Útok Sparty na zlatý hattrick začíná. A s ním i turnaj talentů

18.07.2017, 21:42
Aktuality
Fotbaloví diváci, kteří se nemohou dočkat začátku nové sezony, si mohou následující týden vychutnat sladký předkrm. V Praze totiž ve čtvrtek začíná již sedmý ročník mezinárodního turnaje GENERALI CEE Cup. Tedy turnaj pro hráče do devatenácti let, který nemá svojí velikostí i obsazením ve střední a východní Evropě obdoby...

Na čtyřech pražských stadionech poměří svůj fotbalový um mladíci z dvanácti klubů z různých koutů světa, aby se ty dva nejlepší střetly ve Velkém finále 26. července v Ďolíčku.

Největším favoritem bude pražská Sparta, která dokázala ovládnout dva předchozí ročníky. Letenský tým pasuje do role největšího aspiranta na titul i Daniel Turyna z reprezentační devatenáctky, za kterou před dvěma týdny vstřelil na Euru v Gruzii dvě branky.

"Myslím si, že Sparta bude favorit turnaje. Už jenom proto, že mají široký kádr, a to je v takovém turnaji důležité, jelikož se hráči vystřídají a odpočinou si do dalšího zápasu," myslí si útočník, který sám skóroval před dvěma roky na GENERALI CEE Cupu celkem čtyřikrát.

Hlavního favorita dělá ze Sparty také titul mistra dorostenecké ligy. Do karet hraje mladíkům v rudých dresech i výhoda domácího prostředí. Nejen, že hrají v Praze, ale jejich zápasy bude navíc hostit jejich mládežnické centrum na Strahově.

"O tom to je. Můžete zůstat v Praze, neřešíte cestování, hotely. Přijedou vám skvělí zahraniční soupeři přímo do Prahy," cení domácí prostředí i David Holoubek, který loni v roli trenéra celý turnaj ovládl. O roli letošní sparťanské U19 má jasno. "Opět je to nejsilnější mládežnický tým ve Spartě. Měl by se dostat minimálně do finále turnaje a vyhrát ligu," prorokuje.

Nevyzpytatelní Turci i síla Anglie

Plány na zlatý hattrick se ale pokusí Sparťanům zhatit silná konkurence ze zahraničí v čele s anglickým trojlístkem Everton, Leicester a Burnley. S posledně jmenovaným týmem, jehož mužský tým si v loňské sezoně odbyl premiéru v Premier League, si to letenští rozdají v zahajovacím utkání turnaje 20. července.

Postupový klíč přitom jasně velí nezaváhat v žádném zápase, protože ze tříčlenných skupin postupují mezi čtyři semifinalisty pouze vítězové. I proto bude na zápasy dohlížet desítka zkušených zahraničních sudích z Německa, Slovenska a Maďarska.

Velký boj o jediné postupové místo se čeká i ve skupině B mezi anglickým Evertonem a maďarským Györi ETO FC. Akademie liverpoolského týmu už dokázala v minulosti vychovat několik hráčů, kteří se prosadili v nejlepší fotbalové lize světa. Maďarský mančaft zase v minulosti dokázal turnaj dvakrát vyhrát. Sílu třetího ze zástupců kolébky fotbalu si už ve skupinové fázi zkusí i slovenští mladíci z Nitry.

Na první pohled méně atraktivní soupeř si brousí zuby na druhý pražský tým na turnaji. Jenže pražskou Slavii čeká ve skutečnosti nadmíru těžký oříšek. V Česku neznámý Altinordu FK z Izmiru je totiž největší mládežnickou akademií v Turecku. Dopředu podceňovat ale nelze ani fotbalovou líheň z Balkánu, nebo kanadského Ontaria.

"Potkají se tam silné týmy, ať už české, nebo zahraniční. Úroveň turnaje hodnotím hodně vysoko," shrnuje své zkušenosti Holoubek.

Ideální příprava i galerie talentů

Že není lehkých soupeřů, uznává i Turyna. "Sarajevo bylo hodně kvalitní a Fluminense, proti kterému jsme museli ve finále dotahovat, a navíc hráli většinu času v deseti lidech," vzpomíná. Právě proti exotickému soupeři z Brazílie získala Sparta oba tituly na turnaji.
"Je to parádní příležitost zahrát si proti zahraničním týmům. Je to důraznější a techničtější než dorostenecká liga, ale pořád je to dorostenecký fotbal a do toho dospělého je to pořád dost daleko," říká i Matěj Pulkrab, který vedl jako kapitán vítěznou sparťanskou sestavu v roce 2015.

"Řekl bych, že tyhle zápasy proti vyspělejším světovým týmům je takový mezikrok mezi juniorským a dospělým fotbalem," dodává. K vítězství na celém turnaji před dvěma roky přispěl i góly.

"Vzpomínám teda hlavně na ten druhý a určitě hattrick proti Záhřebu, díky kterému jsme postoupili ze skupiny, a myslím, že dva góly, které byly hodně důležité v semifinále proti Sarajevu. A pak samozřejmě ten pocit, když jsme to zvládli a vyhráli CEE Cup," doplnil.

GENERALI CEE Cup totiž slouží i jako galerie budoucích hvězd fotbalového nebe. Není náhodou, že v hledišti jsou desítky skautů z klubů z celé Evropy. Na pražském turnaji se v dresu maďarského Györi ETO předvedl i slovenský hráč Laszlo Benés, který dnes patří bundesligovému Mönchengladbachu.

"Přínos pro české kluby to má obrovský, protože mají možnost zahrát si proti velice kvalitním mužstvům ze zahraničí i z Čech. Je to vlastně v rámci přípravy, takže ideální přípravný turnaj na dlouhou sezónu," doplňuje výhody účasti turnaji Turyna.

Vítězem budou děti

Kdo nakonec převezme trofej z produkce uměleckého kováře Martina Bundila, se fanoušci dozví až 26. července. Slavnostní finále, které bude hostit vršovický Ďolíček, bude patřit nejen nejlepším dvěma týmům, ale v první řadě dětem. Výtěžek ze vstupného bude věnovaný stejně jako v předchozích letech na konto organizace UNICEF, která pomáhá milionům ohrožených dětí po celém světě.

Vybrané peníze budou konkrétně putovat do Rwandy v podobě dobytka a plodin, které pomůžou rodinám s dětmi trpícími chronickou podvýživou. České rodiny s dětmi zase mohou v rámci finále využit bohatý odpolední program v rámci Living Solution Kids' fotbalového dne.

Vrchol celé akce, která udělá z Prahy na týden fotbalové centrum ve střední a východní Evropě, začne v 18 hodin. Zda bude nakonec slavit favorizovaná Sparta, její rival z Edenu, nebo tým ze zahraničí, zjistí diváci až po finále. Vstup na každý zápas je každopádně zdarma, teprve lístek na finále stojí sto korun.

Autor: články čtenářů / Michael Durčák, Vojtěch Ondráček

Komentáře (57)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Turyna je všude

Reagovat
smazaný uživatel

Rodiny s dětmi pro rodiny s dětmi...víc už si fotbal nemůže přát

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale píšou jen 12 klubů,že tam bude

Reagovat
Mustang™

"Na čtyřech pražských stadionech poměří svůj fotbalový um mladíci z dvaceti klubů z různých koutů světa,..."

"..., protože ze tříčlenných skupin postupují mezi čtyři semifinalisty pouze vítězové."

Tak 20 nebo 12?

Reagovat
smazaný uživatel

12, mají tam docela chybku no

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý turnaj

Reagovat
smazaný uživatel

Zkusil jsem sestavit žebříček 25 největších talentů česka, nejstarší ročník je 1997:

1. Černý

2. Sadílek

3. Frýdek

4. Dudl

5. Graiciar

6. Macek

7. Pulkrab

8. Krejčí

9. Mihálik

10. Chaluš

11. Holík

12. Král

13. Turyna

14. Trubač

15. Šašinka

16. Hlavatý

17. Kušej

18. Růsek

19. Havelka

20. Granečný

21. Jedlička

22. Kvída

23. Štěpánek

24. Janetzký

25. Kuchta

Snad se aspoň trochu povedl no

Reagovat
smazaný uživatel

ještě mě napadá třeba Březina

Reagovat
smazaný uživatel

A Holík určitě

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ten tam je

Reagovat
Cipinho

Typek?

Reagovat
smazaný uživatel

spíš by stálo za to sepsat, jak by mohla vypadat nová U21.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi takhle nedal jsem tam Schicka a Jankta protoze budou spis s áčkem. Graiciar a Sadílek ty nevim protože budou spadávat ještě do devatenáctky

Jedlička

Holík - Chaluš - Takács - Matějů

Sáček

Černý - Macek - Suchan - Mihálik

Pulkrab

Lavička:

BR: Vorel, Chmiel

OB: Bezpalec, Král, Granečný, Helešic

ZÁ: Mich. Sadílek, Havelka, Graiciar, Trubač

ÚT: Šašinka, Turyna

Reagovat
Greny

Krála ne , ten na to nema zatim , nevim co na nem vsichni vidi

Reagovat
smazaný uživatel

Král má obrovskej potenciál. Zatím tam není taková kvalita, hlavně proto že dělá spoustu chyb, ale jinak může vyrůst v super hráče. Uvidíme, jak se mu bude dařit v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
PavlíčeQ

Mihálik na křídlo ne

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, ten patří do vápna.

Reagovat
PavlíčeQ

A nejlíp ve hře na 2 útočníky. Když je na hrotu sám, tak to většinou stojí za prd.

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, s Pulkrabem by si mohl vyhovět.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyžtak Matějů na pravo a Holík na levo.

Právě bude zajímavé, jestli Lavička pozve i ty mladší z U19. Holíka nebo Chaluše by měl vzít, byť s nimi ve Slávii zjevně nepočítají a kdo ví kde budou hrát.

Jinak bych určitě vzal Machalíka, měl super sezónu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jsem můžu dát jak by mohla vypadat nová dvacítka a devatenáctka

Reagovat
smazaný uživatel

Dvacítka je asi o ničem ale devatenáctka by mohla být hodně zajímavá

Reagovat
smazaný uživatel

Sadílek, Dudl, Krejčí, Růsek, Hellebrand, Graiciar... to bude lepší než letos :)

Reagovat
smazaný uživatel

Bude hodně silná, řekl bych že příští euro může zase cinknout medaile

Bačkovský

Král - Plechatý - Dolba - Dudl

Frýdek - Sedláček - Krejčí - Sadílek

Růsek

Graiciar

Lavička:

BR: Gröger

OB: Lauko, Sláma

ZÁ: Hellebrand, Žitný

ÚT: Šípek, Fortelný

Reagovat
smazaný uživatel

Papírově je to obrovská síla, snad se to potvrdí

Reagovat
smazaný uživatel

Chybí ti tam Sadílek.

Reagovat
smazaný uživatel

2.místo

Reagovat
smazaný uživatel

díky, jsem slepej...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak docela se mi líbí taky Helebrand z Opavy. Jinak je strašně těžké srovnávat tyhle hráče s těmi, co třeba ještě nedostali větší šanci mezi muži, byť se o jejich obrovském talentu mluví dlouho, jako mladej Frýdek nebo Hellebrand.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady dávám další zajímavý jména, i když málo z nich patří do tohohle žebřícku, je to spíš takovej seznam 97' a mladších :

D. Mareček, Chveja, F. Čech, Tischler, Lingr, O. Novotný, J. Plachý, D. Souček, L. Veselý, D. Čapek, D. Köstl, F. Císařovský, V. Čmelík, T. Wiesner, F. Hašek, P. Hellebrand, J. Křivonoska, J. Ambrozek, M. Antl, R. Látal, D. Sváček, D. Boček, J. Malý, D. Lischka, F. Chmiel, J. Vodháněl, J. Šulc, M. Chlumecký, J. Díl, L. Krejčí, J. Kučera, A. Růsek, J. Fiala, F. Blecha, D. Štěpánek, Č. Vitásek, J. Rezek, V. Smrž, J. Klíma, J. Kodeš, P. Pavelka, N. Šmíd, J. Stejskal, M. Jedlička, N. Penner, M. Řehák, J. Nikodém, T. Ladra, J. Málek, D. Huf, L. Mužík, M. Garčic, M. Bílek, K. Kolár, M. Luňák, D. Bialek, J. Kahánek, B. Velička, V. Pardubský, M. Telnar, M. Kalousek, R. Tomek, L. Matějka, M. Markytán, M. Samiec, J. Šípek, P. Průcha, D. Fábera, P. Kunc, P. Barnat, K. Kubný, R. Květ, J. Januška, D. Laňka, L. Ric, K. Ayong, M. Helebrand, M. Mácha, V. Kostka

Reagovat
smazaný uživatel

Mezi ty lepší, co by mohli bejt někde kolem Týc top 25 bych zařadil : Mareček, Chveja, Čech, Souček, Köstl, Císařovský, Hellebrand, Sváček, Krejčí, Štěpánek, Smrž, Květ. Laňka, Ayong ( Čech jak poleno ), Helebrand

Reagovat
EAG le grand amour

Mácha + Kostka?

Reagovat
Hokaido

Ty jo, Trubač teda hodně vysoko. Já ho mám jako jednoho z mála docela nasledovanýho, ale takovej talent podle mě nemá.

Pulkraba bych dal klidně ještě výš, ten kluk bude poklad.

Reagovat
smazaný uživatel

Král je hrozně vyhopovanej..

Reagovat
smazaný uživatel

jako bez prdele fakt verim ty gloriole davida luize na ty u19 ted se mi nelibil, mozna bych ho posunul na DM

Reagovat
smazaný uživatel

Co je zač ten Penner?

Reagovat
smazaný uživatel

Na to samý jsem se chtel taky zeptat

Reagovat
smazaný uživatel

Za Karvinou-Vítkovice a Uherské Hradiště hrával,takže asi jeho syn

Reagovat
smazaný uživatel

Slávisti, nemôže Slávia sťiahnuť Mihalíka z Crakovie, ked tam nechce ostať? Po ME ho už nechcú pustiť, lebo má ponuky z celej Europy a a šmelinári chcú na nom trhnúť prachy,čo by mali patriť Slavii.

Reagovat
smazaný uživatel

z celýho světa

Reagovat
smazaný uživatel

Se Slávii už snad nemá nic společného, vždyť ho na základě opce poláci koupili. Je to podobně jako Barák nebo Luftner velká chyba vedení Slávie.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale stejně musel podepsat smlouvu, tak pokud podepsal tak má smůlu.

Reagovat
Greny

Proč by ho měla Slavie stahovat?

za 1) on ve Slavii nadaval jak tam nechce hrat a mel dokonce nadvahu

2) vytrucoval si hostovani s opci

3) po EURU ho tam Slavie prodala, chtel tam i on

4) ze je hloupej a vidi tak daleko jako Egonek za to Slavie nemuze

Reagovat
Ferguson6

Myslím si, že každý chlap by chcel mať takú nadváhu ako on

Reagovat
Coutinho10

oni na nej meli opci a tu vyuzili...my s tim nic uz neudelame

Reagovat
TrueCommunist

Na jakejch stadionech se to hraje?

Reagovat
smazaný uživatel

Strahov a Evžen Rošický

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě Spartak Kbely

Reagovat
smazaný uživatel

A Ďolíček

Reagovat
smazaný uživatel

Dávají zápasy i na youtube

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele