základní část, 6. kolo
23.09.2018 16:45 CET
3 : 0
(3:0)

Reportáž

PSV Eindhoven - AFC Ajax 3:0

Podzimní šlágr nizozemské nejvyšší soutěže jasně ovládl domácí PSV Eindhoven, který v nejočekávanějším souboji první poloviny Eredivisie přehrál snadno největšího konkurenta z Amsterdamu po výsledku 3:0 a dal tak zapomenout na úterní debakl Ligy mistrů se španělskou Barcelonou (0:4). Jako jediný je v nizozemské lize bez ztráty bodu a momentálně vede o pět bodů právě před Ajaxem, navíc se pyšní úžasným skóre 24:3.

PSV navázal na minulé vysoké výhry s Den Haagem (7:0) i s Tilburgem (6:1) a opět potvrdil, že to s obhajobou titulu myslí skutečně vážně. Naopak Ajax po skvělém vstupu do LM s řeckým týmem AEK Atény (3:0) poprvé prohrál, o osudu tohoto klání bylo rozhodnuto již v prvním poločase. Svěřenci kouče Marka van Bommela totiž vsítili všechny své tři góly v rozmezí 21. - 35. minuty a povzbuzeni tímto náskokem již soupeři nic nedovolili.

V úvodní dvacetiminutovce se oba celky oťukávaly a hledaly mezery v defenzívě toho druhého, domácí nakročili k tříbodovému zisku zásluhou Gastóna Pereira. Třiadvacetiletý uruguayský špílmachr využil rychlého přečíslení a přenesení hry na levou stranu, po tvrdé střele Bergwijna a vykopnutí brankáře Onany si zpracoval balón na hranici pokutového území a svůj skákavý pokus umístil k přední tyči kolem bezmocného strážce AFC.

Neuběhly ani tři minuty a eindhovenský výběr dokázal své vedení zvýšit, netrefil se nikdo jiný než Luuk de Jong. I ve svých sedmadvaceti letech již ikona PSV skórovala v tomto ročníku Eredivisie počtvrté. Hendrix vracel hlavou balón před branku, Frenkie de Jong chybně bránil probíhajícího Lozana nacházejícího se v době přihrávky v ofsajdové pozici a Luuk de Jong se pak ocitl sám před Onanou, jehož z dvanácti metrů chladnokrevně obstřelil.

Definitivní hřebíček do rakve Ajaxu zasadil zhruba deset minut před přestávkou Hirving Lozano, jenž je tak se sedmi brankami nejlepším střelcem svého celku. Bergwijn se skvěle prosmýkl na levém křídle až do šestnáctky protivníka. Poté sice napoprvé nepřekonal Onanu, nicméně vzápětí našel zpětnou přihrávkou právě mexického reprezentanta a ten už zblízka propálil hradbu těl před sebou. Ajax byl až do závěrečného hvizdu bezzubý a gólmana Zoeta v podstatě vážněji neohrozil.

Autor: Viktor Sandev / psv.nl, ajax.nl, vi.nl

Komentáře (2)

Přidat komentář
afc ajax

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

tak zase za rok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele