play off - semifinále
27.06.2012 20:45 CET
0 : 0
2:4 pen.
(0:0, 0:0)

Reportáž

Španělé udolali na penalty Portugalsko a jsou ve finále

Španělé si znovu po čtyřech letech zahrají finále mistovství Evropy. Portugalci jim dnes v Doněcku byli vyrovnanými soupeři, po bezbrankovém průběhu ale lépe zvládli penaltový rozstřel právě úřadující kontinentální šampioni. Rozhodující penaltu proměnil Fabregas.

Portugalsko hrálo sympaticky a nejvíce obranu soupeře ohrožoval Christiano Ronaldo, jenže svou čtvrtou branku na turnaji vstřelit nedokázal. Celé utkání provázela taktická bitva s minimálním počtem útočných výpadů, žádná stoprocentní gólová šance k vidění nebyla. V prodloužení se hra v ničem nezměnila a oba celky spíše čekaly na svou šanci, penaltovému rozstřelu se nikdo nakonec nemohl divit.

První poločas byl přeci jen o něco zajímavější než ten druhý a bylo k vidění více gólových šancí, nicméně nebezpečné střely mezi tři se diváci nedočkali. Oba celky hrály především důrazně a často za hranicí pravidel, o čemž vypovídá osm žlutých karet v úvodních devadesáti minutách. V nich diváci viděli pouhopouhou jednu střelu na branku ze španělské strany a dvě rány od portugalského tábora.

Po úvodní zahřívací desetiminutovce přišla první šance Španělska. Iniesta si vyměnil balón s Davidem Silvou a po zaváhání portugalské defenzívy se k balónu nakonec dostal Álvaro Arbeola, který z dobré pozice branku přestřelil. Následně se hra přesunula do středu hřiště a ani jeden celek nedokázal vymyslet kloudnou finální přihrávku. Diváci se další vážnější situace dočkali až přesně po půl hodině hry.

Xabi Alonso našel dlouhým centrem Negreda, který chytře čekal na dobíhající hráče. Těsně před pokutovým územím našel Silvu, který našel aktivního Iniestu a ten z necelých dvaceti metrů těsně přestřelil branku gólmana Ruie Patrícioa. Portugalsko bylo v tuto chvíli směrem dopředu bezradné, k jediné šanci se dostal Rinaldo, jehož pokus letěl o pár decimetrů vedle pravé tyče. Následně do poločasového hvizdu nebyla ani jedna branka výrazně ohrožena.

Nuda provázela také téměř celé druhé dějství. Na začátku bylo aktivnější Portugalsko a postupem času se více tlačilo dopředu, tentokráte se musel více strachovat španělský gólman Casillas. V 57. minutě se dostal ke střele Almeida, jenže jeho pokus proletěl o pár decimetrů nad levým rohem španělské svatyně. Stejný hráč ohrozil Casillase o dvě minuty později, jeho projektil však tentokráte zamířil jen do boční sítě.

Poté hrozil obhájce čtyři roky starého titulu ze standardních situací, ale branka Patrícia ohrožena nebyla. Necelých dvacet minut před koncem se dostal k zajímavé situaci Ronaldo, jenomže přímý volný kop z pětadvaceti metrů zamířil o něco výše, než se nacházelo břevno branky gólmana Casillase. V dalším průběhu oba výběry především nechtěly inkasovat, avšak v poslední minutě zápasu mohli o svém postupu rozhodnout Portugalci.

Po nedůraznosti španělské defenzívy došlo k přečíslení 4 na 3. Do dobré pozice ve vápně se dostal Ronaldo, jenže byl příliš zbrklý a jeho pokus letěl hodně vysoko nad španělskou branku. První část prodloužení pokračovala ve stejném duchu, zajímavé věci se začaly dít až v samotném závěru. Ve 104. minutě spálil největší příležitost utkání Iniesta, který se po přiťuknutí Jordiho Alby ocitl osamocen před Patíiciem, ten však fantasticky jednoruč vytáhl na roh.

V nastavení prvního prodloužení ještě dobře vypálil Ramos, jeho tvrdý pokus proletěl jen těsně nad portugalskou brankou a Patrício se naprázdno proletěl vzduchem. V druhé části prodloužení Španělsko začalo tlačit a ve 111. minutě se dostalo k další šanci. Navas vypálil z vápna přízemní ránu, kterou Patrício brilantně vyrazil a následně ukryl do rukavic po odrazu od nohy Pepeho. Za zmínku ještě stojí sólo Pedra, který mohl postupovat sám na branku, byl ale včas zablokován. Španělsko tlačilo až do konce prodloužení, branku ale dát nedokázalo.

Penaltový rozstřel začal zkušený Xabi Alonso. Ten nevypálil příliš dobře a Patrício brilantně vystihl směr, balón dokázal vyrazit mimo branku. Ovšem okamžitě na to ho dokázal napodobit Casillas, který vystihl směr špatně kopnuté penalty João Moutinha. Dokázal vyrazit před sebe a začínalo se od znovu. Následně s přehledem proměnil Iniesta a Pepe, to samé se dá říci i o pokusech Gerarda Piquého a Naniho.

O parádu se postaral také Sergio Ramos, o jehož penaltu měli španělští fanoušci strach po nepovedené pumelici ze semifinále Ligy mistrů. Nyní ale krásným lobem překonal Patrícia. Následně přišel rozhodující moment, když Bruno Alves rozezvonil pouze břevno. K závěrečné penaltě se postavil Cesc Fabregas, jehož úmysl sice Patrício vystihl, díky milimetrové přesnosti a odrazu od tyče však poslal Španělsko do finále.

Autor: Viktor Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (2181)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele