Van Gaal zůstane u 3-5-2. Názory ostatních neposlouchám, tvrdí

23.01.2015, 14:44
Aktuality
Manchester United se momentálně nachází na čtvrté příčce Premier League, což je oproti loňské sezóně znatelný progres. Herně to však u Rudých ďáblů často skřípe a podle názoru většiny fanoušků i odborníků je na vině nefunkční systém 3-5-2, na kterém tak lpí manažer Louis van Gaal. Ten však potvrdil, že na svém odhodlání prosadit jej trvá...

Van Gaal je pod palbou kritiky po každém utkání, v němž United ztratí body. Systém se třemi stopery je holandskému kouči velmi blízký, v Premier League však toto rozestavení ne a ne nést ovoce. Na přelomu listopadu a prosince sice celek z Manchesteru najel na vítěznou vlnu; z posledních šesti klání však vyhrál jen dva.

Nejvíce negativních ohlasů si Louis van Gaal vyslechl v průběhu prvního poločasu zápasu na půdě Queens Park Rangers, kde jej hostující fanoušci pokřiky vyzývali ke změně rozestavení na 4-4-2. Zkušený taktik dal na jejich rady a po změně stran United rozhodli o výhře 2:0. Ani tento impuls však Nizozemce ke změně myšlení nedohnal.

"Je pravda, že v rozestavení 4-4-2 s diamantem jsme vyhráli více zápasů, ale když si ta utkání zanalyzujete, zjistíte, že jsme na lavičce museli trnout," řekl novinářům Van Gaal, který se při čtyřobráncovém systému zkrátka necítí pohodlně.

"Trnul jsem, protože v těch utkáních nejsme v rovnováze. Všechny zápasy v systému 4-4-2, třeba jako proti West Hamu (utrápené vítězství 2:1, pozn. red.), to zkrátka nebylo ono. Nesedí nám to a to se mi nelíbí," překvapil 63letý trenér.

Van Gaal věří, že jeho hráči se na systém 3-5-2 časem adaptují, leč zabere to trochu času. S každým odehraným utkání prý bude mužstvo hrát lépe a lépe. "Hráči stále nejsou na styl zvyklí. Je důležité, aby se při něm cítili pohodlně a právě to je moje práce. V minulosti jsme měli fantastickou výsledkovou sérii a já si myslím, že jdeme správnou cestou," podotkl.

Kritice okolí se přitom vysmívá. "Diskuze o našem systému začínají být směšné. Jen já musím komunikovat s hráči, sledovat je, analyzovat jejich výkony a výkony soupeřů. Jen já a můj realizační tým se podle toho také rozhodneme o složení sestavy a rozestavení," zdůraznil a jasně dodal, že si do svých metod nenechá mluvit.

"Neslyším a neposlouchám, co tvrdí média a ostatní lidé. Oni nikdy nebyli na tréninkovém hřišti, nikdy nebyli na našich setkáních s hráči. Můj realizační tým však ano, stejně jako hráči, se kterými pracujeme. A vedení v manažera i hráče věří," zakončil Van Gaal.

Autor: Marek Ustohal / skysports.com

Komentáře (1368)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele