základní část, 27. kolo
19.03.2017 14:30 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

SBV Excelsior - AFC Ajax 1:1

Zachraňující se Excelsior dokázal na domácí půdě překvapit vysoce favorizovaný Ajax a podruhé v této sezóně ho připravil o body, sám si naopak polepšil v boji o holé přežití. V tabulce se nachází na patnácté pozici se čtyřiadvaceti body a před Rodou je o jeden bod, AFC si zkomplikoval boj o titul i Ligu mistrů. Stále je na druhé příčce s třiašedesáti body, ovšem na vedoucí Feyenoord ztrácí šest bodů a před třetím PSV je o body dva.

SBV vstoupil do nedělního duelu s velkým odhodláním a už po necelé čtvrthodině hry se tlačil do obrovské příležitosti van Duinen, ale jeho sólo zastavil fantastickým skluzem vracející se obránce de Ligt. Excelsior se dostal do vedení ve 26. minutě. Po naprosto strašidelné zpětné přihrávce do pokutového území vystřelil zcela osamocený van Duinen a skluzující Kenny Tete nešťastně tečoval balón ke vzdálenější tyči mimo dosah Onany.

Hosté dokázali odpovědět záhy, za dalších šest minut vyrovnával mladičký osmnáctiletý záložník Justin Kluivert. Po autovém vhazování a následné narážečce poslal Ziyech vodorovnou přihrávku před branku, která propadla až na zadní tyč právě ke Kluivertovi a ten už neměl se zakončeném větší problémy. Hosté se mohli dostat do vedení necelých pět minut před přestávkou, blízko k otočení vývoje zápasu byl de Ligt.

Ten se probojoval k hlavičce v brankovém území, jenže brankář Hahn předvedl famózní zákrok jednoruč a vytěsnil balón nad horní tyčku. Ani ve druhém poločase nepředváděl Ajax svou očekávanou dominanci, nedokázal najít recept na pozornou defenzívu soupeře a sám naopak mohl podruhé inkasovat. V 77. minutě odcentroval z pravé strany Koolwijk a na zadní tyči našel nabíhajícího Faika, jehož neuvěřitelným způsobem vychytal obětavý Onana.

Hrdinou hostujícího výběru se mohl stát marocký záložník Ziyech, který v 82. minutě tvrdě vypálil ze střední vzdálenosti a Hahn se znovu vytasil s výtečným zákrokem. Ve zbývajících minutách se svěřenci Petera Bosze na nic nezmohli a zaznamenali proto citelnou ztrátu. Excelsior v příštím kole zavítá na půdu Zwolle a bude to pro něj jeden z klíčových soubojů, na Ajax čeká asi největší šlágr jarní části s rotterdamským Feyenoordem.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, vi.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele