V Anglii se letos vyhodilo 54 manažerů, nejvíc od roku 2001

16.05.2016, 19:00
Aktuality
Zaujalo nás
Vysoký počet vyhazovů se letos urodil napříč čtyřmi nejvyššími anglickými soutěžemi. V průběhu celé sezony takto přišlo o práci hned čtyřiapadesát manažerů a hlavních trenérů. Jako jedni z posledních se před závěrečným kolem Premier League na tento seznam zařadili Roberto Martínez (Everton) a Quique Sánchez Flores (Watford)...

"Pro tenhle sport je to další velmi neúprosná až trapná sezona plná zklamání," lamentoval šéf Ligové asociace manažerů (LMA) Richard Bevan.

Podle údajů LMA se pouze pět z oněch 54 vyhozených manažerů stihlo během sezony vrátit do práce. Vrchem navíc 12 lodivodů samo od sebe rezignovalo, což Bevana donutilo k povzdechnutí, že jde o nejhorší ročník vůbec.

Ve skutečnosti je prý číslo 54 tím nejvyšším od roku 2001; samotná druhá nejvyšší soutěž League Championship je za poslední dva roky zodpovědná za neuvěřitelných 38 výpovědí.

V sezoně 2000/01 změnu manažera rovněž podstoupila více než polovina 92 ligových účastníků. V nejvyšší soutěži se tehdy svého kouče zbavovaly například celky Manchesteru City (Joe Royle), Chelsea (Gianluca Vialli) nebo Tottenhamu (George Graham).

"Dneska je tu hodně tlaku, nejen na manažery, ale i na vlastníky a další lidi, kteří kluby spravují," uvědomuje si Bevan, ale zároveň nabádá: "Je nutné, aby si lidé zodpovědní za správu klubů vzali odstup, aby vyhodnotili, co je vlastně úspěšná sezona, a aby dle toho operovali s očekáváními fanoušků."

Autor: Tomáš Daníček / bbc.com

Komentáře (358)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele