play off - čtvrtfinále
22.06.2012 20:45 CET
4 : 2
(1:0)

Reportáž

Němci v pohodě prolomili řecký beton a jsou v semifinále

Bez větších problémů a diskuzí proklouzlo Německo přes řeckou reprezentaci do semifinále EURO 2012, ve kterém narazí ve Varšavě na někoho z dvojice Anglie - Itálie. Vítězství 4:2, čili celkově šest gólů, je zatím to největší číslo, které jsme v Polsku a na Ukrajině mohli doposud vidět. Řeky alespoň mohou těšit dvě vstřelené branky.

Němci vlétli na oslabeného soupeře, který nastoupil proti favoritovi celého šampionátu bez potrestaného Holebase a hlavně bez tahouna Karagounise, už od samotného počátku. Řekové přitom ničím nepřekvapili, hráli zezadu tak, jak to oni umí nejlépe. V prvních pětačtyřiceti minutách si vytvořili snad jen jednu jedinou větší šanci.

Oba trenéři mimochodem poslali na hřiště hned několik nečekaných tváří. Především Joachim Löw udělal pár nečekaných kroků. Do základu nenasadil Podolského ani Müllera, nenastoupil dokonce ani Gómez! Odvděčit se Löwovi co nejlepším výkonem se tak museli pokusit Schürrle, Reus a také zkušený ostrostřelec Klose.

A právě první jmenovaný ohrozil soupeřovu jedenáctku, ve které se neobjevil od prvních minut Gekas, ale třeba Ninis i debutant Makos. Schürrle dorazil za brankovou čáru střelu Khediry, kterou brankář Sifakis vyrazil právě k jeho nohám, slovinští sudí ale gól neuznali pro ofsajd. Německý útočník v momentě střely opravdu těžil ze svého postavení.

O osm minut později pálil po přihrávce Kloseho také Reus, jenže levačkou netrefil branku, po něm spálil další tutovku Özil, jemuž po spolupráci s Klosem krásně přihrál Schürrle, nicméně záložník Realu Madrid selhal v koncovce a napálil z blízkosti jen Sifakise. O pár desítek vteřin později na pobídku Reuse nedosáhl u vzdálenější tyče o kousek Klose.

Tlak Německa pokračoval, Reus se konečně dostal rovněž k nebezpečnému pokusu a opravdu jen o pár decimetrů minul Sifakisovu svatyni. Na druhé straně ve 32. minutě trochu zahrozil svou technickou střelou Ninis, gólman Neuer byl ale pozorný. A když se netrefil Schürrle a následně nepřekonal Sifakise ani Khedira, vzal vše na sebe samotný kapitán.

Lahm to udělal parádně. Řecká odefenzíva trochu zaspala a bránila nedůrazně, německý obránce se tak z pětadvaceti metrů napřáhl a Sifakis na jeho krásnou ránu k tyči nestačil. V nastavení ještě mohl skórovat Schürrle, jenže z dálky trefil pouze boční síť. Hned dvojité střídání po přestávce provedl řecký trenér Fernando Santos a slavilo to úspěch.

V 55. minutě totiž bylo vyrovnáno. Salpingidis se prohnal po pravé straně, přihrál do vápna, kde se Samaras odpoutal od nedůrazného Boatenga a dotlačil balón do sítě. Radost ale Santosovým svěřencům vydržela jen malinkou chvilku. O šest minut později navrátil Němcům vedení Khedira.

Jeho nechytatelná dělovka z voleje po centru Boatenga, která div že dráhou letu nenechala míč shořet, skončila přesně pod břevnem.O pár minut později se trefil také Klose, který svým osvědčeným způsobem hlavou po standardce Özila potrestal možná ne úplně nejlepší vyběhnutí z brány gólmana Sifakise.

Čtvrthodinu před koncem přidal čtvrtý gól Reus. Özil byl zase tím, kdo celou akci vymyslel, a i když se po jeho pokusu neprosadil gólově Klose, s dorážkou přispěchal hráč Borussie Mönchengladbach. V závěru zápasu proměněná penalta Gekase nařízená za hraní rukou Boatenga ve vápně na postupu Německa už nic nezměnila.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (649)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele