základní část, 33. kolo
29.04.2018 14:30 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - AZ Alkmaar 3:0

Ajax se alespoň částečně zmátořil po porážce na půdě PSV (0:3), kvůli které přišel o mistrovský primát a nyní v důležitém klání o konečnou druhou příčku přehrál bez větších potíží třetí Alkmaar v poměru 3:0. Duel měl od samého začátku jednoznačný průběh, amsterdamský celek si díky nedělnímu úspěchu definitivně pojistil druhou pozici zaručující kvalifikaci Ligy mistrů. AZ skončí v lize třetí a bude ho čekat 2. předkolo Evropské ligy.

Rozdíl mezi oběma soupeři byl před šlágrem 33. kola pětibodový, AFC tak potřeboval k jistotě bod. I tak ale neponechal nic náhodě a soupeře předčil ve všech herních činnostech. Po jedenácti odehraných minutách předvedl naprosto úžasnou akci Ziyech, kterou zakončil přízemní střelou z dobrých pětadvaceti metrů. Balón minul pravou tyčku jen o několik decimetrů. Amsterdamský klub se do druhé možnosti probojoval za dalších osm minut.

Po perfektní nahrávce od Huntelaara unikl na pravém křídle Ziyech a z hodně ostrého úhlu nepřekonal pozorného brankáře Bizota. Mírný favorit nedělního střetnutí šel zaslouženě do vedení ve 38. minutě. Teprve jednadvacetiletý záložník Donny van de Beek si naskočil na ukázkový pas od de Ligta a hlavou z hranice brankového území pokořil bezmocného strážce AZ. Domácí přidali druhou trefu čtyři minuty po změně stran.

Další mladík v sestavě AFC, teprve osmnáctiletý forvard Justin Kluivert obdržel balón po hlavičce Huntelaara a z osmi metrů chladnokrevně zavěsil do vzdálenějšího horního rohu. O čtyři minuty později mohl Kluivert vsítit svůj druhý gól, jenže tentokrát po teči jednoho z bránících hráčů proletěl míč o centimetry vedle levé tyče. Po hodině hry dokázali domácí rozvlnit síť, avšak branka nebyla uznána kvůli ofsajdovému postavení.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem měl na kopačce snížení Bel Hassani, ale proti jeho ráně levačkou fantasticky zasáhl gólman Onana a balón konečky prstů vyškrábl nad horní tyčku. Gólový účet uzavřel v 87. minutě brazilský snajpr David Neres. Svou čtrnáctou trefu v této sezóně nejvyšší nizozemské soutěže zaznamenal po výtečné pobídce od Ziyecha a ukázkově zakroutil míč do bližší šibenice.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, az.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele