VELKÉ SKANDÁLY ITALSKÉ KOPANÉ

23.06.2006, 13:58
Aktuality
Korupční skandál v italské kopané je zřejmě největším v její historii, není však prvním. V minulosti se již několikrát přeřazovalo z nejvyšší soutěže do Serie B, v jednom případě až do Serie C a jednou se dokonce odebíralo mistrovské Scudetto. Tady jsou čtyři dosavadní největší skandály z Apeninského poloostrova…

1927 – AC Turín přišel o titul
Na konci sezóny 1926/1927 se z titulu, vůbec prvního v historii klubu, radovalo turínské AC, tedy městský rival Juventusu. Jeho fanouškům ale radost dlouho nevydržela. Tamní deníky totiž začaly pobízel Italskou fotbalovou federaci, aby začala vyšetřovat jednání AC Turín s hráči soupeřových týmů. Stalo se, federace této žádosti vyhověla a celým případem se začala zabývat. Na povrch nakonec vyplavalo, že AC v městském derby s Juventusem (2:1) podplatilo obránce Luigiho Allemandiho částkou 50 tisíc lir. Následný trest byl hodně tvrdý. Klub přišel o titul a Allemandi se již nikdo v životě nesměl pohybovat okolo fotbalu.

1980 – Přeřazení Lazia a AC Milán do Serie B
V sezóně 1979/1980 vypukl skandál s ovlivňováním zápasů. Prezident AC Milán Felice Colombo a fotbalisté Lazia, Avellina, Perugie, Lecce a janovského FC byli zatčeni za ovlivňování výsledků a nelegální sázení. Lazio a AC Milán automaticky putovaly do nižší soutěže, Colombo dostal stejný trest jako o 53 let dříve Allemandi. Z celého skandálu vyšli s poskvrnou také některé hvězdy italského fotbalu – tresty neminuly například bývalého reprezentačního brankáře Enrika Albertosiho a hrdinu z MS 1982 Paola Rossiho.

2001 až současnost - doping v Juventusu
Všechno začalo v červenci roku 1998. Český trenér Zdeněk Zeman se v rozhovoru pro magazín L´Espresso nechal slyšet, že "italský fotbal se musí zbavit farmacie" a prstem poukázal na Juventus. Výsledek vyšetřování, které vedl turínský úředník Raffaele Guariniello byl šokující, lékař "Staré dámy" Riccardo Agricola v letech 1994 až 1998 úmyslně podával hráčům nepovolené prostředky. Agricola byl uznán vinným a v listopadu 2004 mu na konci prvního procesu byl uložen trest v podobě podmíneného vězení na 22 měsíců. Tento rozsudek byl v prosinci minulého roku na základě odvolání stažen z platnosti. Třetí a definitivní rozhodnutí v celém případě by mělo přijít ještě během roku 2006.

2005 – přeřazení FC Janov do Serie C
Na konci loňské sezóny se fanoušci v Janově radovali, že po dlouhé době uvidí prvoligová městská derby mezi FC a Sampdorií, jenomže fanouškům FC brzy ztuhl úsměv. V autě prezidenta jejich klubu se před závěrečným utkáním proti Benátkám, které nakonec janovský tým vyhrál, našel kufřík se čtvrt milionem eur. Italská federace brzy poté přeřadila klub ze Serie A až do třetí nejvyšší soutěže. Padly také tresty pro hráče. Jedním z potrestaných byl tehdy český brankář Benátek Martin Lejsal. Současný gólman Brna tehdy kvůli zranění musel z duelu odstoupit, paradoxně byl však právě on zvolen nejlepším hráčem zápasu a ještě paradoxněji dostal stop na šest měsíců.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*Pali

Tak to je fakt zaujimave.Ale ten Lejsal ma s tym co spolocne,lebo sim tomu neporozumel,tak keby mi to mohol niekto vysvetlit.DAKUJEM

Reagovat
PJ

Obvinili ho že ovlivnil ten zápas, že snad měl vzít nějakej úplatek, ale přesně taky nevim...

Reagovat
HOST*Pali

Aha,diky.

Reagovat
HOST*

Nechal se prý taky nesmyslně vystřídat. On sám ale tvrdil, že to bylo nutné. Hlavně mi ale do hlavy nejde, proč by Janov, který byl 1. nebo 2., musel uplácet sestupující Benátky...

Reagovat
HOST*

Janov se ale teďka vrátil do Serie B!

Reagovat
HOST*Pali

No,to by som tiez rad vedel,lebo to nedava logiku.

Reagovat
HOST*

Juventus is the club that is risking most as they have violated both articles directly and Serie B or even Serie C is a big probability. Lazio and Fiorentina risk demotion to Serie B for their non-direct involvement, whereas Milan risk a heavy point deduction.

Reagovat
smazaný uživatel

No pokud bude to "deduction" tolik "heavy", tak mžoná stejně sestoupí kvůli počtu bodů.

Reagovat
HOST*

O to strach nemám. To bude ještě scudetto

Reagovat
HOST*GATTUSO

kua ty kyslíkovy chytrý kecy už me serou, to není možný co on potí za pičoviny

Reagovat
smazaný uživatel

ve 3 ze 4 skandálů má prsty Juventus...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele