Zmírněny tresty v kauze Bystrc

01.07.2008, 11:52
Aktuality
Krajský soud v Brně zmírnil tresty v korupční aféře klubu Dosta Bystrc-Kníničky u dvou aktérů Aleše Schustera a Tomáše Mrázka. Michael Benko, Zdeněk Houšť a Tibor Duda byli předvoláni na 19. srpna.

Schuster s Mrázkem odešli v březnu od soudu s desetiměsíční podmínkou za přijímání úplatku a pokutou v rozmezí od 50 tisíc do 100 tisíc korun a zákazem činnosti ve fotbale na čtyři roky ve všech funkcích. A právě v posledním bodě Krajský soud jejich tresty zmírnil. Schuster s Mrázkem nesmějí působit ve fotbale dva roky, ale pouze jako hráči. "Činnost páchali jako fotbalisté a ne jako funkcionáři," vysvětlil rozhodnutí předseda senátu Jiří Šoukal.

"Myslím si, že zmírnění trestu Aleše Schustera potěší, protože by ještě rád hrál. Ale po dohodě musíme zvážit uložení mimořádného opravného prostředku," nevyloučil další odvolání Schusterův obhájce Vladimír Kristýn.

Ani jeden z obžalovaných se k odvolacímu soudu nedostavil. Trojice Benko, Houšť a Duda byla z úterního jednání vyloučena, protože nebyly splněny všechny podmínky k projednání jejich stížností.

Městský soud v Brně letos v březnu udělil pětici obžalovaných podmíněné tresty a peněžní pokuty za to, že vloni zmanipulovali klíčové utkání Bystrce s týmem Vítkovic o setrvání v druhé lize. Brněnský klub nakonec kvůli tomu sestoupil do Moravskoslezské fotbalové ligy.

Podle původního rozsudku z března letošního roku si hráči Houšť, Mrázek a Schuster vzali úplatek, který jim dal bývalý trenér a vedoucí pobočky sázkové kanceláře Tipsport Benko. Fotbalisté Bystrce pak prohráli 2:4 s Vítkovicemi, i když vedli už 2:0, a nakonec sestoupili do MSFL. Další obžalovaný Duda, který je bývalým koučem Bystrce, byl potrestán za nabídnutí úplatku.Houšť dostal podmínku na čtrnáct měsíců, Benko byl potrestán osmi a někdejší bystrcký trenér Duda šesti měsíci vězení s podmíněným odkladem. Dostali také pokuty od 50 tisíc do 100 tisíc korun a zákaz činnosti ve fotbale od dvou do pěti let.

Kauzou se zabývala i disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu, která rovněž vynesla tresty. Nejhůř dopadl Houšť, který nesmí působit sedm let v oficiálních soutěžích ČMFS. Duda nemůže vykonávat funkce ve fotbale dva roky a sedmileté zastavení činnosti dostal Benko.

Autor: MEDIAFAX

Komentáře (1)

Přidat komentář
lada.sp

Hmm a pak se nadává na svaz že se to zametává pod koberec, ale 90% případu zametávájí pod koberec civ. soudy. Co potom může svaz dělat?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele