Úspěch bundesligových nováčků

10.05.2017, 11:16
Názory a komentáře
Aktuální sezóna je plná oslavných článků o premiérovém bundesligovém působení nováčka z Lipska, který si o víkendu zajistil účast ve skupině Ligy mistrů. Poněkud ve stínu červených býků se pohybuje druhý nováček, na jehož působení se podívá komentátor Eurosportu Radoslav Vagaský.

Do konce sezóny zbývá odehrát dvě kola a ve Freiburgu již dnes vědí, že předsezónní očekávání budou s jistotou výrazně překonána. Hlavním cílem skromného klubu z Bádensko-Württemberského studentského města byla záchrana. Sport-Club je přitom před závěrem ročníku pátý a ze všech konkurentů drží nejlepší karty na postup do Evropské ligy, čímž by zopakoval úspěšnou sezónu 2012/13 (tehdy 5. místo s 51 body). Svěřenci Christiana Streicha nenápadně a pravidelně sbírají body od prvních kol. V sestupové zóně se neocitli vůbec a od šestnáctého kola neopustili horní polovinu tabulky. Před domácím duelem s Ingolstadtem a rozlučkou se sezónou v mnichovské Allianz aréně má Freiburg úspěch plně ve svých rukou.

Po smolném pádu do 2. ligy v sezóně 2014/15, kdy v posledním kole završil svoje velice úspěšné působení na německé scéně Pavel Krmaš nešťastným vlastencem, se klub rozloučil s výraznými fotbalisty jako Bürki, Darida, Schmid, Mehmedi nebo Sorg a pro druhou ligu nijak výrazně neposiloval. I letní přestupové období po návratu mezi elitu nebylo o hvězdách, klub lovil mezi druholigisty, kde mimochodem objevili zajímavé tváře jako Haberer, Bulut nebo Söyüncü, který do té doby působil pouze v druhé nejvyšší turecké soutěži.

V čem tedy tkví úspěch malého bundesligového klubu? Odpověď je jednoznačná; v klubové filosofii, která se aktuálně zosobňuje v osobě trenéra Christiana Streicha. Mezi lety 1986 a 1991 se ve Freiburgu vystřídalo devět trenérů. Přes rošády cesta nevedla a v klubu změnili přístup. Od července 1991 měl manšaft pouze čtyři trenéry, a to se do této statistiky počítá i krátká půlroční epizoda Markuse Sorga, kterého nahradil 29. prosince 2011 právě Streich. Tomu se dostalo od klubu za poslední dekády již tradiční trpělivosti a důvěry. Takovou, jakou dostal během svého působení na lavičce Freiburgu třikrát Volker Finke. Vypadl do druhé ligy, přesto u týmu pokračoval. Christian Streich je z momentálně působících lodivodů v Bundeslize tím nejdéle sloužícím u jednoho týmu. Hráči tohoto impulzivního a charismatického trenéra následují a bezmezně mu věří. Jeho přístup je všemi spolupracovníky vychvalován a není divu, že i bývalí hráči s ním velice rádi a často zůstávají v kontaktu.

Freiburg si nehraje na větší klub, než je. Nezatěžuje trenéry a hráče nesmyslnými očekáváními. To přináší pozitivní energii na tribunách po jakémkoliv, byť malém a částečném úspěchu a též lehkost týmu na hřišti, jakou ukázali v nedělním souboji o Evropskou ligu s favoritem z Gelsenkirchenu. Schalke 04 doufajíc ve velký závěr, který by zachránil sezónu, podlehlo Sport-Clubu 0:2.

Na pátou pozici si v této chvíli dělá zálusk ještě osm mužstev. Freiburg je jedním z nich a lze konstatovat, že z oněch adeptů na evropskou jízdenku je zřejmě tím nepřekvapivějším. Vždyť podle stránek transfermarkt.de vstupoval do ligy s třetím nejméně hodnotným kádrem. Jeho letošní nováčkovský příběh je v závěsu jiného novice v lize, přesto si zaslouží velkou pozornost a uznání, a to bez ohledu na to, zda si v posledních dvou kolech vybojuje Evropu.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

vyborne nacasovanej clanek, zrovna k obedu SCF

Reagovat
smazaný uživatel

No podle titulku jsem cekal uplne neco jineho teda.. ale taky fajn

Reagovat
smazaný uživatel

Za článok

Otázne je, ako moc sa SCF bude (ak tam postúpi) v Európe dariť, naposledy to nebola až taká sláva, v lige ich chytilo to klasické nemecké pohárové prekliatie.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě, naposledy z toho byl sestup.

Reagovat
JozkokozleJ

Zostupili v sezone 14/15. EL hrali v sezone 13/14.

Reagovat
smazaný uživatel

Btw: Mam na teba taku osobnu otazku. Ako vidim, v BL naviac prajes Herthe. Ked ides komentovat zapas BSC je pre teba tazke zachovat tu komentatorsku "nestrannost"?

Reagovat
JozkokozleJ

Ked hraje Hertha v tom zapase hrozny futbal, tak to je uplne jednoduche. Ale gol Plattenhardta proti BVB dal zabrat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

skvely clanok, vyborna praca

Btw ako to vyzera s pravami na BL pre buducu sezonu? Snad to ostane eurosportu

Reagovat
Spalovač šancí

Barrandov TV

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kurňa, co to je?

Reagovat
popltak

Bude na Disney Channel.

Reagovat
smazaný uživatel

Veril som skor na Private TV, no ale ked nie to tak pokojne aj Disney...

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za článek!

SCF i všichni Fans by si EL zasloužili!

Doufám,že tam nakonec postoupí i SVW!

Reagovat
Rudnevs

Super článok! Autor to presne vystihol, ten úspech Freiburgu je oproti RB dosť nedocenený. Kto chce, môže si na YT pozrieť dokument "SC Freiburg und das Abenteuer Europa League".

Inak má niekto ten Sonderheft od Kickeru Typen & Triumphe Die Eurofighter Schalke? Plánujem si to objednať, tak som zvedavý.

A ešte jedna novinka; Flo Fromlowitz končí kariéru kvôli zraneniam, naposledy hral za FC Homborg.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký to byl talent v FCK! Jedno z Gerryho "dětí".

Reagovat
Rudnevs

Ehrmann je parádny, sám v deväťdesiatych rokoch chytal v Lauterne.

Ale Flo teda dopadol ...

V nedávnom rozhovore spomínal, ako ho ranila strata kamaráta. Keď sa hovorí o Enkem, doteraz sa mu na ľavom predlaktí urobí husia koža. 31.10.2009 mu Enke rozprával, že čoskoro si zachytá ako jednotka - až o pár dní neskôr Fromlowitz pochopil, že sa nejedná o Enkeho prestup do iného klubu.

Počas jeho pôsobenia v Duisburgu jeho manželka potratila. Zrovna keď mu tréner oznámil, že bude v ďalšom zápase sedieť, tak odišiel zo štadióna zaviesť ju do nemocníce. Radšej, akoby mal o tom niekomu povedať sa ospravedlnil a zaplatil pokutu 10 000 €, s tým, že pre fanúšikov bol arogantný idiot.

Nedávno sa rozhodol pre prestup do Homburgu - Regionalliga, malý plat, pár stoviek fanúšikov, ale dúfal, že bude konečne hrať. Lenže kvôli zraneniam opäť nemohol, preto sa radšej rozhodol neriskovať ďalej, aby si raz ešte mohol zahrať so svojim synom. Nedávno si s manželkou kúpili dom s výhľadom na Pfälzer Wald, tak snáď ho štastie postretne aspoň v súkromí.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za podrobné info! Fakt jsem netušil,čím si mezitím prošel. Naposledy jsem ho zaznamenal v tom Hannoveru a pak mi úplně sešel z očí...

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

RB Lipsko

pěkný článek

Reagovat
Rudnevs

Dnes o 13:00 usporiadalo Schalke tlačovú konferenciu.

• Aogo, Riether, Huntelaar, Neumann, Wellenreuther a Badstuber po sezóne odchádzajú

• Konoplyanku a Babu chce Heidel vykúpiť natrvalo

• Oficiálne predstavené nové hosťovské dresy - https://pbs-h2.twimg.com/media/C_iiU54WsAAYhnP.jpg

(domáce dresy sa menia podľa tradície v Schalke každé dva roky, takže až o rok)

SV Darmstadt od budúcej sezóny bude mať nového sponzora - na rukávoch bude nosiť logo firmy ROWE Mineralölwerk GmbH.

Reagovat
db18

Když už jsme tedy u návratu Holgera, tak svou nespokojenst dal údajně najevo Boateng, kterému se nelíbí, že nehrál v poháru proti BVB a nechce být "nahraditelným" obráncem, ještě k tomu, když je o něj zájem v dalších top ligách... Za něj bychom snad mohli dostat pěkný balík.

(a jinak jsme prý ochotní pustit Douglase Costu a RS, pokud někdo nabídne částku, která překoná jejich pořizovací cenu... DC bych v klidu pustil i se ztrátou, ale RS snad ještě aspoń rok zůstane... )

Reagovat
smazaný uživatel

Snad bude buduca sezona pre Schalke lepsia, posledne hrali CL v sezone 14/15. Nejake posilnenie sa nechysta?

Reagovat
stas87

a je to tu. Heidel sa zblaznil, na co chce kupit toho ukrajinskeho primeraka? To mal byt problem Sevilly, kam ho posle zasa hostovat ci sa ho rovno zbavi. Este cakam, ze Heidel xacne rokovat o Stamboulim a je to komlet.

Reagovat
db18

Naštěstí nechtějí jednat o Babovi, ale chtějí dojednat příchod Stafylidise... (i když to může být jen řešení na post náhradníka...)

Reagovat
Rudnevs

Práveže o Babovi jednať chcú: #Heidel: Sind mit @babarahmangh und @ChelseaFC im Gespräch und hoffen, dass er auch in der kommenden Saison für den #S04 auflaufen wird.

Inak, čo sa Stambouliho týka, tak ten prišiel minulý rok natrvalo za 8 miliónov a zmluvu má do roku 2020 - takže jediné o čom sa môže začať rokovať by bol jeho odchod.

Reagovat
vladino10

Bayern Munich confirms DF Holger Badstuber will not return after loan with Schalke

Reagovat
db18

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele