Za faul k soudu? V Česku zatím ne...

27.08.2008, 15:58
Názory a komentáře
Asi to ani jinak dopadnout nemohlo. Když se příbramský obránce Martin Müller po víkendovém zápase v Teplicích objevil se zdrátovanou čelistí a záměrem žalovat Petra Lukáše, který mu zranění způsobil, asi to leckoho překvapilo. Teď se ale zdá, že všechen povyk okolo ohnání se loktem, navíc nikterak vysoko, byl spíše mediální bublina, za kterou lze hledat něco docela jiného.

Běžela 10. minuta utkání a po rohu Teplic se v šestnáctce odrážel míč tak dlouho, až se snesl k Lukášovi s Müllerem. Teplický obránce byl blíž a snažil se svého soupeře udržet na zádech, přičemž se oba zřejmě navzájem drželi. Müller se při své snaze Lukáše odstavit dostával hlavou stále níž a v tu chvíli Lukáš cukl loktem podél těla. Těžko říct, jestli má Lukáš oči i na zádech a věděl dobře, že míří na Müllerovu čelist, nebo zda se chtěl jen vyprostit ze sevření poměrně běžným ťukanecem břicha. Jasný je totiž výsledek – zlomená čelist, operace, šest týdnů bez fotbalu.

Aby bylo jasno: ve fotbale se dějí mnohem horší věci. Hodně vážně se dá ublížit nejen skluzem zezadu bez míče, ale třebas i přistrčením zezadu v souboji, pěkným šlapákem... Ve srovnání s tím vypadal v televizi Lukášův loket u těla jako slabé pivo postavené vedle ruské vodky. To ovšem teplického beka, jinak sympaťáka každým coulem, rozhodně neomlouvá. I pivem totiž dá zpít do němoty. A v neděli se to s trochou jízlivého humoru stalo i Müllerovi. Doslova. Mluvit se zdrátovanou pusou jen tak nebude.

Den po zápase přišel Müllerův agent s tím, že celý souboj může mít dohru ještě u soudu. Příliš konkrétní nebyl a není ani jasné, zda chtěl podávat trestní oznámení, nebo se soudit v občanskoprávním sporu, obojí by byl ale v českém fotbalu zajímavý precedens. S odškodněním za zákeřný faul už má zkušenosti třeba Roy Keane, ale vidina oškubaného Petra Lukáše mi popravdě moc neseděla. Stačí se totiž podívat na to, kdo nebohého Müllera zastupuje – Ondřej Chovanec, respektive jeho spolupracovník Julius Kramarič.

Právě jejich firma Chovanec Sport v minulosti s Teplicemi podle zasvěcených několikrát trochu v utajení válčila. Stačí se podívat na seznam hráčů, jež Chovanec zastupuje. Karel Rada, Tomáš Hunal, Tomáš Poštulka. Všechno zkušení hráči dávno po třicítce, kteří měli na severu Čech smlouvy na několik milionů korun ročně. A museli v rámci úspor odejít. Na Chovancově seznamu je ale také třeba Vítězslav Brožík nebo Vlastmil Stožický. Mladí a nadějní, kterým se v Teplicích znenadání přestalo líbit a doslova si vyvzdorovali přestup pryč. Není potom těžké si myslet, že za odchody dobře vydělávajících veteránů se agent jednoduše "pomstil". Přesto je to spekulace.

V pondělí po inkriminovaném zápase Teplic s Příbramí náhle přichází obrat. Stožický, který se ještě na jaře 2007 raději nechal poslat do blázince, než aby musel být v Teplicích, náhle obrátil a po roce nevydařeného angažmá v Jablonci se vrací. A transfer dohaduje opět agent Chovanec.

A ani tentokrát na sebe odezva nenechala dlouho čekat. V úterý odpoledne oznámil Chovancův spolupracovník Julius Kramarič, že zraněnému Müllerovi úmysl žalovat Lukáše rozmluvil. Náhoda?

Autor: Tomáš Flídr

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

na co k sudu? stacilo by dozivotny zakaz hrat futbal isto by sa niektory uvedomili co robia.....

Reagovat
fantomas

Typickej Čech, furt myslí na pivo.

Reagovat
smazaný uživatel

som neni cech teda ak si myslel mna....

Reagovat
fantomas

Pak jsem si všiml no.

Reagovat
Hiko

No byla to teda sakra blbá náhoda. Podle autora by se Müller snad ještě měl Lukášovi omluvit, že mu strčil hubu pod loket, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně připomenutý ten Stožický, nejdřív si vytrucuje odchod do Jablonce a teď byl rád, že si ho Teplice vzaly na hostování...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"Ve srovnání s tím vypadal v televizi Lukášův loket u těla jako slabé pivo"

Tím autor myslel Lukášův loket u Mullerova těla??Nebo jinak jsem se díval na jiný faul

Reagovat
smazaný uživatel

Pusťe si to prosím ještě jednou ze záznamu. Lukáš má loket pořád v úrovni své hrudi. Ale jak píšu opodál, o podstatě toho faulu se vůbec nebavíme. Byl to ošklivý a nebezpečný zákrok, jen není ojedinělý. Proto by nebylo fér tu spílat jednomu hříšníkovi, když to dělá (bohužel) mnohem víc lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Drahý "publicisto" (uvozovky jsou opravdu na místě), krásná snůška dojmologie a rádoby investigativní žurnalistiky, jen co je pravda.

Pokud se domníváte, že zlomená čelist je ještě fajn, doporučuji si podobné zranění vyzkoušet. Pokud se domníváte, že zlomená čelist ve fotbalovém mači není tak extra, moc jste toho neviděl, že?

A hlavně, váš popis inkriminovaného případu je profesně děsivý. Pokud myslíte, že loket u těla vypadá jako Lukášovo ohnání se ve výši vlastního obličeje, je něco špatně. Zkuste se na ten zápas ještě jednou podívat, ať ze sebe neděláte šaška a nediskreditujete celý server.

Reagovat
smazaný uživatel

Schválně jsem si to teď ještě jednou pustil ze záznamu - nemáte pravdu. Lukáš měl skutečně ruku maximálně dvacet třicet centimetrů od těla, tedy rozhodně zdaleka ne "ve výši svého obličeje", jak tvrdíte. Nemám důvod ho obhajovat a ani to nechci dělat, protože tohle je zbytečný a nebezpečný zákrok, za kterou dostal poprávu kartu a čeká ho ještě finanční i disciplinární trest. O tom žádná.

Na druhé straně si dejte ruku na srdce a řekněte, kolik podobných soubojů za zápas je? Pět? Deset? Měly by se tvrdě trestat, na druhé straně se mi právě kvůli profesní cti příčí tu populisticky křičet a chtít pro jednoho exemplární trest, zatímco dalších padesát dělá to samé a nic se jim nestane, protože tomu druhému náhodou nějaká kost nepraskla.

Na Vaše urážky opravdu nemá cenu reagovat. Nevím kdo jste (odvahu se podepsat evidentně nemáte) a jakým právem mne tu urážíte. Ve fotbalové novinařině se pohybuji už řadu let, fotbal jsem dlouho závodně hrál. Toho času mám natržené vazy v kotníku. A nebylo to po žádném slušném zákroku, to mi věřte. Přesto nikoho nežaluji a nevolám po exemplárním trestu, prostě to k fotbalu patří.

A věc poslední - o podstatě onoho faulu ten článek vůbec není. Spíš jsem chtěl ukázat, proč tu není vůle podobné incidenty dále řešit, nebo naopak proč vůbec někdo soudem hrozí. To už je na Vašem názoru. Ale ono je snazší žárlivě nadávat, než přemýšlet a diskutovat, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Vážený pane,

obávám se, že příliš nevíte o čem píšete. Píšete sem naprosto nesmyslné argumenty srovnatelné například s tvrzením, že jeden hráč druhého hrubě fyzicky napadne, způsobí mu zranění (vynechejme nyní možné následky), ale on ho podle vás neměl co žalovat, protože ke sportu nějaké to napadení přeci patří. Mohu vás ujistit, nepatří. Stejně tak jako Lukášova rána do obličeje Müllera. Už jen fakt, že mu, cituji: "praskla nějaká tak kost" (mimochodem, sosat měsíc jídlo brčkem rozhodně není příjemná záležitost a věřím, že jste natolik soudný, že se sám stydíte za vaše srovnání s natrženými vazy v kotníku), znamená, že to musela být pořádná rána (pochybuji, že prvoligový fotbalista trpí osteoporózou) a ne běžný ťukanec, jak to popisujete ve vašem článku, o vaší teorii očí vzadu ani nemluvím (pokud si myslíte, že Lukáš opravdu nemohl vědět kde má Müller hlavu, asi jste při hře nikdy nebyl v souboji na tělo...). Opravdu nechápu proč jste tento článek napsal a na co jste chtěl poukázat. Do Blesku možná, ale na server typu eurofotbal.cz se tento článek rozhodně nehodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Špatně se podepisuje, když je místní systém registrace tak nepružný - Aleš Smutný, budiž vám přáno, taktéž se v novinařině pohybuji pár let.

Znovu jsem se podíval na záznam a viděl jsem zcela evidentně úmyslný úder loktem mající za následek zlomeninu čelisti. Kolik takových vidím za zápas? Kupodivu a naštěstí mnoho ne. A rozhodně ne pět až deset. Tedy pokud se z toho nestane tradice (Doškův taktéž žlutý zákrok na Hrdličku). Je poměrně hloupé argumentovat, že jeden se exemplárně potrestá "jen proto, že mu praskla kost". Upřímně, tohle vnímám jako špatný vtip. To není populistické křičení, to je prosté pravidlo disciplinárního trestu za těžké zranění nesprávně nepotrestané na hřišti.

Také jsem měl přetržené vazy v kotníku z fotbalu, ale proboha co je to za argument?? A ještě z toho vyvozovat, že tohle k fotbalu patří... gratuluji, vás skutečně nemohu urážet, já pouze konstatuji zjevná fakta o vás.

A ano, možná byl článek zamýšlen tematicky o něčem jiném, ale tyto zcela směšné neargumenty (zranil jsem se při fotbale a proto nemůžeme trestat Lukáše z důvodu, že mi to přijde normální a kdyby mu nepraskla kost, tak to nikdo neřeší) onen zbytek příspěvku mění v haldu nadbytečného balastu. Podvědomě si totiž řeknete co vám asi může zajímavého člověk, který v první polovině podobně zaexhibuje... opravdu smutné divadlo...

Reagovat
smazaný uživatel

Zákrok jsem bohužel neviděl, tudíž nemohu posoudit. Je nějaká možnost někde shlédnout záznam?

Reagovat
smazaný uživatel

Musel jsem si pořídit registraci, abych sem přispěl svoji troškou do mlýna.

Přečtením článku chápu, co jste chtěl říci, ikdyž jeho obsah se ve finále poněkud odlišuje od titulku, kterým jste čtenáře přilákal ke čtení. To, že je fotbal propojený přes manažery, je věc tiše tolerovaná a věc, o které se nemluví. S tím máte vesměs pravdu.

Nelíbí se mi však vaše bagatelizace faulu Lukáše na Müllera a překvapuje mě i vaše chabá oponentura. Podívejte se na to z jiné stránky, není nic smutnějšího, než dělat rozhovor s hráčem po smskách a e-mailech, kdy z odpovědí cítíte obrovskou hořkost. Zejména, když se to týká hráče, kterému je 38 a jeho vrcholové profesionální kariéra se dá počítat tak na dvě sezóny. I proto je z toho nešťastný. Martin se mimo jiné svěřil, že už 4 dny kvůli velkým bolestem v noci nespí. Tyto následky prostě nemůžete srovnávat s nějakými vazy a podobně.

Kontakt obou hráčů, tak jak jej vidíme na záběrech ČT (fotbalzive.cz), byl v první fázi souboji tvrdý, ale korektní... Tedy až do momentu, kdy Lukášovi se odstrčení či vzájemné pošťuchování zdálo málo, tak do Müllera, těsně před tím než míč dopadl, udeřil loktem. Tady je zcela evidentní záměr hráče faulovat a oslabit svého soupeře v souboji.

Víte, pokud by takových soubojů s finálním úderem do tváře bylo 5-10 za zápas jak píšete, tak se fotbal už léta hraje v helmách...

Já pevně doufám, že tento server je stále "EUROFOTBAL", protože vaše obhajoba vypadá, že web konvertuje na "EUROFIGHT".

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele