play off o Evropskou ligu - semifinále - odvety
20.05.2017 20:45 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

AZ Alkmaar - FC Groningen 4:1

Alkmaar se naprosto skvěle připravil na dodatečnou kvalifikaci o Evropskou ligu a i tentokráte bez větších potíží deklasoval konkurenční Groningen. V úvodním zápase vyhrál na jeho půdě poměrně hladce 4:1 a stejným výsledkem ho zdolal i v domácím prostředí, po celkovém poměru 8:2 tak postoupil do finálové fáze, kde už ve čtvrtek přivítá Utrecht. Hosté dokázali vzdorovat v prvním poločase, jenže po změně stran naprosto odpadli.

Domácí se uklidnili již po devíti minutách, kdy se prosadil kapitán Wouter Weghorst. Po krásné kolmici z poloviny hřiště si naběhl za obranu soupeře Dabney dos Santos a poté předložil před branku lahůdku právě pro Weghorsta, jenž se před odkrytou svatyní nemýlil. Od tohoto momentu hráli domácí zodpovědněji v obraně, závěrečná desetiminutovka první půle přeci jen patřila hostům.

Nedůrazu Luckassena využil van Weert, který postupoval sám směrem k brankáři Krulovi a poté se ho zblízka pokusil obstřelit, ovšem balón minul vzdálenější tyčku zhruba o metr. Groningen přeci jen srovnal krok ve 36. minutě. Nákop z poloviny hřiště dokázala defenzíva AZ odvrátit k Brianu Linssenovi, jenž si navedl balón do pravého rohu pokutového území a ze čtrnácti metrů se trefil k zadní konstrukci, Krul i přes dotyk nezabránil míči skončit v síti.

Po změně stran hrál FC na velké riziko a Alkmaar se začal dostávat do rychlých protiútoků. Jeden z nich mohl skončit brankou v 51. minutě, avšak po ráně z dvanácti metrů dokázal brankář Padt hezky vytěsnit balón nad horní tyčku. Za další tři minuty se Padt musel znovu vyznamenat, tentokráte vyrazil balón na rohový kop po střele z dobrých pětadvaceti metrů. Neuběhla ani minuta a domácí se přeci jen podruhé dostali do zaslouženého vedení.

Po centru z pravé strany se Padt neprobojoval včas k míči a toho využil Joris van Overeem, jenž hlavou ze sedmi metrů usměrnil balón k levé konstrukci. V 62. minutě zvýšil vedení Alkmaaru Calvin Stengs, který si naběhl na zpětný pas van Overeema téměř od brankové čáry a hlavou pokořil padajícího Padta. Gólový účet sobotního zápasu uzavřel o dvacet minut později van Overeem, svou druhou branku vstřelil po nahrávce Helmera.

Autor: Viktor Sandev / az.nl, fcgroningen.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele