Vieira byl znovuzvolen šéfem Benfiky a s plány se nedrží zkrátka

30.10.2016, 15:37
Aktuality
Zaujalo nás
Éra bezmála třináctileté vlády realitního magnáta Luíse Filipeho Vieiry nad lisabonskou Benfikou může směle pokračovat. Sedmašedesátiletý úřadující prezident byl ve čtvrtek 95 procenty hlasů bez jakéhokoliv soupeře znovuzvolen a může se těšit na další čtyřletý mandát, během něhož se chce zaměřit hlavně na mládež...

O Vieirově předem daném triumfu se hlasovalo celý čtvrtek, od deseti hodin ranních až do stejné hodiny večerní, a to v pěti místech napříč celým Portugalskem. Ti platící členové, tzv. sociós, kteří pocházejí z Madeiry, Azor či odjinud mimo portugalskou pevninu, potom mohli volit i online.

Jedná se už o pátý Vieirův mandát a prodloužení rekordu. Dosavadní nejdéle úřadující prezident Bento Mântua v pozici strávil devět let a 34 dní (1917-26).

Luís Filipe Vieira je zároveň i papírově nejúspěšnějším šéfem v dějinách klubu, ačkoliv sedm ligových titulů a tři národní poháry za osm let prezidentství Duarteho Antónia Borgese Coutinha (1969-77) ve skutečnosti značí větší dominanci než Vieirových pět titulů a dva národní poháry (Taça da Liga, kterou Benfica opanovala ve všech případech krom dvou, byla zavedena teprve roku 2007).

Největší krizi za celé období svého prezidentství Vieira prožil v sezoně 2011/12, těsně před svou další úspěšnou obhajobou mandátu, kdy Orli navzdory prodejům Fabia Coentrãa s Robertem a ziskům z Ligy mistrů prodělala ztrátu ve výši 11 milionů eur.

Vytrvalý Vieira však tehdy četná volání po rezignaci nevyslyšel, rozhodl se opět kandidovat a v následné čtyřletce do puntíku splnil vše podstatné, co sliboval: vyhrát tři tituly, dostat se do finále evropského poháru a minimálně 50krát triumfovat napříč všemi sporty (Benfica obdobně dominuje také basketbalové, volejbalové či mužské atletické scéně a daří se jí i v hokeji na kolečkových bruslích).

A jaký je Vieirův plán pro příští roky? Prezident se chce v první řadě zaměřit na vlastní akademii a zasadit se o pravidelnou produkci konkurenceschopných odchovanců. Béčko Benfiky, které je víceméně juniorkou, v uplynulé sezoně druhé ligy finišovalo až 19. a těsně se vyhnulo sestupu z divize, kde působí rovněž rezervy Bragy, Guimarãese, Sportingu a samozřejmě vítězného Porta.

Zatímco za draky potom letos válí dvacetiletý produkt vlastní líhně André Silva a mezi stálice Primeiry Ligy se už dávno řadí další odchovanci Rúben Neves se Sérgiem Oliveirou, Benfica kontruje Josém Gomesem (ročník 1999), Gonçalem Guedesem a chlubit se může i Andrém Hortou, který v orlí akademii strávil většinu svých formativních let.

Luís Filipe Vieira však chce ještě více a přitom necílí pouze na mládež. Dále chce rovněž posílit značku Benfiky ve Spojených státech amerických, Číně a ve zbytku nejlidnatějšího kontinentu. Krom toho pak hodlá investovat do vývoje digitálního fungování klubu a rozhodně touží po čtvrtém po sobě jdoucím ligovém titulu, k němuž mají prozatím lídři tabulky slušně nakročeno.

Jestliže Vieirovo znovuzvolení bylo dopředu jasnou věcí, opravdu zajímavé čachry se udály na nižších postech. Po osmi letech se například do klubu na post jednoho z viceprezidentů vrací Fernando Tavares, dlouholetý Vieirův kritik a podporovatel jeho volebního soupeře z roku 2012.

Naopak z užšího vedení se uklízí novinář Rui Gomes da Silva, neboť sám Vieira chce zcela upustit od sepjetí Benfiky s mediální sférou. Právě Gomes da Silva se pak tedy automaticky stává vážným kandidátem na příštího prezidenta lisabonského celku, ačkoliv kandidatura proti Vieirovi prý nehrozí.

Autor: Tomáš Daníček / planetbenfica.co.uk, ojogo.pt

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

FC Porto, Braga, Sporting asi sa tých ligových titulov pre Benficu ešte nakopý s takouto konkurenciou.

Reagovat
FC Porto FC

střídání 3 týmu na čele je uplně normální vždyt to je tak i ve veleslavný La Lize tak nevím o co ti jde

Reagovat
Filip12

myslel sem že je černoch

Reagovat
FC Porto FC

Vieru nemám rád ale furt lepší než ten vocas ze Sportingu

Reagovat
smazaný uživatel

Miluji tento klub. Je srdcovka. Chtěl bych i evropský pohár, třeba Evropskou ligu. To by bylo něco. Samozřejmě trofeje doma. Ať je zvolen ten Vieira, klubu se daří. Dobře že tam je. Trofeje jsou, postupy v evropské lize také byly, klub se dostal daleko pravidelně. Když na trofej neměl, nebo měl smůlu, druzí byli lepší, byla tam Sevilla že? Tak aspoň se dostali daleko a vydělali.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele