základní část, 15. kolo
10.12.2017 16:45 CET
3 : 0
(0:0)

Reportáž

AFC Ajax - PSV Eindhoven 3:0

Ve šlágru 15. kola nizozemské nejvyšší soutěže dominoval domácí Ajax, který v jednom z nejsledovanějších utkání podzimu skóroval hned třikrát a po celkem hladké výhře 3:0 uštědřil vedoucímu PSV teprve druhou porážku v sezóně, zároveň také druhou bodovou ztrátu. Eindhoven i tak vládne Eredivisii, s devětatřiceti body drží čtyřbodový náskok před druhým Alkmaarem. AFC je třetí s dvaatřiceti body a manko PSV tak snížil na sedm bodů.

Svěřenci kouče Marcela Keizera hráli se svým rivalem v úvodním poločase vyrovnanou partii, z obou stran bylo k vidění opatrné pojetí a žádné stoprocentní šance se neurodily. Po změně stran měl více ze hry Ajax, vypracoval si více možností a o svém tříbodovém zisku rozhodl během jedenácti minut. V rozmezí od 61. do 72. minuty totiž skóroval hned třikrát. AFC mohl otevřít skóre v 57. minutě zásluhou de Ligta.

Ten si po centru z levé strany naběhl do předbrankového prostoru a ve stoprocentní možnosti selhal, z hranice brankového území totiž hlavičkoval těsně nad. Krátce po hodině hry se již skóre měnilo, mírný tlak svého týmu zužitkoval David Neres, když se po odvráceném rohovém kopu z levé strany opřel do balónu z necelých pětadvaceti metrů. Jeho nezištná přízemní střela zapadla přesně ke vzdálenější tyči, brankář Zoet reagoval příliš pozdě.

Za další tři minuty pojistil vedení Ajaxu Lasse Schöne. Ten sice neskóroval ze své tradiční disciplíny - tedy z přímého volného kopu, ovšem po nahrávce od Frenkieho de Jonga vypálil z dvaadvaceti metrů a křižnou ranou obstřelil plachtícího Zoeta - 2:0. Definitivně rozhodnuto bylo v 72. minutě, již pošesté v tomto ročníku nizozemské ligy skóroval teprve dvacetiletý záložník Donny van de Beek.

Vycházející hvězda tamního fotbalu obdržela nahrávku na levou stranu pokutového území od Nerese a pohotovu střelou levačkou zamířila nekompromisně k bližší konstrukci. Hosté mohli alespoň snížit v 84. minutě, kdy se k přímému volnému kopu postavil van Ginkel a orazítkoval břevno Onanovy branky. Amsterdamský klub přivítá ve vloženém 16. kole Excelsior, PSV se ve středu pokusí zvednout v Groningenu.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, psv.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele