesca Fábregase, tedy střelce jediného gólu z předchozího duelu. Také na druhé straně jsme mohli zpozorovat jednu změnu: Kevin Doyle, přepustil své místo Simonu Coxovi, jenž měl být tím, kdo bude nejvíce podporovat jediného útočníka Robbieho Keana.

Ostrovní celek nezačal vůbec špatně a byl to právě Cox, kdo vyslal první nebezpečný střelecký pokus, Casillas byl ale u své pravé tyče připraven. Hned zakrátko však přišel pro Iry šok. Iniestův pas sice dokázal dvojblok ve složení Dunne - O'Shea zastavit, kulatého nesmyslu se ovšem následně chopil Torres a tvrdou ranou z úhlu prostřelil Givena - 1:0. Hned vzápětí to zkoušel Silva, tentokráte si ale Given věděl rady a střelu zpacifikoval. A do třetice se musel mít strážce irské svatyně na pozoru: Xavi viděl nabíhajícího Arbelou, jenž ihned vracel balón do ohně na Torrese, ten zakončoval z první, rána si ale cestu do prostoru branky nenašla!

Devátá minuta pak také přinesla trochu vzruchu na opačné straně hřiště. Andrewsova rána ale byla sražena na rohový kop, po kterém se k hlavičce protlačil Dunne, jeho pokus byl však pro změnu nepřesný. Jinak se ovšem hrálo výhradně podle španělských not: rychlé a přesné přihrávky motaly hlavu irským obráncům, kteří častokrát nestačili reagovat na chytré náběhy za obrannou linii, Given si rozhodně na nedostatek práce stěžovat nemohl. Nejdříve musel zasahovat proti slabému zakončení Piquého, aby se později vytáhl při pokusu Andése Iniesty. Ve 25. minutě se Albův centr spojil s hlavou Silvy, balón ale skončil nad břevnem Givenovy branky. Fernando Torres se často dostával do střeleckých pozic, když se však mohl pokusit o drzý lob, tak raději couvl a zakončoval až o pár okamžiků později - Given neměl potíže.

Španělé drželi po většinu prvního dějství svého protivníka přikovaného těsně před pokutovým územím, seřazený obranný val se tak pokoušeli častokrát překonat mimo jiné rychlými narážečkami. Tato snaha byla vlastní zejména Xavimu, jenž si při jedné takové situaci narazil se Silvou, následná rána mu ovšem nesedla a strážce irské branky si poradil. Vzápětí to zkoušel opět Arbeloa a krátce po něm Alonso, ani z jedné akce se však nic podstatného neurodilo. O poznání více vzruchu tak přinesla Iniestova rána z nastaveného času, Given ale jeho střelu mířící pod břevno pohotovým zákrokem vytěsnil.

Po obrátce se na herním projevu obou celků nic převratného nezměnilo. Po rychlé kombinační akci zakončoval už poněkolikáté Arbeloa, ani tentokráte však na Givena recept nenašel. Hned nato vypálil Iniesta, bývalý brankář Newcastlu sice jeho snahu zastavil, mičuda se ale dostal k Silvovi, jenž balón kolem Dunna poslal do sítě podruhé - 2:0. Irové se nevzdávali, ale na svého soupeře nestačili, Xaviho ránu musel likvidovat Given.

Definitivně jasno bylo v sedmdesáté minutě. Iniesta spolu se Silvou dokázali obrat o kulatinu Whelana, druhý jmenovaný poté vyslal ke zteči Torrese, který tváří v tvář proti Givenovi nezaváhal a svoji druhou brankou v utkání zvyšoval na 3:0. Útočník Chelsea pak za velkého potlesku přepustil své místo Cescu Fábregasovi. O chvíli později mohlo být sníženo, když se z ničeho nic dostal ke střele Robbie Keane, jeho rána směřující na zadní tyč se ale stala pro Casillase snadnou kořistí! Potom se utkání již víceméně dohrávalo, španělští hráči ovšem nepřestávali v útočných manévrech. Given musel k zemi při pohotové střele nově příchozího Cazorly.

Vzápětí pak Silva oslovil dalšího střídajícího hráče Fábregase, který se s ničím nepáral a nekompromisní dělovkou z velkého úhlu upravil skóre na konečných 4:0. Fanoušci ostrovního mužstva ale i přes nepříznivé skóre povzbuzovali, fandili a dávali tak všem hlasitě najevo, že pro Irsko je už jenom účast na závěrečném turnaji velkým úspěchem.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1361)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele