Ustojí Stramaccioni i remízu s Brnem? Těžko, důvody pro trpělivost už neexistují

05.03.2018, 09:13
Názory a komentáře
Sparta zase nedokázala zvítězit a nad koučem Andreou Stramaccionim se už doopravdy stahují mračna. Vedení klubu v neděli večer oznámilo, že situaci hodlá řešit a už v pondělí se fans dozví výsledek jednání představenstva.

Zatímco fanoušci konkurenčních klubů věří, že Stramaccioni vydrží aspoň do derby, které je na programu v polovině března ještě před reprezentační přestávkou, sparťané spíš spekulují, jestli by bylo lepší, kdyby sestoupil na lavičku sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, nebo přišel někdo jiný.

Současnému kouči už ale asi nevěří nikdo. Tři zápasy stačily, aby se rozplynuly i naděje, které snad dávala příprava. Vydřená nepřesvědčivá výhra nad Libercem a dvě remízy - na Slovácku a doma s Brnem - rozkymácely Stramaccioniho pozici zřejmě ještě víc než nepovedený podzim.

Tvrdé jádro sparťanských příznivců mělo jasno o tom, zda je italský stratég pro Spartu tím pravým, už během první poloviny sezóny. Nyní už po další jarní bídě dochází trpělivost i těm nejrozvážnějším z rozvážných fans.

Brno na Letné nebodovalo deset let, v neděli tam nakonec málem mohlo i vyhrát. Jistě, šance Sedláka z poslední minuty pramenila hlavně ze snahy Sparty rozhodnout duel proti oslabenému soupeři za každou cenu. Nicméně je to slabá omluva. Stejně jako vysoký počet šancí, ze kterých Sparta mohla (a měla) rozhodnout.

Kde je kostra, kde je plán?

Aniž bych chtěl Stramaccioniho nějak bránit, na podzim jeho soubor s jedenácti novými hráči snad ani fungovat nemohl. Respektive pokud by fungoval, bylo by to něco jako malý zázrak nebo kouzelnické číslo.

I jedenáct českých (nebo slovenských) nováčků by pravděpodobně znamenalo pořádný problém. Když se přidala jazyková i zřetelná kulturní bariéra nejen uvnitř týmu, ale i mezi hráči a realizačním týmem. Težko to mohlo na první dobrou šlapat. Zvlášť, když se velmi brzy přidal tlak ze strany fanoušků.

Zcela odlišnou věcí už ale je to, kam italský kouč od léta svůj tým posunul. Co hráče, které měl k dispozici naučil? Jak tým doplnil, když na podzim zjistil, co nefunguje. To je totiž klíčový faktor, na základě kterého by se teď měla posuzovat jeho budoucnost.

Zimní doplnění se zdá být v pořádku. Stanciu nebo Kanga jsou u většiny nebezpečných akcí Sparty a ani brankář Nita zatím nechyboval.

Jenže vidíte na Spartě po osmi měsících Stramaccioniho vlády nějakou skutečnou kostru týmu? Alespoň náznaky, že tým začíná hrát nějakým konkrétním způsobem? Že hra má nějaký ucelený řád, plán, zkrátka nějaký recept, jak soupeře překonat?

Proti Brnu zase vyběhla z poloviny nová obrana. Místo vynuceně absentujícího Frýdka naskočil Michal Kadlec, což ve spojení s další variantou stoperské dvojice, tentokrát ve složení Kaya - Costa, vyděsilo některé fandy už před zápasem.

Výkon v prvních 60 minutách to pak dokonal. Jasně, Sparta měla převahu. Po plánu, natož fungujícím, ale zase nebylo ani památky. Nebylo divu, že se Brno osmělovalo. Až inkasovaný gól vybudil Spartu k pořádnému tlaku. K výhře i díky hloupému vyloučení obránce Kryštůfka ve finále vlastně nebylo tak daleko.

Jenže viděli jste od Sparty nějaké nacvičené akce? Automatismy?

Vyrovnávací gól Zahustela a nakonec i největší šance na rozhodující gól Lafaty stejně zase přišly po centrech Vatajela ze strany. Jedné z mála věcí, které fungovaly Spartě už loni na jaře pod Petrem Radou...

Bude to lepší? Proč by mělo?

A teď vůbec to nejhorší. Na základě čeho vlastně mohou na Letné věřit, že se všechno ještě otočí a pod Stramaccionim začne Sparta konečně naplňovat nesporný potenciál tohoto týmu?

Panathinaikos, Udine, Inter Milán... Předchozí angažmá bohužel nedávají zrovna reálnou naději, že by stačilo prostě jen být trpělivý a Stramaccioniho práce by se začala projevovat.

Tohle už nevypadá pro italského kouče vůbec dobře. Do derby vydrží jen těžko.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (569)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele