základní část, 10. kolo
23.10.2016 14:30 CET
1 : 1
(0:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 1:1

Vůbec poprvé v sezóně fotbalisté Feyenoordu v Eredivisie ztratili a přišli o svou stoprocentní bilanci. Ve šlágru možná i celého podzimu přitom zachraňovali bod díky Dirku Kuijtovi až pět minut před koncem. Ajax sice vedl deset minut po přestávce zásluhou Kaspera Dolberga, vedení ovšem neudržel a i nadále ztrácí z druhé příčky na svého soka pět bodů.

Domácí na amsterdamský celek v posledních letech moc neumějí, naposledy ho porazili v lednu roku 2012, a vlastně jen v prvním dějství měli blízko k tomu, aby letos vyhráli i v desátém zápase v řadě. Hosté sice mohou být z konečného výsledku malinko zklamaní, remíza byla ovšem v celkově 181. derby De Klassieker určitě zasloužená.

Ajax nakonec mohl počítat se svým důležitým článkem základní sestavy Lassem Schönem, který kvůli zdravotním trablům vynechal duel Evropské ligy proti Celtě Vigo, jinak by mužstvo kouče Petera Bosze nastoupilo ve stejné jedenáctce jako ve čtvrtek. Ani rotterdamský stratég Giovanni van Bronckhorst se svým výběrem nepřekvapil, i jeho netrápí nějaká početná marodka.

Nadupaný De Kuip hnal domácí kupředu už od úvodních minut a de Godenzonen jako by měli v prvním poločase problémy vyrovnat se s bouřlivou atmosférou. Především prohrávali mnoho osobních soubojů a ani na míči nebyli přesní. Suma sumárum si toho v prvním poločase moc nevytvořili. De Trots van Zuid tak byla logicky o něco nebezpečnější.

Ve 12. minutě se ocitl sám před hostujícím gólmanem Onanou důrazný Basacikoglu, který obral o míč Sinkgravena, avšak následně z blízkosti trestuhodně šanci zahodil. Po půlhodině hry z hranice šestnáctky zakončoval Kuijt, nicméně bránu pouze přestřelil. Největší možnost pak spálil Eric Botteghin, který z voleje z malého vápna nikým nehlídaný poslal dělovku jen nad.

V nastavení první půle si hosté ještě zajisté oddychli, že Toornstra z pravé strany minul vzdálenější tyčku Onany jen o malinký kousek. Tyhle neproměněné příležitosti nakonec Feyenoord mohly stát celý zápas. Protože v 55. minutě poslal Ziyech přihrávku na rozeběhnutého Dolberga, ten se snadno zbavil obránce van der Heijdena a obloučkem přehodil vyběhnuvšího brankáře Jonese.

Nebylo přitom daleko k tomu, aby Ajax záhy své vedení navýšil. Znovu se v dobré střelecké pozici objevil Dolberg, ovšem jeho pokus tečovaný van der Heijdenem tentokráte skončil mimo. Feyenoord byl celkově inkasovaným gólem hodně zaskočený. Proti zataženému soupeři a pevné defenzívě dirigované stoperem Davinsonem Sánchezem se dlouho nemohl prosadit.

Až si nakonec musel vzít poslední slovo nejzkušenější z nejzkušenějších. Kuijt zkrátka hostům zcela pokazil radost z možného se přiblížení v tabulce na rozdíl pouhých dvou bodů. Dijks sice přišel na hřiště jako náhradník, aby posílil amsterdamskou obranu, paradoxně to byl ale on, kdo neudržel feyenoordského kapitána na uzdě, jenž hlavou užitkoval centr střídajícího Eliy.

Autor: Patrik Sandev / ajax.nl

Komentáře (4)

Přidat komentář
eL

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 1

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele