Vyhasínající sopka se znovu ozvala, Kießling dotáhl legendu

08.04.2015, 11:00
Názory a komentáře
Stefan Kießling si vzpomněl na lepší střelecké časy. Svoji chudičkou jednogólovou jarní bilanci při velikonočním 27. kole Bundesligy vylepšil hned dvěma zásahy. Celkem v sezoně dal už šest branek, stále ovšem zůstává daleko za čísly z nejlepších let své kariéry. O jeho sobotních brankách se hodně mluvilo. Nejen to připomíná v tradičním ohlédnutí komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Kießling vyrovnal bundesligovou bilanci takřka legendárního Rudiho Völlera, nyní sportovního ředitele Leverkusenu. Oba mají na kontě 132 gólů. "Myslím si, že Rudi nebude moc rád, že jsem ho dohnal," říkal s úsměvem Kießling. "Ale já jsem šťastný, že jsem mohl konečně skórovat, a myslím, že jsem zahrál slušně, jsem velmi spokojen." Völler pochopitelně nijak rozmrzelý z vyrovnání své bilance nebyl. "Jsem rád hlavně proto, že Stefan měl období, kdy se dlouho marně snažil trefit. Vždycky ale zůstává klidný a nerozhodí ho to. Je pro nás stále velmi důležitým hráčem," uvedl Völler, pětapadesátiletý prošedivělý chlapík, který v minulosti patřil mezi hodně obávané střelce.

Na lepší bilanci z minulých sezon Kießling zatím ale stále může jen vzpomínat. V té minulé dal 15 gólů, předtím 25, marně tehdy usiloval o německý reprezentační dres. Teď aspoň zčásti dal odpověď na úvahy o tom, že už je poněkud vyhasínající sopkou. Spolu s Völlerem je dvacátý v historickém pořadí střelců BL, ale ve svých jednatřiceti může ještě poměrně rychle stoupat. Těsně před ním je Giovane Elber (133), Horst Hrubesch (136), Uwe Seeler (137), Mario Gomez (138) ... Pro Leverkusen je ale podstatnější to, že trvá jeho velkolepá jízda. Přidal pátou výhru v řadě. A to vždy bez inkasované branky, čímž tým Rogera Schmidta vyrovnal 31 let starý klubový rekord. Bayer tak mocně útoční na třetí příčku zaručující přímou účast v LM.

Ale Gladbach odolává, třetí výhra v řadě potvrzuje, že i svěřenci Luciena Favreho jsou vydatně popoháněni vidinou přímé účasti v nejprestižnější evropské klubové soutěži. Patrick Herrmann přitom už potřetí v sezoně dal v zápase dva góly, což se mu v minulých letech povedlo celkem jen dvakrát. Posunul se na lichotivou hranici deseti vstřelených gólů v tomto ročníku. To André Schürrle se dočkal své vůbec první trefy v novém angažmá. V rozjetém Wolfsburgu se tomu zkrátka už snad ani nešlo vyhnout. Pečetil výhru 3:1 nad Stuttgartem. Jeho spoluhráč Luiz Gustavo zase potvrdil pozici sběratele karet, jako první stihl v tomto soutěžním ročníku desítku. Gólově se ve staronovém působišti prosadil už mnohými odepisovaný Didier Ya Konan, po 352 dnech se tak znovu trefil na bundesligové scéně, zase proti Frankfurtu. A Hannoverru, který už jedenáct zápasů čeká na výhru, to v boji o udržení přineslo aspoň bod za remízu 2:2.

Rovněž ohrožený Hamburk pro změnu zaznamenal už 400. utkání v BL bez vstřeleného gólu. Nikdo jiný v historii soutěže jich tolik na kontě nemá. Fakt, že HSV je jediným klubem, který nikdy nesestoupil, pro něj zvyšuje pravděpodobnost i takovýchto nelichotivých rekordů. Historickým maximem je i 16. zápas bez střeleckého úspěchu v téhle sezoně, čtvrtý v řadě. S ironií lze připomenout, že by tu byla jedna cesta, jak se alespoň v příští sezoně podobným nepříjemnostem vyhnout. Chce to jen teď ještě navyšovat negativní rekordní čísla a pro HSV by tak nevyhnutně začala zcela nová éra s novými rekordy. Už druholigovými.

Hertha pro změnu rázně uniká z pozic znamenajících ohrožení. Zlomila i nedělní prokletí, poprvé od prosince 2013 se dočkala vítězství v sedmém dnu v týdnu. Pomohl jí k tomu dokonale bezzubý Paderborn. Z posledních jedenácti zápasů desetkrát nevstřelil branku. Jeho aktuální série bez gólu trvá už 551 minut, což je klubový rekord. S palbou má problém i Dortmund, už potřetí v soutěžním utkání na domácí půdě (s Kolínem, Juventusem a teď i s Bayernem) nedal gól, což klubová historie nepamatuje. V boji o Evropu ale žlutočerní zatím nemusejí propadat zoufalství. I proto, že podle nového pravidla poražený finalista domácího poháru nemůže do EL v případě, že vítěz jde do LM. Šance se tak možná otevřou i týmu, který bude v BL na sedmém místě. To je momentálně Hoffenheim. A na něj Borussia z desáté pozice ztrácí jen čtyři body.

A ještě drobná poznámka o pozoruhodném vítězství Bayernu. Pep Guardiola se ve svém 61. zápase v BL dočkal 50. výhry. Žádný jiný trenér na zdolání této hranice nepotřeboval tak málo utkání. Přitom na tři body proti Dortmundu stačilo jen sedm střel. V Guardiolově éře Bayern ještě nikdy v zápase tak málo ran nezaznamenal.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (69)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zvlastni utocnik,ale ono kdyz hraje klub vsechno na nej,je jasne ze bude produktivni. V jinem klubu by se vsak neprosadil, viz treba Schuerlle

Reagovat
smazaný uživatel

Schurrle hrál v Chelsea skvěle snad pokaždé, co jsem ho viděl..nevím, no..

Reagovat
Murtago

Všechny tři zápasy odehrál excelentně

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak co se tyka komentovani Prochazky, neni spatny, urcite jeden z tech lepsich, ale nekdy by to chtelo byt trosku vice kriticky a nemet, jak to rict, treba zatazeny pulky. Ted kdyz hrala Hertha-Paderborn, to byl nejhorsi fotbal, predevsim v prvnim polocase co jsem kdy videl, kazdy out se rozehraval minutu, kazdy kontakt rozhodci pisknul, a dalsi dve se nehralo. Pak zas out, a oni si to trikrat predaji.. nejake tempo zadne, zapas neodpovidal bundeslize a od komentatora jsem nic takove nezaslechl. asi na to nema koule

Reagovat
stas87

Roovnako som sa citil,ked hral Jablonec so Spartou.Videl som len druhy polcas,jedna sanca na kazdej strane.Futbal naprosto o hovne,komentator ale vravel ze takticky vedena bitva,skvele branenie a dobry futbal.

Reagovat
Vasil

Přední týmy prostě nehrajou sračku, to není možný Že se na to nedá dívat můžou říct o Budějovicích nebo Příbrami, Sparta se nepomlouvá. A ve velkých ligách se taky nehraje hnusnej beton, ale poctivá, výborně takticky zvládnutá defenziva.

Reagovat
Odivk

Jak je to teda s tím pohárem. Poražený finalista jde do pohárů, pokud jde vítěz do EL?

Reagovat
Murtago

Myslím, že záleží na federaci, jak si to rozhodne.

Reagovat
smazaný uživatel

Už platí nové pravidlo od najbližšej sezóny, že porazení finalisti z domácich pohárov nemôžu do EL, miestenka sa potom presúva na ďalšie tímy v tabuľke. Aspoň myslím že by to malo platiť už odteraz.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobre Stefan, pekný míľnik, byť na Rudiho úrovni už niečo znamená

Zmlúvu má do leta 2017, síce už tie góly pôjdu ťažšie a bude potrebné ho plynule nahradiť v základe Drmičom, ale verím, že tú 150-tku by pri troche šťastia pokoriť mohol

Čo sa týka Leverkusenu, tak najväčšiu klubovú legendu Ulfa Kirstena síce neprekoná, ale na druhom mieste zrejme vydrží poriadne dlhú dobu.

Dnes snáď niečo padne aj do bránky Bayernu, či už bude v základe Stefan, alebo Josip...

Reagovat
smazaný uživatel

Leno- Wendel, Spahič, Toprak, Hilbert- Rolfes, Bender- Brandt, Castro, Bellarabi- Kiessling

Neuer- Dante, Boateng, Benatia- Bernat, Alonso, Lahm, Rafinha- Goetze- Muller, Lewa

Reagovat
db18

Neuer - Boateng, Dante, Benatia - Alonso, Lahm - Rafinha, Müller, Götze, Bernat - Lewandowski

Reagovat
db18

A už mohla být penalta pro Bayer

Reagovat
smazaný uživatel

Wendel je famózny

Výborná pätnásťminútovka, poďme Leverkusen !

Reagovat
db18

Ještě, že je Bernat aspoň rychlý a dokázal Bellarabimu zavřít cestu...

Reagovat
db18

Rode Teď se náš projev snad zlepší... zatím je to od nás hrůza...

Reagovat
db18

Aha, on Pep nestřídal kvůlu hernímu projevu, ale protože se Benatia zranil

Reagovat
db18

Nemá někdo nesekající se stream na Gladbach?

Reagovat
smazaný uživatel

aj mne to seká ako sviňa, akurát v najlepšom

Reagovat
db18

vždycky penalta, pak se to sekne, nastupuje další hráč, sekne a prdnou tam opakovačku

Ale Schwolow Arminia Snad se dostanou až do finále.

Reagovat
smazaný uživatel

Atmosféra tam bola parádna, nešlo im nepriať

V semi ale budú pravdepodobne ľahké sústo...

Reagovat
db18

To měli být už teď...

Reagovat
slovaňáák

...pro Dortmund, nejlépe.

Reagovat
db18

Když bude hrát Subotić, tak nejhratelnější los pro Arminii...

Reagovat
slovaňáák

Třeba se hecne...

Reagovat
db18

Tak jestli se Toprak nechá odstavit takovýmhle kontaktem, tak nemá v obraně co dělat... sudí

Reagovat
smazaný uživatel

Kariiim, tak to je škoda, to bola tutovka

Reagovat
db18

Thiago za Lahma konečně...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
slovaňáák

Mohlo by to skončit postupem Bayeru na penalty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

...sudí to taky dost nezvládá

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi dobrý výkon a ďalšie čisté konto, to je veľké pozitívum, ale malo tam niečo spadnúť, šance boli slušné

Snáď sa nedožijem ďalšieho vypadnutia po rozstrele, Atletico ešte stále mrzí...

Reagovat
bayern987

JE TO TAAAAAAAAAM ALE SRDÍČKO BUSILO JAK O ZÁVOD

Reagovat
smazaný uživatel

Gratulujem Mníchovčanom ale srdce mi plače,lebo tie šance čo sme mali sme mali premeniť a bolo by

Reagovat
Bayern +

Reagovat
db18

Bayern - BVB a Arminia - VfL... snad to Vlci podcení a Arminia vyklepne další BL klub

Reagovat
smazaný uživatel

Muze mi nekdo vysvetlit, jak mohl ten picus Thiago nedostat cervenou?

Ajo, ja zapomnel, ze proti Bayernu se nepiskaj penalty, ani nedavaj cerveny..

Reagovat
db18

A neuznávaj regulérní góly... (+ sudí asi 3x během zápasu měnil nastavený metr)

Reagovat
smazaný uživatel

co udělal? máš nějaké video?

Reagovat
db18
Reagovat
smazaný uživatel

hm.. tak ta ale byla celkem bez debat

Reagovat
db18

Ještě, když si člověk vezme, kvůli jaké prkotině neuznal Lewiho gól.

Reagovat
smazaný uživatel

mas tu rozrobene stale s jednym golom.. ale to ze vam nikdy nic nepiskaju to je pohoda :D len spomeniem finale LM.. dante pod zltou kopacka do brucha reusovi a nedal mu ani len zltu aj ked to samo o sebe bola cervena vcera zase o neuznanom gole vo finale poharu minuly rok ani nejdem hovorit uz.. vy sa nemate co stazovat na rozhodcov len tolko

Reagovat
db18

Bayer měl kopat penaltu - to by si tu nahoře taky našel... S červenou pro Thiaga souhlasím, ta byla přece jasná... tak nevím, proč vytahuješ LM...

Já se rozčiluji nad tím, že rozhodčí nedržel jednotný metr pro posuzování zákroků... v jeden moment nechal běžet skoro všechno a pak zase začal až moc kouskovat hru, a pak zase dá Thiagovi jen žlutou...

Reagovat
smazaný uživatel

sice to moc s tímhle nesouvisí... ale kolega má pravdu.

Hlavně v zápasech s náma Vám rozhodčí už 3x za poslední dobu hodně pomohl.

Finále CL (červená Dante)

Finále DFB (neuznaný regulérní gol)

Poslední vzájemný zápas (prý jasná neodpískaná penalta) - ale to jsem neviděl, jen slyšel od více lidí.

To už je celkem smutné

Reagovat
smazaný uživatel

to je nic toto.. mna najviac serie robben vsetky trofeje za posledne roky nam vzal .. vzdy on.. ci uz finale CL a finale pohara.. ale aj poharu predtym to bolo myslim semi alebo stvrt neviem.. proste vzdy nam ho tam da dako.. ked nehra tak bayern nehra nic to sme videli pred par dnami ale uznavam ho je to velky frajer len uz by mohol ukoncit karieru

Reagovat
smazaný uživatel

aha tak ok lebo mi to prislo ze stale len pises ze vam neuznali gol skoda ze sa vidime uz v semifinale..

Reagovat
johnn

Leverkusen doma hral dobre ale nevie premenit svoje sance na gol proti silnejsiemu superovi tak ako Atleticu nemohol dat gola tak aj Bayernu a rozhodca piskal tak jak piskal

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Slovník

Reagovat
Arne

Já vím, jsem se nechal unést... Sorry všem.

Reagovat
smazaný uživatel

to musí být hodně dobrá zpráva

Reagovat
Arne

Neuhaus je i na druholigový poměry jeden z nejlepších poměrů... Pokud k tomu mužstvo jen trochu bude, on s ním postoupí. Zbývá jediné - aby Dynamo ještě nestačilo spadnout do Regionalligy.

Reagovat
Arne

* jeden z nejlepších trenérů.

Reagovat
db18

To už by byla slušná haluz, kdyby ztratili 11-bodový náskok během 7 kol...

Reagovat
db18

...teda 12 (jsem sklouzl omylem o pozici níž)

Reagovat
Arne

Já vidím jen deset hele. Což s jejich jarní fazónou není úplně sci-fi.

Reagovat
db18

Unterachingu včera odečetli dva body...

Reagovat
Arne

Ajo, tak výborně, to už vypadá slibně.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?

Reagovat
db18

Nějaké problémy s licencí - viz ten odkaz z kickeru. Víc taky nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

díky..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to potom jo...to bych jim přál

Reagovat
smazaný uživatel

WWW.FC-BAYERN.CZ - všetci FANS Bayernu sem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele