Viceprezident Monaka Vadim Vasiljev vyhlíží skvělé zítřky

18.03.2014, 17:00
Rozhovory
K dalšímu ze série exkluzivních rozhovorů si reportéři serveru ligue1.com přizvali pana Vadima Vasiljeva, viceprezidenta knížecího klubu a pravou ruku majitele Dmitrije Rybolovleva. Řeč přišla na PSG, Radamela Falcaa i blízkou budoucnost...

Víkendová výhra 3:2 na půdě Lyonu byla sice kontroverzní, ale z tabulek už ji nikdo nevymaže - a Monaco se díky ní udrželo v boji o titul, byť pouze teoreticky. Jako důležitější se momentálně jeví pojištění druhé příčky zajišťující přímý postup do Ligy mistrů. Na vedoucí PSG ztrácí tým kouče Claudia Ranieriho osm bodů, a Vasiljev přiznává, že mezi oběma soupeři stále zeje velká propast.

"Nesnažíme se pouze kopírovat to, co dělá Paříž," upozorňuje funkcionář. "Máme svůj vlastní projekt. PSG samozřejmě respektujeme, ale soustředíme se sami na sebe." Zatím jde vše podle plánu - od nástupu miliardáře Rybolovleva v roce 2011 se Monaco dokázalo zvednout ze dna druhé nejvyšší soutěže až těsně pod vrchol Ligue 1.

"Bylo to jednoduché rozhodnutí, protože on miluje fotbal, miluje Monaco, bydlí tady... Celé to dává smysl," rozhovořil se Vasiljev o pohnutkách svého nadřízeného. "Pochopitelně šlo o velkou výzvu, převzít klub, který byl v Ligue 2 pomalu na sestup, a vytáhnout jej zpět na příčky, kam dřív patřil. Monaco má velkou historii."

Vasiljev byl do současné funkce dosazen teprve loni v lednu, a jeho úkolem je přivábit na Riviéru hráče těch nejzvučnějších jmen. "Začátky byly těžké. Každý má rád Monaco jako skvělé místo k bydlení, ale přesvědčit ty nejlepší, aby k nám opravdu přestoupili, aby byli ochotní spojit své jméno s naším projektem a s ambicemi našeho prezidenta, nebyl žádný med. Klíčovým bodem zlomu bylo samozřejmě angažmá Radamela Falcaa," rozkrývá viceprezident.

Kolumbijský šutér vyšel ruské vlastníky na astronomických 60 milionů Euro; rekordní přestup se odehrál v létě 2013, které bylo ve Francii po všech stránkách přelomové. Jen samotné Monaco posílilo kádr o 12 hráčů za celkovou sumu 170 milionů. Pouze jeden z nich se však mohl stát symbolem, vlajkovou lodí nové éry..

"Pan prezident investoval do toho přestupu spoustu času, s Falcaem se párkrát sešel i osobně. Musím říct, že nám hodně pomohl i princ Albert, který Radamela přijal ve svém paláci a sehrál velkou úlohu v přesvědčení jak jeho samotného, tak i jeho ženy. Dal jim najevo, že mají v Monaku dveře dokořán," popisuje vděčný Vasiljev. "Když už jsme měli Falcaa, respektive když už jsme věděli, že jeho přestup dotáhneme do konce, bylo pak mnohem jednodušší nalákat i ostatní. To byl ten okamžik, kdy se vše dalo konečně do pohybu," vzpomíná.

A Monaco posílilo skutečně excelentně - na Stade Louis II zamířili postupně Joao Moutinho, James Rodríguez, Éric Abidal nebo Jérémy Toulalan. Všechny tyto hráče přivedl právě Vasiljev, a díky jejich schopnostem a talentu se Francie rychle naučila brát ambiciózního nováčka vážně. Kromě boje o titul postoupilo AS také do čtvrtfinále Coupe de France.

Obrovskou zásluhu na probíhající sezoně má samozřejmě i kouč Ranieri. "Vede si opravdu dobře. Dostal k práci tým, který zažil opravdu hodně změn, a díky velkému množství posil byl nesehraný a nesourodý - máme hvězdné hráče, mladíky, hráče spousty národností. On z nich dokázal udělat opravdový tým, což v takové situaci není nikdy jednoduché," chválí Vasiljev italského stratéga.

Ohledně Falcaa se však brzy vyskytly problémy - podle některých spekulací měla kolumbijská superstar vyjádřit svoji nespokojenost a touhu odejít do některého z větších klubů (mluvilo se o zájmu Realu Madrid nebo Chelsea). "Hodně lidí nedokázalo pochopit, proč jde takový hráč do týmu, který nehraje Ligu mistrů," uznává Vasiljev. "To byly také důvody těch zvěstí - lidé na to nebyli zvyklí, tak začali hledat záminky. Musím ale říct, že Falcao se s celou touto situací vyrovnává velmi profesionálně, klubu je zcela oddaný. Mohu to potvrdit, jsme si docela blízcí," klidní vášně ruský obchodník.

Ani po sezoně se prý nedá očekávat Kolumbijcův odchod za lepším. "Samozřejmě že zůstane u nás. Teď je zraněný, ale léčí se velmi rychle a už se nemůže dočkat návratu na hřiště. Možná dokonce stihne i světový šampionát - to nevím. Co ale vím, je, že příští sezonu rozehraje v našich barvách," je přesvědčen Vasiljev.

Při Falcaově absenci získalo Monaco v lednu hvězdnou náhradu - někdejší nejlepší střelec Premier League Dimitar Berbatov zapadl do týmu perfektně a nyní je to právě on, kdo svými výkony, brankami a asistencemi ničí soupeře. Naposledy to odnesl právě Lyon. I přes další trefu do černého však Vasiljev trvá na tom, že dny bezuzdného utrácení jsou již minulostí.

"Minulé léto se už nebude opakovat. Museli jsme hodně investovat, abychom vše uvedli do pohybu a odstartovali plánovaný projekt. Samozřejmě že budeme tým i nadále vhodně doplňovat, stále to není úplně ideální, ale prezidentovou myšlenkou není pokračovat v rozhazování," nastiňuje Rybolovlevův protežé plány pro další přestupová okna.

A co letošní sezona? Dokáže se Monaco ještě vyšvihnout na první příčku, nebo je spokojeno se současnou pozicí? "Myslím, že musíme být realističtí," podotýká Vasiljev. "Současní vlastníci PSG přebírali klub, který předtím skončil čtvrtý v první lize, pan Rybolovlev zachránil Monaco před sestupem do třetí. To je obrovský rozdíl. Paříž má silný tým a je logické, že jsou nyní na čele. Největší radost máme z toho, jak do sebe vše postupně zapadá a jak vše, krůček po krůčku, spěje k našemu cíli," uzavřel.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (56)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Mám rád takovéto kluby, které jsou na straně pravdy a lásky.

Reagovat
smazaný uživatel

Monako Berbatov

Reagovat
REPLIKATOR

Monako Berbatov

Reagovat
CHONG

Monako je nádherné místo

Reagovat
domingo

Mimochodem dnes byly uverejneny platy 10 nejlepe placenych hracu L1..

vede Ibra (18 mega rocne), pak Silva (15) a Falcao (14).. PSG ma v top 10 jeste Matuidiho, Cavaniho, Lavezziho, Mottu a Maxwella ( ), Monaco Rodrigueze, Lyon Gourcuffa (ten bere necelych 8)

celkem slusny..

Reagovat
smazaný uživatel

Maxvell?

Reagovat
domingo

jj takze zadny ze si Silva rekl, hraje proto, ze je tam proste za hvezdu.. chudak Digne

Reagovat
vlastik

tak to je hotovo

Reagovat
smazaný uživatel

Prostě Raiola .

Reagovat
Yanek

Motta taky úlet.

Reagovat
juninho8

po sezone sa da cakat only PSG a Monaco....Yoann bud zlavi alebo pojde asi prec....

Reagovat
smazaný uživatel

https://pbs.twimg.com/media/BjB9hFqIEAEiQiy.jpg Kdo chce celých TOP 20...celá základní jedenáctka PSG

Reagovat
domingo

View bere vic nez Lucas a Menez dokonce taky?

Hm, tak ten musi byt u vytrzeni - nepatrit do zakladni jedenactky v sestave ani na vyplatni pasce

Reagovat
smazaný uživatel

Já teda myslel, že Lucas má nekřesťanský plat (nějak 230k/w)...tohle mě docela překvapilo.

Reagovat
domingo

Ja tez no. Pocitam ze dostal brutalni podpisovy bonus, protoze podle tohohle by mel brat tak 30k/w, coz v Chelsea berou tak juniori

Reagovat
smazaný uživatel

A pak že PSG přeplácí hráče

Reagovat
smazaný uživatel

to je hrubá mzda?

Reagovat
domingo

jj

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
smazaný uživatel

To teda není... Platy fotablistů se uvádí vždy v čistém... Takže PSG platí ještě 1 x tolik díky daním... V Monaku se daně neplatí...

Reagovat
smazaný uživatel

To není sám.

Reagovat
FC Porto FC

Kdýž to tak člověk čte tak se to Monako nezdá tak strašný sice na ně chodí 6-11 tisíc lidí ale Monako má 30 000 obyvatel tak co očekávat

Reagovat
smazaný uživatel

Takže na ně chodí téměř 50% (když příjde těch 11K) států...no který klub by tohle nechtěl

Reagovat
Feind

urcite chodi i lidi z okoli

Reagovat
smazaný uživatel

8627 průměr,není to moc,ale nejsou to noví fans úspěchu,protože tolik jich chodilo před sestupem taky a i na 2.ligu o záchranu jich chodilo 4500,8627 je na Francii málo,ale pořád to je víc než má Austria,Grasshoppers,Slavia,Baník,Dinamo Zagreb,CSKA Sofia a Levski dohromady,Apoel,Partizan+Vojvodina a víc než Spartak,Slovan,Žilina a Dunajská Streda dokupy a zhruba stejně jako je průměr Panathinaikosu.Statistika nuda je

Reagovat
Filip12

kdybych byl tak zazobanej jak on tak bych taky vyhlížel skvělé zítřky

Reagovat
smazaný uživatel

choď do prace a budeš zazobanej kokote

Reagovat
smazaný uživatel

No to bych uplne netvrdil

Reagovat
CHONG

Tak se zkus někdy zvednout od eurofotbalu a začni něco dělat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty ses fakt kus vola.. Ty si jako myslis ze kdyz budes chodit do prace zbohatnes?

Reagovat
CHONG

Ne, zbohatneš tím, že budeš sedět u eurofotbalu a snažit se mít u každého článku první příspěvek.

Reagovat
smazaný uživatel

Neodpovedel si mi, protoze vis o zivota hovno..

Dam ti otazku.. Kdo si vydela vic?

A) clovek kterej je na 12ti hodinovy sichte, muze jit maximalne na 30min na obed, kdyz se koukne behem prace na internet vyrazej ho

B) clovek, kterej je u pocitace, vyrizuje maily, resi objednavky sve firmy, pri tom stiha cist na eurofotbalu kazdej clanek a kazdou diskuzi?

Reagovat
CHONG

Já podnikám, takže možnost B je pro mě denním chlebem, ovšem každé zaměstnání není takové, jako uvádíš v možnosti A, existuje i spousta takových, kde si můžeš dobře vydělat, samozřejmě se z tebe nestane miliardář, ale můžeš si žít na úrovni.

Reagovat
Godwinson

No na leto jsem zvedavy. Rekl bych, ze do toho nasypou zase bzilion eur. Zadne mirneni.

Reagovat
ACSMan

benzilion?

Reagovat
domingo

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Beči

Fyziologii tzv. "ropných klubů" příliš nemusím, ale Monaco je vyjímka. Ten tým má historii, a ještě před "několika" léty slavný a silný byl, takže to není klasické vyzvednutí vždycky průměrného klubu, jakým byl například Chelsea či City. Prostě se mi Monaco líbí

Reagovat
HonzaKoller

Docela risk tohle napsat, když máš ve vedlejších klubech PSG.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to to samé,ale já to beru tak,že Monaco je symbol bohatství a tak to vždy bylo a kdyby nebylo Monaco tím čím je,tak by možná nejvyšší soutěž ani nehrálo,nedokážu si představit,že by město velikosti Strakonic hrálo finále LM,ikdyž faktem je,že Auxerre mělo taky velké úspěchy a jen asi o 10 000 obyvatel víc,ale prostě u ASM mi to tak nevadí ty miliony.

Reagovat
valloire

Jakou přesně má Monaco tak slavnou historii,že je nad Chelsea nebo City?

Reagovat
Beči

7 francouzských titulů, 5 titulů z francouzského poháru, 1 titul z ligového poháru, 4 francouzké superpoháry, finále Poháru vítězů pohárů a finále Ligy mistrů je ti málo?

Reagovat
smazaný uživatel

stejná fotbalová mrdka, jako čukotka, PSG anebo Machačkala, jediný zbohatlický klub, který nějjakým způsobem toleruju jsou Citizens - ti mají aspoň pořádnou historii a nějaký charakter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Mne treba Monaco z nejakyho historickyho hlediska ani nevadi, prachaty klub to byl tak nejak vzdy, uspesny byl taky uz drive, historii ma, v tomhle ohledu porad lepsi nez PSG.. Nastvali me ale tim, jak si vytreli rit s Hollandeho zakonem, takze at jdou do haje.

Jinak herne me to pod Ranierim dost bavi, maji super hrace, az to trochu lip vyvazi, budou fakt dobri.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
FC Porto FC

Monaco má větši historii než nějaký City

Reagovat
Beči

Reagovat
smetos

Ot: Monaco sleduje Balloteliho.

Boze at ho strelime za 25 mega

Reagovat
Mrvinho

Nezlobil bych se

Reagovat
REPLIKATOR

Nedávno koupil rozhodčí v Lyonu

Reagovat
domingo

Piskala to znama firma, ten pan je slepy jak krtek, nebylo to poprve

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele