V Rumunsku slaví premiérový titul Astra Giurgiu

02.05.2016, 10:39
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (20)

Přidat komentář
Ferguson6

Takže o 2 roky budú niekde v 3. lige

Reagovat
Liquid

snad jim Sparta pošle gratulaci

Reagovat
smazaný uživatel

No, a Slavia by jí mohla poslat Boudjemovi...

Reagovat
Spalovač šancí

EUROFOTBAL

Reagovat
Cipinho

RUMUNSKO JE V EVROPĚ

Reagovat
Spalovač šancí

Jsem rád, že souhlasíš s nefotbalem

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud jde o vítězství, tak jednoznačně je článek na místě. Jinak rumunský fotbal má bohatou tradici, Steaua jako první tým V Evropy vyhrála LM,což je megaúspěch. Krmě kvalitních týmů má tato země i dost velké reprezenteční úspěchy a řadu silných generací. Jednoznačně sem patří, uvítal bych i články aspoň třeba po měsíčním zhodnocení.

Reagovat
Rarášek

Opršal

Reagovat
smazaný uživatel

Hrál od r.2009, nastoupil k 71 zápasům a vsítil 5 branek.

Reagovat
Rarášek

Z Vítkovic do týmu EL. Pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

Také jsem koukal, navíc si ho tým Astry vybral až v době progresu v r. 2009, rumunská liga je celkově kvalitní, u nás je pořád podceňována z neznalosti, ale jako liga je podle mého kvalitnější než česká. Také se nedá srovnávat divácky zájem a celkově prestiž fotbalu, t je naprosto srovnatelné jako třeba v Itálii, myslím zájem lidí o fotbal, prostor pro fotbal v běžném periodiku a celkově fotbal jako společenský fenomén.

Reagovat
stas87

Oprav ma,ak sa mylim.Rumunske timy su postavene na cudzincoch,myslim ze Astra mala jeden cas v zakladnej zostave len troch domacich a osem cudzich.Tie kluby tazi z podpory majitelov,ti ked maju peniaze,tak ich nasypu do futbalu.Berie sa to tam ako znamka prestize ale nerobim si iluzie,ze to nebudu ludia ako je Paclik,Pelta,Kretinsky ci Starka.Po case ale niektorym dojdu peniaze alebo si na nich posvieti policia a kluby konci.Taka Timisoara alebo Rapid su zname a tradicne kluby a stravili niekolko rokov mimo prvu ligu.Rapid hlavne trapili dlzoby a skoncil v insolvencii,nechceli mu myslim ani dat licenciu,v sucasnosti ale mieri za postupom a mal by ho casom sponzorovat zahranicny unvestor z Nemecka.

Ten medialny zaujem je tam obrovsky,su tam vylozene futbalove magaziny,sportove noviny,co venuju zapasom CL kludne aj tri strany,ligu tam davaju vlastne kazdy zapas,nemaju rozpis tak,ze v jeden cas sa hra viac zapasov.Vsetko toto je na väcsej urovni ako v Cesku ale vysledky rumunske kluby nemaju lepsie.Myslim samozrejme z dlhodobeho pohladu,nsvyse si myslim,ze ceske kluby su podstatne stabilnejsie a nehrozi im zanik.

Reagovat
smazaný uživatel

Napsal jsi to velmi správně a je vidět, že Ti rumunská liga něco říká, včetně situace ohledně fotbalu v této zemi. Musím se přiznat, že situaci klem Rapidu jsem ani neznal, jen jsem reflektoval, že není mezi elitou, což je škoda pro tento známý klub a také pro celou ligu. S majiteli jsi to lépe vystihnout nemohl:) Ano, taková je realita v Rumunsku, v tomto ohledu je to více východ nejen geograficky než Česko nebo Slovensko. Souhlasím i s těmi výsledky, v Rumunsku chybí úspěch typu Plzně nebo Sparty, takový již dlouho neměli, i když Steaua před pár lety hrála na této úrovni, i když nepostoupila až do čf EL, myslím že těsně vypadla s Bilbaem o kolo dříve...Také se dá říci, že v LM něco první tým Rumunska uhrál, nicméně pořád o trochu méně než třeba Plzeň. Dalo by se říci, že pro jemnějším progresu nastává opět tršku pokled po sporotvní stránce. Celkově liga ale nebude rozhodně slabší, což potvrzují i vzájemné zápasy,např.vyřazení Liberce, ale i Plzně rumunskými kluby a pak přátelská utkání. Pokud jde hráčské kádry, není to všude úplně stejné, Steaua vždy sázela na domácí hráče, kteří hráli v týmu nejdůležitější role, pak týmy jako Astra nebo Urziceni dávali více na cizince, ale vždy tam hrál aspoň někdo z domácích podstatnou roli. Plné stadióny, mediální obraz a fotbal prostoupený napříč společností je pak jednoznačně na straně Rumunska-je tam pevně zakořeněn, nejde o žádný boom.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak nejznámějším majitelem je rumunský miliardář Gigi Becali vlastnící Steau, stojí za to poslouchat jeho hovory po zápasech, baví se velmi srdečně a jako by se neumí rozloučit, chce se o tom pobavit,rozebrat a nevím jestli to hraje, nebo má přirozené, ale hraje takovou show. To u nás si mnohem chudší Peltové, Křetínští aj. hrají na těžce nadřazené lidi, přitom se mají problém vykoktat.

Reagovat
smazaný uživatel

gigiho pozicia zovialneho a uvolneneho pohoda ja len vdaka toma peniazom, konexiam a hrubokrkym manierom. vdaka tomu sa pasuje do roly boha, ktoru vsetci okolo trpia lebo nedajboze ho nasrat.... je to v podstate primitiv, ktory sa dostal k moci.

Reagovat
stas87

Mno,informacie o Rumunsku a lige mam od kolegy v robote.On pochadza z mesta Zalau,tam sa futbal nehra ale myslim ze hadzana,respektive zenska hadzana.Zalau lezi v regione Cluj-Napoca ale on nepraje ani CFR ani Universitatei,jeho srdce patri Rapidu. No.rumunska liga ma podobny problem ako polska-adekvatny zaujem,slusne peniaze za TV prava,medializovana sutaz,kazdy zapas sa vysiela,relativne nove stadiony ci zrekonstruovane ale chyba tomu nejaky europsky vysledok.Legia k tomu mala nasliapnute,bohuzial sa hlupou administrativnou chybou pripravila o skupinu CL. Becaliho mi ten kamarat popisoval dost barvito. :))) Inteligencie prilis nepobral a myslim ze je verejne tajomstvo,ze ma blizko k ludom,co posobili v securitate..jeho firmy skoncili v insolvencii a sam mal problem s danami,dost kontroverzna postava a v niecom aj Steaue skodi.Vyhodit trenera mu nerobi problem,kludne to urobi po dvoch mesiacoch.Ten moj kamarat Raul nema rad CFR pretoze chvilku mali uspech a hned si mysleli,ako budu vladnut Rumunsku a pozri kde su dnes.Dost namachrovany klub to bol,tahal nejakych portugalcanov za velke peniaze a klasicky skoncil.Ja skor prajem tej akademii Hagiho,pekny stadion ma Petrolul a strasne sa mi paci National Arena,ta je postavena po vzoru Hamburgu.

Reagovat
smazaný uživatel

kedysi (vcelku nedavno) som chodil z byvalej prace velmi casto sluzovne do cluje a ked sa dalo, tak som vzdy vybehol bud na cfr alebo unversitatea. cfr ma original futbalovy stadion so strmymi tribnunami za brankami nedaleko centra dost na kopci, universitatea zasa hra na paradnej modernej arene avsak s atletickou drahou, ktora dost kazi dojem z futbalu. videl som v podstate asi 15 zapasov, bol som na derbz v arene, takmer 20.000 ludi, skvela atmosfera, choraly, pyro, policajne manevre, do toho volne behajuce psy (rumunska klasika...) ale zazil som aj ani nie 1000 ludi na cfr ked tam hral vaslui a atmosfera jak na pohrebe vratane futbalu. ono rumunsko je velka krajina, su tam peniaze a idu tvrdo proti korupcii a vo vela veciach su pred nami ale zaroven neskutocne pzoadu. velke kontrasty. a to iste plati aj o futbale. rumunsky fanusik nie je az tak verny a ked sa klubu nedari tak jednoducho nepride. a tak tam su sialene extremy v navstevnosti. v tejto sezonie politehnica timisoara mala na zaciatku seoznu bezne cez 15-20 litrov a teraz nepride ani 500. rovnako steaua. odkedy bolo jasne, ze to ziska astra tak aj na zapasy v arena nationala pride ani nie pattisic divakov a to je smutne.... problem je ale to, ze majitelom astry je ioan niculea, jeden z najbohatsich (ak nie najbohatsi. babis mu ani po paty nesiaha...) rumunov, ktory ani neskryva, ze robil za komancov pre securitate, ma prakticky monoopol na hnojiva a polnohospodarske produkty,je majoritnym vlastnikom ropnych poli a rafinerie v ploiesti, neplati dane, bol v base, vysekal sa z toho.... proste astru tam nikto nemusi lebo je to totalna umelina prestahovana do niculaeovho rodneho mesta a ani tam nejaku podporu. ale zasa futbal ma v rumunskych mediach velky priestor ale to tam ma sport vseobecne. bezne dve strany venovane hadzanej, volejbalu, basketu a najnovsie aj hokeju, ktory si v rumunsku ziskava coraz vacsiu oblubu.

Reagovat
eleven11

Reagovat
kubys

Ohledně toho bohatství se s tebou veškeré zdroje rozcházejí...

Reagovat
Kucka

V bráně, koukám, FM legenda Silviu Lung Jr.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele