základní část, 9. kolo
22.10.2017 14:30 CET
1 : 4
(0:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 1:4

Očekávaný šlágr skončil překvapivým výsledkem, amsterdamský Ajax totiž zvítězil na stánku De Kuip vysoko 4:1 a osamostatnil se na druhém místě tabulky s devatenácti body, na vedoucí PSV má manko pěti bodů. Naopak na Feyenoordu se opět podepsal úterní zápas Ligy mistrů s ukrajinským Šachtarem, v nejvyšší nizozemské soutěži prohloubil svou stávající krizi a se šestnácti body se momentálně propadl až na pátou pozici.

První poločas toho příliš nenabídl, oba celky hrály zodpovědně v obraně a vyložených možností bylo k vidění velmi málo. Ta první se zrodila až po odehrané půlhodině, kdy si hostující Younes navedl balón na pravačku po rychlém přečíslení, ale připraveného gólmana Jonese nepropálil. Jednu velkou příležitost si vypracoval i Feyenoord zhruba pět minut před přestávkou, po centru hlavičkoval Jørgensen u přední tyče jen do náruče brankáře Onany.

Druhý poločas byl naprostým opakem, diváci sledovali jednu útočnou akci za druhou. Ajax vsítil důležitý první gól v 50. minutě, počtvrté v tomto ročníku Eredivisie se prosadil navrátilec v amsterdamském klubu Klaas-Jan Huntelaar. Zkušený čtyřiatřicetiletý útočník využil špatné rozehrávky soupeře a nádherné přihrávky Nerese mezi dva obránce, z osmi metrů pak chladnokrevně zamířil přesně do vzdálenějšího horního rohu.

Domácí měli velkou možnost srovnat o šest minut později. Na levé straně předvedl dlouhý únik Haps a nakonec byl v pokutovém území jasně podražen de Ligtem. K nařízené penaltě se postavil Jørgensen a kopl ji opravdu mizerně, Onana vyrazil balón do strany. Feyenoord přeci jen vyrovnal za další dvě minuty, o krásný gól se postaral Jens Toornstra. Ten využil skvělé práce Jørgensena na levé straně a následné chytré přihrávky.

Po ní se Toornstra zjevil zcela sám na pravém křídle a razantní ranou z první skvostně trefil bližší horní roh. V této chvíli měl Feyenoord jasně navrch, v 61. minutě se Jørgensen ocitl nikým nehlídán na hranici brankového území a proti jeho pokusu zasáhl Onana brilantně nohou. Rozhodující moment nedělního šlágru se zrodil o jedenáct minut později, kdy výhru Ajaxu zařídil teprve dvacetiletý dánský útočník Kasper Dolberg.

Ten si po další hezké kolmici a následné zpětné přihrávky Nerese téměř od brankové čáry naběhl před Jonese a jemnou tečí zavěsil pod horní tyčku. Domácí s přibývajícím časem museli stále více riskovat a v samém závěru na to doplatili ještě dvakrát. V 89. minutě pojistil vedení hostů Siem de Jong po nahrávce od Nerese, na jeho křižný přízemní pokus Jones nedosáhl. Neuběhlo ani 60 sekund a podruhé v tomto klání skóroval Dolberg, jenž po dlouhém pasu Viergevera a sklepnutí na prsa snadno přehodil vyběhnuvšího domácího strážce.

Autor: Viktor Sandev / feyenoord.nl, ajax.nl, vi.nl

Komentáře (1)

Přidat komentář
afc ajax

Tak tip 1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele