základní část, 19. kolo
21.01.2018 14:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

AFC Ajax - Feyenoord Rotterdam 2:0

Celkové 191. derby De Klassieker dopadlo daleko lépe pro Ajax, který uzmul díky dvěma rychlým brankám Donnyho van de Beeka a Klaase-Jana Huntelaara zkraje druhé půle zasloužené tři body. Feyenoord nepředvedl vůbec dobrý výkon. A poté, co byl v 58. minutě vyloučený Nicolai Jörgensen, byl s jeho nadějemi na slušný výsledek definitivní konec.

Domácí stále trápí poměrně velké marodka, přes zimní přestávku si navíc museli zvykat na nové pořádky trenéra Erika ten Haga. Přitom hned v prvním jarním kole je čekal klíčový duel, v němž potřebovali nutně získat tři body, aby se jim PSV případně ještě více nevzdálil. S nepříjemnou situací a těžkým duelem se vypořádali přímo parádně.

Nutno podotknout, že hosté zůstali hodně za svým očekáváním. V podstatě jen čekali, co soupeř udělá, a tahle defenzivní taktika se ukázala jako šeredně nesprávná. A to měl navíc kouč Giovanni van Bronckhorst k dispozici kompletní kádr. Jenže až na pár sporadických šancí nepředvedl v Johan Cruijff Aréně vlastně vůbec nic.

Ne že by Ajax v ofenzívě vyloženě dominoval, hlavně v první půli byl herní projev směrem dopředu od obou týmů docela mdlý, ale přesto se aspoň do nějakých příležitostí natlačil. Už ve 2. minutě prověřil Ziyech připravenost Jonese, v 10. minutě se ho snažil překonat rovněž Huntelaar, avšak v obou případech zasáhly brankářovy rukavice.

Ve 14. minutě amsterdamský celek zahrozil znovu, od brankové čáry stačil ještě Tagliafico, čerstvá posila z Argentiny, poslat centr na bližší tyčku, kde si ale nakonec Huntelaar v koncovce neporadil. Po půlhodině hry domácí měli k dispozici dva přímé volné kopy, jenže Ziyech trefil pouze připravenou zeď a Schöne zamířil mimo.

Asi největší možnost na skórování měl Feyenoord těsně před obrátkou. Boëtius svým dlouhým pasem našel ve vápně Berghuise, jenž střílel do protipohybu gólmana Onany, ten se však vytasil s perfektním zákrokem. Ještě v nastavení první půle mohl změnit bezbrankové skóre Kluivert, nicméně hostující stoper van Beek zasáhl před brankovou čárou.

O všem podstatném se rozhodlo v 50. a 53. minutě. Nejprve Tagliafico unikl podél levé strany, předával míč dozadu pod sebe, vracející se Berghuis přihrávku nedokázal zachytit, a van de Beek pak z vyložené pozice neminul. Následně se prosadil Huntelaar, jenž hlavou zužitkoval jemný oblouček z pravé strany od Veltmana.

Feyenoord se na žádnou adekvátní odpověď nezmohl. Obzvláště pak vlastně ani nemohl poté, co přehecovaný Jörgensen ve středu pole ostře zaskluzoval do Veltmana a po druhé žluté kartě a následné červené se pakoval předčasně ze hřiště. Proti oslabenému protivníkovi pak Ajax v podstatě jen udržoval pohodlný náskok až do konce.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, feyenoord.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele