play off o Evropskou ligu - semifinále - 1. zápasy
17.05.2017 20:45 CET
1 : 4
(0:1)

Reportáž

FC Groningen - AZ Alkmaar 1:4

Alkmaar dokázal prolomit mizérii z poslední doby a v úvodním zápase 1. kola vyřazovací fáze o Evropskou ligu deklasoval Groningen na jeho vlastní půdě vysoko 4:1, výrazně se tak přiblížil k postupu do závěrečné fáze. Úvodní branku vsítil na konci prvního poločasu, po dvaceti minutách hry ve druhém dějství svůj náskok zvýšil. FC sice vzápětí snížil, jenže poté otevřel svou hru a do závěrečného hvizdu inkasoval ještě dvakrát.

První půle se odehrávala v opatrném duchu, k vidění v podstatě byla jediná vážnější příležitost po necelé čtvrthodině hry a dostali se do ní domácí. Po rohovém kopu střílel zcela osamocený obránce Reijnen, ovšem skvělý zákrok vytáhl brankář Krul a balón dokázal vyrazit mimo prostor tří tyčí. Když už se zdálo, že úvodní dějství skončí bezbrankovým výsledkem, tak se ve 45. minutě z ničeho nic trefil Alireza Jahanbakhsh.

Třiadvacetiletý íránský útočník obdržel zpětnou přihrávku od Svenssona a z hranice pokutového území zamířil přesně k pravé konstrukci, gólman Padt neměl šanci zasáhnout. AZ se podruhé prosadil v 66. minutě, kdy Svensson svým skákavým centrem z pravého křídla našel ve středu pokutového území volného kapitána Woutera Weghorsta a ten vypálil přímo k pravé tyči kolem bezmocného Padta.

Domácí výběr se ale nevzdal a za další dvě minuty vykřesal naději na slušný výsledek. Podruhé v tomto ročníku skóroval Jesper Drost, jenž po pasu z pravého křídla a hlavičkovém souboji vystřelil šajtlí k bližší tyči a míč s její pomoci skončil v síti, Krul se tentokráte natahoval marně. Hostům tento inkasovaný gól příliš vadit nemusel, o šest minut později je totiž znovu dostal do dvoubrankového vedení zásluhou střídajícího Calvina Stengse.

Teprve osmnáctiletý nizozemský talent po patičce od van Overeema vypálil z osmnácti metrů a balón zapadl přímo k pravé tyči, radost Stengse z premiérové trefy při druhém startu v nizozemské nejvyšší soutěži byla obrovská. Demolici Groningenu dokončil ve druhé nastavené minutě Weghorst, který se tak ve středečním duelu prosadil podruhé. Perfektní kolmici vymyslel jiný střídající hráč Dabney dos Santos a Weghorst pak poměrně snadno překonal Padta.

Autor: Viktor Sandev / fcgroningen.nl, az.nl

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele