základní část, 5. kolo
15.09.2018 20:45 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - FC Groningen 3:0

Ajax pokračuje ve výborných výkonech na začátku sezóny a kromě úvodního zaváhání s Heracles šlape jak švýcarské hodinky, nyní si v domácím prostředí bez potíží poradil s Groningenem po výsledku 3:0. V tabulce Eredvisie tak zůstává na druhé pozici se třinácti body. Za vedoucím PSV, se kterým se utká ve šlágru podzimu příští neděli, zaostává o body dva. Groningen naopak po čtvrté porážce v sezóně klesl na úplně poslední osmnáctou příčku.

Domácí výběr se tak navíc skvěle naladil na středeční klání Ligy mistrů s řeckým celkem AEK Atény. Hosté i přes neúspěch rozhodně nemusí bít na poplach, na nejbližší konkurenty totiž mají minimální ztrátu. Amsterdamský klub byl aktivnější od samého začátku a poprvé rozvlnil síť po deseti minutách, kdy po přímém volném kopu z levé strany pokořil Tagliafico ve skluzu brankáře Padta, avšak gól nemohl být uznán kvůli ofsajdu argentinského obránce.

Domácí se přeci jen dočkali krátce po odehrané čtvrthodině, kdy Zeefuik nešikovně podrazil ve vlastní šestnáctce aktivního Tagliafica a rozhodčí Higler nařídil penaltu. K té se postavil Klaas-Jan Huntelaar a nezaváhal, Padta poslal na opačnou stranu. FC mohl z ničeho nic vyrovnat zhruba deset minut před výměnou stran, kdy nebezpečnou přihrávku do předbrankového prostoru z levé strany odvracel de Ligt jen o decimetry mimo prostor tří tyčí.

Ve druhé půli hráli domácí opatrněji a nikam se netlačili, v pravou chvíli udeřili podruhé. V 66. minutě se znovu prosadil kanonýr Huntelaar. Po přízemní kombinaci na jeden dotek a následném odrazu napálil balón z voleje z patnácti metrů a uklidil ho s naprostou přesností k pravé konstrukci. Padt se za míčem téměř nestačil ani ohlédnout. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem si chtěl vymodlit další pokutový kop Maročan Ziyech.

Ten pronikl do pokutového území protivníka a po lehkém kontaktu upadl, avšak Higler po prozkoumání videa na penaltový puntík neukázal. Definitivní pojistku Ajaxu tak přidal v 76. minutě srbský špílmachr Dušan Tadič, jenž po fantastické akci Ziyecha na pravém křídle a ještě lepší přihrávce šajtlí před branku propálil zblízka naprosto bezmocného strážce Groningenu.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, vi.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele