Útočník Falcao byl ve Španělsku znovu obviněn z daňových úniků

24.05.2018, 09:49
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (41)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zbytečny obvinění když několik podobných případů již byli a nikdy nikoho neodsoudili a tresty v podstatě směšné

Reagovat
smazaný uživatel

protoze ti predchozi byli Messi, Ronaldo,...

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyli jenom oni, už toho bylo víc.

Chápu že zrovna tenhle hráčům se to vyplatí nejvíc, ikdyz zároveň se nabízí otázka proč to mají za potřebi

Reagovat
zlatan-legend

Chyba účetních spíš? Že by?

Reagovat
exot12

Pretože aj Ronalda je takmer 15M€ stále veľká čiastka?

Reagovat
r.mrazik

odsoudili...

Reagovat
kilobyte

Reagovat
loki5

"nikdy nikoho neodsoudili a tresty v podstatě směšné" Pokud je neodsoudili tak jaké tresty ? Taky by mě docela zajímalo jak moc znáš Španělské daňové a trestní právo.

Messi byl za daňové uniky odsouzen na dva roky. A podle jejich zákonů se první trest do 2 let obejde bez vězení.

A samozřejmost je zaplacení dluhu + pokuta.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslel jsem do výkonu trestu. Nemusíš zbytečně slovickarit

Reagovat
smazaný uživatel

*trestu odnětí svobody

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

U nás jsou to dokonce 3 roky u prvního trestu.

Reagovat
THarris

Za to ti hráči nemůžou

Reagovat
smazaný uživatel

Může za to španělský daňový systém, který okradá lidi o peníze. Se nemůže nikdo divit, že to žulej, když jim chce stát ukrást půlku výplaty.

Reagovat
naheCZ

Tak snad sou svéprávní ne? Jestli si na ty daně najme někoho, kdo to pořádně neumí a udělá to špatně, tak je to pořád jeho problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se pleteš, dnes si můžeš zaplatit firmu, která ti za to odpovídá se všem vsudy

Reagovat
naheCZ

A v čem se přesně pletu? Já existenci toho nepopírám, jen k tomu tady asi nedošlo.

Reagovat
Neutron

pochybujem, ze to je chyba a nevedia o tom

Reagovat
smazaný uživatel

To Spanelsko je snad proklety, zlaty Monako

Reagovat
Puskas

Stává se z toho nový sport.

Reagovat
Stannis Baratheon

Už jsem se lekl, že se zranil před MS.

Reagovat
Lifted

Ví někdo, jak vůbec funguje Španělský systém daní? Já to furt nechápu. Když to přenesu na náš systém, tak každej hráč ve Španělsku by musel hrát jako soukromá osoba na ičo a fakturuje klubu, že za ně hraje a pak neodvádí daň z toho? Já jsem teda žil v domnění, že jsou to normálně zaměstnanci klubu a ten to za ně všechno řeší.

Reagovat
zlatan-legend

Taky nevím. Asi jsou OSVČ

Reagovat
exot12

Sú moje domnienky. Tak ako aj pokial pracuješ, tak máš povinnosť odvádzať dane a podávať daňové priznanie a nezáleží či zamestnanec alebo OSVČ.

Ak hrajú na IČO, tak áno musia odviesť daň z príjmu, ak sú zamestnanci, tak to robí klub. Týto hráči však majú aj iné príjmy ako výplatu z klubu, reklamy... a tieto peniaze si musia zdaniť sami a je jedno v akom vzťahu sú s klubom a tieto príjmy sú podľa mňa kameň úrazu!

Čo si myslím, že bude ďalší problém, dávajú si tam neprimerané položky na zníženie daní

Reagovat
smazaný uživatel

Před x lety jsem na to psal diplomku, ale mohlo se to změnit. Ve většině zemí to funguje podobně jako u nás. Výjimkou je Německo, kde jsou hráči zaměstnanci klubu a klub za ně odvádí SP+ZP a samozřejmě i daně. Čili i ve Španělsku, ale ber to raději s rezervou by měli být podnikatelé, kteří si sami platí SP + ZP a daně. Problém u těchto lidí není však s odváděním daní z příjmů z klubů, ale ve většině případů se jedná o příjmy z reklam, na které mají tito sportovci založené různé pochybné společnosti v zemích s nízkou daňovou zátěží. Pak je složité dokazovat, kde se ty příjmy měly x neměly danit a z toho vznikají tyto spory.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dave30

I v Anglii jsou zaměstnanci. Ano, jde převážně o peníze z reklamy. Je spousta firem, třeba na Kajmanských ostrovech, které hráče takto zastupují (oni to tam také píší - nezdanil peníze z osobnostních práv...). Myslím, že to takto využívá většina fotbalistů...

Reagovat
Paul Anka

Já teda nejsem žádný daňový expert, měl jsem daně jen jeden semestr, ale nehraje tam roli i daňový rezident?

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se da zijstit tyhle uniky ? Pozadaji o spoluprace ti predni i nepredni vyrobci se kterem hrace spolupracuji. Vychazi to pak jednoduse z faktury poslanem agenturni firmy disponujici vyuziti medialni prav techto hracu. Tak je to fakt "easy" tohle dokazat.

To papirovani a povolenim k tem fakturam uz neni tak snadne. Nikdy nevis, ktere pobocku(Nike,Puma,...) si ty sluzby zaplatila. Hraci samozrejme priznavaji i prijmy z tech agentury, pokud ta firma je dotcena se Spanelskem atd.

Vseobecne se o tom vi a zname jsou i ty agenturni firmy. Ale dostat opravnene ke spravnem faktury(dukazy) a tuny dalsi podobne je tezke. Napr. Capi hnizdo je to same, vime o tom, ze je to dotacni podvod. Ale dokazat to neni snadne. A i s tim, ze mas na video borce s vetou : " It is my best project " a OLAFem, ktere chce tech 50mil.zpet

Reagovat
exot12

Odhadujem, že celý problém spočíva v určení daňového rezidentstva. Kde ktoré príjmy daný hráč danil. Nemyslím si, že by týto hráči boli tak hlúpy, že by zatajovali tieto príjmy. Tieto prímy z reklám podľa mňa figurujú v ich daňovom priznaní a preto sa na to prišlo, ale určili nesprávne daňové rezidentstvo, tie čiastky mali byť danené v Španielsku a oni ich danili dakde inde. To čo popisuješ je nereálne.

Ty si myslíš, že v čapím hnízde je problém v chýbajúcich dôkazoch?

Reagovat
smazaný uživatel

Danove rezidenstvi neni problem, je to jednoznacna pravidlo. Ty jako osoba muzes mit jedno danove rezidence. A platis dane jenom svuj domovske danove rezidence tj. celosvetove vsechny tvoji prijmy musis danit ve svoji zemi kde mas danove rezidence.

Takze ty prijmy v danovy raje se resi pres agenturni firmu a dani se tam podle mistni sazbu. A uz se nepriznava ve svoji domovske rezidence.

Nedanove rezidence maji danove omezene povinnosti = mene plati, mene priznavaji, jine sazby dane atd.

Ta agentura nemusi tyto prijmy uctovat hned, ale klidne zpetne. Da se udelat i anonymni vlastnik firmy a tam ten hrac muze byt majitelem atpod. Je to vec danove poradci, ti hraci s tim jenom souhlasili s takoveto reseni.

V Capi hnizdo je nejtezsi dokazat "neci umysl" o podvodu. Pripad je jasne, ale dokazat neci umysl je mnohem tezsi. U dane to mas jednodussi. Pac ti hraci priznali prijem nekde v danovem raje, takze se to da dohledat.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Jde to pochopit jednoduse. Spanelske danove rezidenti musi priznat vse co vydelaji v dane roce.

Vetsinou hraci maji vyresene prava na svuj image,obrazky do vyrobku, reklamy atd. pres agenturni firmu tj. ze ta firma inkasuje za uzivani techto prav.

Napr. firma Adidas neplati primo Ronaldovi,Falcao,... za vyuzivani techto prav, oni to plati zrovna agenturni firma ala "Danovy raj pro Ronaldo". Ta firma je danovy rezident treba na Paname a tvari se, ze se Spanelskem nemaji nic spolecneho. Inkaso pak maji vyresene s hracem jednorazove napr. po skonceni kariera/po skonceni angazma ve spanelsko (v zemi kde se nedaji obejit jednoduse).

Jakmile to Spanele zijsti, ze ti hraci maji takove zavazek v takove firme oni uz si sami zijsti a muzou i odhadnout kolik to delalo a obvini hrace. Plati se potom pokuty nebo domeri se ty dane zpetne.

Vetsinou tihle hraci nemaji podchycene prave to placeni odmeny. Pac oni inkasuji hned v tom dane roce, kdy byli jeste danovy rezident(platic dane) ve spanelsku. Kdyby pockali a inkasovali by pozdeji, tak by Spanele nemeli zadne dukazy.

Dulezite je kdy a kde jsou registrovani jako danovy rezidenti a kdy inkasuji/prijmaji vydelky !!!!!!!!!!

Ostatni pripady strucne:

U Messi bylo, ze nahlasil mene o par milion euro - omylem nebo chybne to nikdo nevi.

U Neymara bylo, ze smlouva bylo napsano nize nebylo skutecne tj. koupis barak za 10mil. ale na papiru napises 5mil. a 5mil. predas mimo dokladu.

Dane funguji vesmes dost podobne vsude a Spanele proste nemaji radi, kdyz se to ulejva takhle pres agenturu. Dost hracu tohle delaji aby nemuseli platit vysoke dane. Ono je to znat, kdyz platis 10% nebo 40% z 10mil.EUR

Akorat je obtizne najit spojeni hrac a agenturni firmu, pokud hrac neinkasuje hned ! Ale tady u tech hracu staci mensi natlak a plati hned.

Reagovat
smazaný uživatel

Holomek.

Reagovat
Civers

Jestli zase nepodváděl s věkem a nechtěl třeba slevu na studenta...

Reagovat
Bakary3

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jany kozak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pony Slaystation

Už by měli někoho zašít, nebo změnit systém danění fotbalistů. Takhle se nic nevyřeší...

Reagovat
Houska

Dane jsou sracka,neplatit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele