Ztráty mocných

17.10.2016, 11:53
Názory a komentáře
Jak Bayern, tak BVB ztratily body v zápasech, které určovaly podobné okolnosti. Za 7. kolem Bundesligy se ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma.

Borussia Dortmund tentokrát předehrávala svůj zápas 7. kola v pátek večer a Hertha přijela do Signal Iduna Parku v pozici lepšího týmu tabulky. Přesto ale byli favoritem domácí, hlavně kvůli výborné bilanci posledních 24 domácích zápasů bez porážky. Trenér Thomas Tuchel se však musel vyrovnat s několika výraznými absencemi. Kromě některých obránců chyběli i Reus, Castro, Sven Bender, Schürrle, Ramos. První poločas naznačoval, že právě personální problémy jsou důvodem slabého výkonu žlutočerných.

Hertha, byť bez Daridy či Pekaríka, hrála vynikající fotbal. Na rozdíl od chabého výkonu v Allianz aréně měl tým jasný záměr - bránit rozehrávce soupeře. Dobrá obrana začínala už od napadání Ibiševiče, Haragučiho či Essweina. Posledně jmenovaný pak měl nejvýraznější šance v prvním poločase, v němž sice Borussia držela míč, ale nebezpečnější byli hosté.

Borussii chyběl tahový hráč typu Mchitarjana, Dembelého či Castra, tedy motor přechodu do finální fáze útoku. Pulišič i Mor se sice snažili, ale byli osamoceni. Götze nebyl tím správným pojítkem, hrál nevýrazně, bez zápalu, bez nápadu. A i když domácí vstoupili do druhé půle lépe, inkasovali v 51. minutě gól od Stockera, který využil geniální patičku Ibiševiče.

S blížící se 60. minutou začínala být na hráčích Herthy patrná únava. Jejich dosud příkladný přístup si vyžádal svou daň a Pál Dárdai na to, patrně pod vlivem dosud výborného výkonu všech hráčů na hřišti, nechtěl reagovat střídáním. Možná to byla chyba, tím spíš, když Tuchel na druhé straně využil příchod Kagawy a Dembelého. Oba náramně oživili herní projev Borussie, najednou se hra rozhýbala, obránci Herthy přestali viditelně stíhat, Borussia měla šance, včetně neproměněné (a nesprávně nařízené) penalty. Dárdai ale ani po dalších dvacet minut nereagoval a výsledkem byla vyrovnávací akce z 80. minuty, která se zrodila v prostoru, který již unavený Esswein spolu s napůl zraněným Ibiševičem nedokázali pokrýt včas. Následné střídání v týmu Herthy již přišlo s křížkem po funuse.

Zápas ještě "oživily" dvě červené karty, kdy Emre Mor neměl být vyloučen, což znesnadnilo Borussii profitovat ze závěrečného tlaku. Pal Dárdai se z remízy radoval jako malé dítě, já si ale myslím, že se dala poslední půlhodina zvládnout takticky lépe. Pokud však Thomas Tuchel po zápase tvrdil "Měli jsme smůlu", asi sledoval pouze druhý poločas. Borussia odevzdala dva body špatným výkonem v první půli.

Bayern nakonec v zápase s Frankfurtem odevzdal body rovněž, ale tady bych mluvil o špatném výkonu zapříčiněném špatným přístupem. Vést v 10. minutě 1:0 bylo pro Bayern určitě pohodlné, ale ty tam jsou časy Juppa Heynckese, za něhož Bayern makal dopředu i za stavu 3:0. Za časů Pepa Guardioly by sice tak výrazně dopředu nehrál, ale zase by vůbec nepustil do hry soupeře. Zato Ancelottiho tým kolem 30. minuty úplně vypadl z role a z tempa a nechal hrát frankfurtské.

Eintracht zaujal svou aktivitou hned od začátku. Taktický tah oslavence Nika Kovače s pěti obránci se vydařil, na krajích bylo díky tomu pořád živo a Eintracht tak využíval svou hlavní přednost - centry a předpokládanou hru hlavou. Životní výkon podal v první půli 23letý Chorvat Rebič, kterého byla plná levá strana, navíc s přehledem kombinoval s Oczipkou nebo přenášel hru na druhou stranu. Ve 43. minutě zaslouženě srovnal Sabolcz Huszti, Maďar, který gólem po nahrávce Jiřího Štajnera skolil Bayern i v jednom ze zápasů před deseti lety, tehdy v barvách Hannoveru.

Druhý poločas se hrál v podobném duchu a i tentokrát mi přišlo na mysl, zda nedojdou Frankfurtu síly. Kolem 60. minuty už nebyli někteří jeho hráči tak aktivní a nabízelo se střídání. Niko Kovač byl ale ve stejné pozici jako Pál Dárdai den předtím. Tým podržel ve stejné sestavě a Bayern si začal vytvářet několikaminutovou převahu. Ta vyvrcholila v 62. minutě, kdy dal Kimmich už čtvrtý letošní gól. O tři minuty později se pak psychicky neovládl rovněž už unavený Huszti a byl za nesportovní chování vyloučen. Kdo v tu chvíli vsadil na dělbu bodů, čte už tenhle článek patrně na displeji nejnovějšího tabletu v nějaké stylové sportovní káře. Bayern, posílený o čerstvé hráče Renata Sancheze s Lewandowskim opět přestal hrát! Namísto doražení nebohého soupeře sledovali jeho hráči, jak oslabený Frankfurt podniká jeden protiútok za druhým. Příchody Hasebeho a Tarashaje se daly brát jako už nic neřešící, ovšem oba dva střídající se naplno zapojili do zápasu a pomohli domácím držet vyrovnanou hru. V 78. minutě se pak Bayern dočkal zaslouženého trestu. Typicky frankfurtskou akci zprava rozehrál Chandler a zakončil celý zápas výborně hrající Marco Fabian. 2:2! Oslava 45 let bude tedy pro Kovače vydařená a nabízí se myšlenka, jestli hráči před zápasem nedostali za případné body slíbený podíl z jeho narozeninového dortu.

Kdo neviděl, neuvěří. Oba nejlepší německé kluby posledních let ztratily body vlastní vinou. Borussia nehrála pořádně prvních 45 minut, Bayern 15 minut v prvním a 30 minut ve druhém poločase. V obou zápasech hrála roli červená karta, i když za jiných okolností. A v obou zápasech možná mohli trenéři "menších" týmů střídat dříve a předejít vývoji zápasu v jejich neprospěch. Obě střetnutí přinesla spravedlivou remízu a nejvíc na tom tak vydělali kolínští Kozli, kteří se k aktuálnímu vítězství odrazili další spravedlivou remízou na úkor Bayernu v minulém kole a kteří jsou v tabulce na druhém místě.

Zajímavé otázky do budoucna:
Jaké budou další zápasy rozhodčího Ittricha, který nezvládl zápas v Dortmundu?
Co bude se slabým Götzem?
Jak dlouho vydrží Ibiševič táhnout Herthu a na jak dlouho prodlouží smlouvu?
Přijmou Langkampa po skončení kariéry do Deutsches Theater Berlin?
V kolika zápasech v sezóně dokáže ještě Frankfurt bodovat z pozice prohrávajícího týmu?
Bude hrát za dva roky Rebič za Bayern?
Kdo je větší fotbalový sympaťák? Xabi Alonso nebo Sandro Wagner?

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (52)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Přijmou Langkampa po skončení kariéry do Deutsches Theater Berlin? Dobra otazka. Talent ma.

Reagovat
smazaný uživatel

ceska verze eurosportu

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Čo máš proti?

Reagovat
smazaný uživatel

Hovoril som si, že Guardiola nič moc v tom Bayerne nepredviedol a že by to tam zvládol každý, ale teda Ancelotti ma zatial vobec nepresvedčil. Neviem čo očakáva od toho, že dá zostavu 4-3-3 s tým, že dá do zálohy 3 defenzívnych záložníkov a nikto tam nevie vytvoriť potom šancu. Všetko sa potom musí vyhrávať cez individuálnu kvalitu krídiel a zatial si myslím, že má štastie, že Ribery a Robben sú zdraví lebo ked nebudú čo sa stavím, že nebude trvať dlho tak budú mať velké problémy. V tom strede by tam kludne stačil aj Vidal s tým, že ofenzívna záloha by bola Robben Alcantra/Kimmich, Muller a Ribery a na hrote Lewandovski.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pospovič

Ribery už zraněný je

Reagovat
db18

Thiago je snad defenzivní hráč?

Reagovat
smazaný uživatel

To sice ne, ale podle mě hraje příliš zataženě. Plní funkci spíš takového CM, ale dle mého se jeho potenciál plně využije spíš na podhrotu.

Reagovat
db18

Tak to je spíš jeho problém mi přijde. Celkově mi teda přijde, že hráči najednou mají problém, že tam teď nikdo nešaškuje u lajny a žádá se po nich větší samostatnost a více kreativity...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak nechapu proc nacpal Kimmicha nekam na levo. Zkousi kraviny a myslim, ze letos v LM nic neuhraje.

Reagovat
EAG le grand amour

Jirka Štajner

Reagovat
Spalovač šancí

Ancelotti se poučil z Heynckessových chyb. Ale vypadá to, že to trošku přehnal ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jupp hrál nejlepší fotbal s Bayernem.

Reagovat
Spalovač šancí

Jj, v poslední sezoně na jaře, a to ještě jemu navzdory. Jinak to byla děsná bída.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem úplně věděl, ze nám Gotze bude k hovnu. Je pomalej, nic nevymyslí. Bayern ho vrátil totálně odevzdanýho, bez šťávy, nic tam není prostě. Nejhorší na tom ale je, ze kvůli němu si nekopne Shinji, kterej ho v klidu strčí do kapsy

Reagovat
smazaný uživatel

Tuchel ho musí nějak nakopnout no. A tím nemyslím do prdele, i když i to by možná pomohlo. Škoda, že nešel do toho Liverpoolu za Kloppem, věřím, že ten by ho restartoval.

Reagovat
db18

Měl by mu nastolit svůj jídelníček - přijde mi, že Mario za poslední půlrok v Bayernu docela nakynul.

Reagovat
smazaný uživatel

No to kurva nakynul, ještě aby ne z toho sezení na lavici. Na tréninku se určitě taky nepřetrhl

Reagovat
smazaný uživatel

Sliboval jak chce všechno odčinit a jak bude makat a samej med kolem huby, ale skutek utek. Nevím kdy chce jako začít. Zatím je to náš nejhorší hráč na hřišti...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som strasne rad, ze mame Maneho namiesto neho. Ten je 2x lepsi.

Reagovat
andycek1

Skoda ze minule leto nešiel ku nam do Juve. Max by ho naštartoval

Reagovat
smazaný uživatel

Shinji by si to mal namieriť do Liverpoolu. Tuchel musí byť fakt debil, pokiaľ ho nepostaví miesto Gotzeho, ktorí skrátka nič nevyprodukuje keď je bez Reusa.

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby tam byl Marco, tak si myslím, ze by to vypadalo stejně. Otázka tak bude, v jakým stavu se Reus vrátí. Než se rozehraje bude konec sezony. Götze by potřeboval asi přes držku, nebo fakt nevím, snad ho ještě střelíme někam, ale kdo by ho chtěl s tou jeho neformou. Shinji musí zůstat...

Reagovat
vladino10

Nezvaloval by som to asi úplne naňho, si zober že v bayerne patril medzi hráčov ktorí nabehaju najviac, v dortmundu toho tiež odbehal veľa, to nie je práve znak toho že nemaka..možno to len proste nejde..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ja neříkám, že je to jen kvůli němu. Naběhat toho může kolik chce, ale zase k čemu vid, když nedá přihrávku, nebo aspoň nějakou kličku, cokoliv, proto ho vedení kupovalo, mel by ten mančaft táhnout, když tam není Marco. Takhle je na ti Auba skoro sám a zaplať pánbůh, že mu to furt pálí, jinak nevím kde by jsme byli. Snad jedinej kdo to tam ještě drží je Gonzo. Mladíci teprve vyrůstají. Shinji, kterej by to taky mohl táhnout nehraje.

Reagovat
vladino10

Veď ja nevravím, ze to je v pohode, keby proti herthe nehral a nebol tam miesto neho nikto tak by sa toto veľa nezmenilo.. Len keď píšete ako má makať atď, možno je to o to smutnejšie, že maká, ale nič z toho nie je

Reagovat
Rudnevs

podobne ako Gomez vo Wolfsburgu.

Reagovat
smazaný uživatel

Za Pepa proti desiatim by dali ďalšie 3 góly.

Reagovat
smazaný uživatel

A za Juppa by jich bylo rovnou 8.. Pepovo strategie byla dobrá proti kvalitativně horším týmům, ale jakmile došlo v LM na lámání chleba, kdy soupeř uměl vykombinovat náš presink a vybudovat si stálejší tlak, bylo vidět, že ta obrana hoří neb prostě neumí bránit, když na ní šly stabilně dva útoky za zápas. Předchozí tři podzimy byly herně prakticky dokonalý, aby přišly laxní jara, nebudu se zlobit, když to bude tuhle sezonu opačně

Reagovat
smazaný uživatel

Ono Carlo je jednoducho expert na LM narozdiel od Pepa. Možno stratíte v presilovke vedenie proti SGE, ale stále je Bayern pre mňa najväčší adept na výhru v lige majstrov. Proste on to vie, posledne s Realom tiež v Španielsku ligu nevyhral, strácal body s kade kým zo stredu tabuľky a LM ovládol, v predlžení proti takto organizovanej defenzíve Atlética 3 góly...

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

http://m.bild.de/sport/fussball/fc-augsburg/fans-stehen-hinter-mobbing-opfer-teigl-48320324.bildMobile.html // Teigl sa po zápase s Lipskom išiel priateľsky pozdraviť s fanúšikmi RB, čo sa nepáčilo fanúšikom Augsburgu, ktorý pre neho v ďalšom v zápase pripravili nepríjemné prekvapenie.

Reagovat
smazaný uživatel

Fans FCA

Reagovat
vladino10

Idioti

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň že ta německá fans scéna je jednotná

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

On šel nejdřív k fanouškům Lipska, nebo až potom, co byl u vlastních?

Reagovat
smazaný uživatel

To na tom zápase boli aj fanúšikovia Augsburgu? V sektore pre hostí som zazrel tak cca 100 ľudí.

Reagovat
db18

Ono jich o moc víc nejezdí.

Reagovat
Rudnevs

Hecking asi končí - Wolfsburgu sa dočasne ujme Ismäel (doteraz U23).

Reagovat
smazaný uživatel

Official?

Reagovat
Rudnevs

Už áno.

Reagovat
vladino10

Borussia Dortmund's Emre Mor banned 2 matches for push on Hertha's Sebastian Langkamp

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nestihl jsem víkendový zápas. Podáte mi někdo info, jak hrál Coman?

Reagovat
db18

Zrál jak víno... v druhém poločase se staral o největší rozruch z naší strany, pak měl během asi 5 minut dvě slibný akce, které bohužel neskončili gólově a Carlo ho pak nesmyslně nahradil Lewou.

Reagovat
Bastaron

Šetřil na LM nejspíš.

Reagovat
db18

Ale nemusel tam posílat Lewu, ještě když měl údajně taky nějaké menší zranění z reprezentace... buď Greena a nebo Rafinhu s tím, že Arjen by šel nalevo...

Reagovat
Jardman

Jj, toho Greena, jak se psalo, že by mohl hrát i v základu, tak jsem doufal, že aspoň z lavičky nakoukne na pažit...

Reagovat
Jardman

Jinak Coman hrál zatím od příchodu Carla nejlíp

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele