UEFA chce omezit odměny agentů za přestupy

23.01.2018, 22:54
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (81)

Přidat komentář
papanegra

konečně něco i rozumného...

Reagovat
TheMally11

Riaola dislike this

Reagovat
Manik...

Reagovat
Benfica

v zahraničných novinách (a bola) som čítal, že vraj má byť maximálny rozdiel medzi nákupom a predajom maximálne 100 miliónov, máte niekto podobné informácie?

Reagovat
Benfica

myslím, že ten Čeferin je čo sa týka UEFA svetlo na konci tunela..

Reagovat
smazaný uživatel

Jak může federace zasahovat do smluv, na kterých se klub s agentem a hráčem dohodne? Tu smlouvu přece všichni podepisují s vědomím kolik, která strana zinkasuje...

Za chvíli tady z fotbalu v Evropě budeme mít Formuli 1. Nezajímavou soutěž, plnou regulací, kde všichni brečí, vymýšlí naprosté píčoviny (EURO 2020, liga národů, FFP pro všechny mimo Paříž... musíme podpořit chudší týmy --> přidáme prachy v champions leauge). Navíc mi přijde absorudní,že někdo vyhrožuje ve fotbale korupcí, tak je to asi jako vyhrožovat na Sahaře suchem. Když polovina všech pohlavárů z má na krku obvinění z korupce. Nezapomeňme do toho ještě najbeat EU.. Čuráci.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně to co písu já, taky mi to hlava nebere , ikdyž s touhle regulací zrovna souhlasim a uvádim pro to důvody...nicméně...oni by si to vybrali pak jinde, v jiný, dodatečný smlouvě, která se nebude týkat přímo odměny z přestupu, atp. prostě se to přeprávničí nějak.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je hlavně demence klubů a hráčů, že se nechají vysávat. Když jsou ochotní jim ty peníze dát a není jim to líto, tak ať si s nima dělaj co chtějí.

Tohle je otázka odpovědnosti manažerů a majitelů klubů. Nikoli pravidel.

Reagovat
smazaný uživatel

Koho zastupuješ?

Reagovat
smazaný uživatel

Nikoho. Jen mě sere, jak UEFA dělá ze všeho bramboračku.

Dělám do dopravy ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Sem musel Jinak bez ohledu na to kdo s tím přišel, začíná se to vážně dostávat do extrému a ty sumy jsou prostě obrovský...a strop v nedohlednu. Kdyby měl vždy agent jednoho hráče tak třeba, ale můj hospodskej názor je že na té nejvyšší úrovni je to přehnaný. Skoro mi přijde že si UEFA uvědomila jejich neustále rostoucí vliv a žádná mafie nemá ráda konkurenci

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty sumy jsou takhle vysoký, protože jsou kluby ochotné je zaplatit.

Ten trh se nezkurvil v posledních 3 nebo 4 letech, ale kurví se dlouhodbě. A můžou si za to kluby samy. Když je Liverpool schopný zaplatit 75 mega za stopera, PSG za Gaymara 220 mega...

Cokoli nad 40 je prostě nesmysl. Pokud to není hráč úrovně Messiho.

Reagovat
smazaný uživatel

tak nesmysl asi těžko, protože příjmy united nebo litrpůlu jsou na vysoké úrovni a potřebují hráče, aby se udrželi vysoko a hráči něco stojí, ti prověření, tou posl. větou si trochu protiřečíš, ale ano, některé částky jsou lol

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry za překlepy, trošku jsem se nasral...

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

čučím, že do toho můžou nějak mluvit...To jsem netušil, tam jde přeci o smluvní věc mezi hráčem a svym agentem. Vždyť tu nejde o něco, co je daný, každej hráč podepisuje se svym agentem smlouvu, nebo s agenturou co je zastupuje - může a nemusí...Já jsem jednoznačně pro, už jen to, že mají takové odměny, je musí přeurčovat k tomu, aby požadovali na hráčích ty přestupy a oni z toho měli zisk, mnohdy nehledě na prospěšnost takovýho přestupu (kdy je třeba evidentní, že hráč bude v top klubu sedět na lavičce a těžko se prosadí do sestavy - zcela běžnej scénář). Mě na tom jen hlava nebere, jak uefa může zasahovat do pracovně-právní struktury takovejch smluv hráčů s agentama. To je, jakoby soudcovská unie nařizovala advokátům, za kolik maimálně musí zastupovat svoje klienty...Ale popravdě o tom, co agenti musí splňovat, vím prd - jestli musí být nějaký člen UEFA apod. Já mám ale za to, že agenta může dělat kdokoliv prostě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

"To je, jakoby soudcovská unie nařizovala advokátům, za kolik maimálně musí zastupovat svoje klienty." Tak např. pro sepsání ins. návrhu je maximální výše odměny 4.000,- Kč, a to včetně hotových výdajů. Nicméně to nařizuje stát, nikoliv soudcovská unie.

Reagovat
cink

jsi ho vypnul jak budik

Reagovat
smazaný uživatel

prosím tě já se přiznal že o tom vim prd, proto se tu asi ptám ne

Reagovat
Teoretik

V soudnictví reguluje stát, ve fotbale reguluje fotbalová nadnárodní instituce. Nevidím v tom problém.

Reagovat
smazaný uživatel

mě jen zajímal ten vztah uefa k agentům...jestli jsou nějakým způsobem její součástí, protože mi příjde, že s ní nemusí mít nic společnýho, ale zřejmě asi musí. Píšu to sem, aby mi to popřípadě někdo, kdo to ví, vysvětlil.

Reagovat
smazaný uživatel

pak si to ale můžou vybrat v těch nepřímejch odměnách, jako hodinová sazba za zastupování apod., takže ta regulace je víceméně zbytečná.

Reagovat
Azazelo RD

Nemyslím si, že většina dlužníků stojí o zastupování v době oddlužení.

Reagovat
Talker

Tak hlavně klientem agenta je hráč, nikoliv klub.

Když už do toho motáš soudnictví, tak to je jako kdyby soudce rozhodoval na základě toho, kdo mu více zaplatí. Nebo kdyby advokát vyjednával se žalobcem a na základě toho, kolik mu nabídne za dohodu, tak ji buď klientovi doporučí nebo ne.

Reagovat
Azazelo RD

Ehm a soudci jako nerozhodují podle toho, kdo jim víc zaplatí. Talker, pls.

Reagovat
Talker

Fuck off. To je asi stejně blbě, jako že to může ovlivnit agenty.

Reagovat
smazaný uživatel

ten soud byl jen příměr pro nadřazenou instituci advokátům ke vztahu uefy k agentům, ikdyž to tak není...Já se tu celou dobu jen snažím zjistit, jakou vazbu mají agenti na EUFU toť vše.

Reagovat
dave30

Žádnou, a to je sere...

Reagovat
smazaný uživatel

potom to ale nemaj jak regulovat.

Reagovat
maxton

agent s hracom moze mat nejaku ustnu dohodu, kde hrac neziska len podpisovy bonus, ale este aj % z bonusu agenta, proste ked su to kamosi pripadne rodina tak sa akurát obaja nabaluju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Chudák Replikátor

Reagovat
Teoretik

skvělý tah

Reagovat
didosh

Huraaa

Reagovat
Talker

Podle mého stále strašně dementní systém, který mi přijde naprosto pošahaný. I když se omezí.

Agent by měl zastupovat hráče. Alespon tak tuto roli chápu. Takže se snažit mu pomoci vybudovat co nejlepší karieru. Ve chvíli, kdy agent může dostat Xmilionový bonus od klubu, že jim hráče dohodí a druhý ho vyfakuje, že mu nic nedají nebo dají málo, tak logicky může mít protichůdné zájmy (svůj finanční a hráčův). Odměna agentovi je prakticky úplatek, aby něco udělal.

Nejlogičtějším krokem by byl zákaz vyplácet agenty ze strany klubu a nastolit placení agenta hráčem. Ať už by se jednalo o přímé % platu, případně % z navýšení ve smlouvě (tj hráč dostane místo 2 milionů ročně 5 milionů na 5 let, dá agentovi % z 15 milionů).

Ve chvíli, kdy budou příjmy agenta pouze z platů hráčů, tak se o ně bude starat. A u těch kvalitních v dlouhodobém měřítku - tj nepůjde mu o to poslat hráče do klubu, kde bude mít o 10% více, ale bude leštit lavičku, místo aby hrál a za rok-dva měl trojnásobné prachy.

Reagovat
Teoretik

Upřímně moc do toho nevidím, nefunguje to dnes dvojitě? Agent dostává pravidelný příjem od hráče a zároveň bonusy za provedené přestupy a podpisy smluv? Každopádně souhlas v tom, že není jediný důvod, proč by měl klub platit agentovi za přestup, opravdu to může fungovat jako úplatek a ze strany agenta jako prostředek k vydírání. Podle mě ten agent v tom nefunguje jako spojka mezi kluby, ale spíše jako protivník toho nakupujícího klubu. A přece nebudeš ještě někomu platit za to, že se tě snaží oškubat

Reagovat
Talker

Ohledně jejich odměnování nevím, to je ale v tomhle irelevantní, neb jde o tu část s kluby.

Každopádně brutální je už samotný fakt, že může klidně ovlivňovat několik hráčů. Takový Raiola má v Anglii 5 hráčů v TOP klubech - 4 v MU a jednoho v Arsenalu (který tam teď přestupuje z MU).

Mendes má zas prsty u Citizens (4 hráči) a třeba je vidět návaznost i na Wolves, kde má 5 hráčů a ten shitstorm co vymyslel u Valencie, viz http://bleacherreport.com/articles/2579056-valencias-on-field-struggles-are-now-exposing-off-field-issues

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Fenri

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
dave30

Agent je placený hráčem (má procenta z platu, ale i procenta z reklamních smluv), a bonus za přestup platí prodávající klub (většinou). Pokud ba kluby agenta při přestupu neplatily (ale pouze hráč), tak by se stejně nic nevyřešilo. Hráč (agent) by potom požadoval větší podpisový bonus, aby to zaplatil on. Peníze by se jen účetně vykázaly jinak. Výsledný efekt by byl stejný (můj názor).

Reagovat
Talker

Teoreticky by mohl být výsledný efekt stejný, ale ve prospěch hráče - tj když hráči nabídne jeden klub 10 milionů podpisový bonus, druhý pouze 2 miliony a 20%(2,10,50) si vezme agent, stále z toho profituje hráč.

Pokud je odměna za přestup pro agenta 10 míčů od jednoho klubu a 2 míče od druhého, tak agent má najednou jasně danou prioriou ke klubu číslo jedna. Za předpokladu stejného platu, signing bonusu prostě bude tlačit na podpis s prvním klubem.

Ve chvíli, kdy tento externí finanční tlak opadne a půjde mu opravdu jen o hráče, protože jen od něj má příjmy, tak to prostě bude transparentnější a pro hráče pozitivnější.

Reagovat
dave30

Vždycky půjde hlavně o zisk pro mateřský klub. Teprve v případě dvou (nebo více) podobných nabídek může být brán zřetel na hráče. Stejně se většina "normálních" agentů pohybuje v rozmezí 5 - 10%. To jsou taková normální procenta ve světě obchodu (to dávají i jiné firmy svým lobistům, nebo politikům za uzavřený obchod ) . Jinak takový velký rozdíl mezi podpisovými bonusy (jaký uvádíš) nikdy nebude, protože podpisový bonus odpovídá přestupní částce (určitá procenta z ní) a to by ty částky musely být hodně rozdílné...Nechci tímto agenty nějak hájit, ale věřte mi, že vždycky je někdo zaplatí (mateřský klub, hráč, nový klub nebo všichni). Pokud budou s přestupem všichni spokojeni, tak se vždy cesta najde.

Reagovat
Talker

Z mého pohledu jsou ve hře tři strany. 2 kluby a hráč. A agent by měl být čistě na jedné straně - na straně hráče. A mělo by mu být jedno, jak se dohodnou kluby. On by měl mít na starosti co nejlepší deal pro svého klienta.

A ve chvíli, kdy je agent placen kluby, tak prostě na hřišti nejsou tři strany, ale čtyři, kdy zájmy agenta nemusí být shodné s nejlepším zájmem hrace. Agent za prodávající nebo kupující klub kvůli odměně, přestupové částce nebo čemukoliv jinému kopat nema... Naopak by měl tlačit na to, aby z celého dílů peněz šel největší podíl jeho klientovi.

Reagovat
dave30

Hráč podepisuje s agentem dobrovolně smlouvu o zastupování. Ta může být maximálně 2 roky dlouhá. Pokud je hráč přesvědčen, že jej agent nezastupuje v jeho prospěch, tak s ním neprodlouží. Někteří hráči si objednávají agenta (právníka) pouze na určité přestupové období a jinak jsou bez něho.

Reagovat
dave30

Jinak samozřejmě přestupní smlouvu (do které vstupuje několik subjektů - mateřský klub, nový klub, hráč a hráčův agent) uzavírají všichni zcela dobrovolně (vše se řídí nabídkou a poptávkou). Připadá mi, že pánům z ústředí nejvíce vadí, že z tohoto toku peněz nic nemají (pouze můj názor).

Reagovat
Cipinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
habinity

Fergieho robota, ten ich nenávidel keďže je uz v Uefa ma páky

Reagovat
off-olda

Hrozí praní špinavých peněz. To se ted urcite nikde neděje.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se do toho serou, bože?

Reagovat
DeformFCB

Víc regulací = víc Adidas.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak. Zadne FFP a podobne regulace, at ropne prachy litaji po Evrope

Reagovat
DeformFCB
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud EUFA chce regulovat agenty, musi regulovat celkovy trh. Jednotlive kroky vedou jen k dalsi klicky ve smlouve a tim vznikne mnohem vetsi bordel, nez je ted.

Jestli, ze zavede regulace, tak musi byt jednotvarne smlouvy s jasne definovany procento, bonusy, povolene odmeny, platy agentu atd. To nejde bez zavedeni strop pro prestupni cena, platy fotbalistu muze zustat bez regulaci !

Navic je treba stropy aktualizovat. Prijde mi kazdy 4roky po mistrovstvi Evropy je ok pro zmenu vyse stropu.

Takove velke rozsahle zmeny a jednotne formu smlouvy/bonusy atd. by znamenalo velkou nevoli proti EUFA a vyhrabou na jejich predsedu spinu a bude vymalovano. Navic ty pevne dane smlouvy by narusilo suverenity narodni svazy. To se spatne reguluje. Neni to tak jednoduche, jako bylo pri zavedeni strop v NHL.

Je to proste bordel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak NHL je v tomhle případě irelevantní, jelikož je to uzavřená soutěž. Tam si mohou diktovat podmínky jak se jim zachce.

Reagovat
smazaný uživatel

Vim jak to myslis. Ale mel jsem na mysli, ze by mohlo byt 2 typy prestupni smlouvy treba vnitrostatni a mezistatni.

Vnitrostatni smlouvy/prestupy by reguloval nebo mel byt pod rizeni/pravidlem dane zeme a danem svazem.

Mezinarodni smlouvy by reguloval pak UEFA a ten uz muze byt pod jednotnem formu a konkretni regulaci.

Vim, ale jedno, ze stejne zase najdou cestu jak to ojebat...

Reagovat
dave30

Čím více regulací, tím větší prostor pro podvody a obcházení (viz. finanční FP). Ať to řídí trh (nabídka, poptávka).

Reagovat
smazaný uživatel

S tímto moc nesouhlasím. Když to máš bez regulace, tak ty šílenosti, co se dějí, jsou ještě horší. Akorát tím, že to není regulované, tak to vlastně není postižitelné a nemusíš proto ilegální aktivitu nějak skrývat, protože vlastně ilegální ani není. Regulace jsou prospěšné, pokud jsou dobře nastavené tam, kde trh selhává. Což podle mě zrovna ve fotbalu rozhodně platí. Peace

Reagovat
dave30

Nemůžu si pomoci, ale vadí to asi pouze těm korupčníkům z UEFA a FIFA? Protože z techto peněz nic nemají. Nebo si snad někdo z klubů stěžoval?

Reagovat
smazaný uživatel

Vadi jim prace agentu s mladsi hraci, kteri prodavaji jak kus veprove.

A nekteri pak chteji i pres 50% pro sebe. Taky bys mohlo jednou ten clanek nahore precist.

UEFA a FIFA nejde o nic, kdyz jsou v fotbale vice penez, oni dostanou jeste vice.

Akorat obcas je treba korigovat i mensi vitr, ktery muze i nadelat skodu.

Hlavne, kdyz ted FFP je k smichu a silena inflace na trhu s hrace. A zrovna paradoxne FFP mel byt pomahat chudsi klubu aspon dustojne udrzet krok s vetsi/bohatsi giganty.

Reagovat
dave30

To myslíš vážně, že je nejvíc tíží ti mladí. Svatá prostoto...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, proc take ne. Kdyz agenti budou hazet mladici jak ukrajinsky lopatky mezi provincni kluby, tak na tom nevydela UEFA a FIFA. Cim vic hvezdy se vychova, tim lepe pro ti darmozrouti.

To nejde najit a vychovat stalejsi hvezdy, kdyz agenti kvuli okamzite zisky tito mladi hraci obchoduji jenom kvuli podpisove bonusy. Jsou i taci co si domluvi na podpisech a smlouvach, aby vytahali z pokladnu klubu. To se dela bezne s mladsi hraci.

Neni to vzdy idealni, ale myslet, ze jim nejde o mlady hraci je dost zcetsne nazor podle me. Prachy jsou pro na 1.miste to ano, ale porad potrebuji udrzet uroven mladeze na dostatecnou urovni.

Reagovat
dave30

Kolik hvězd typu Messi, Ronaldo, Naymar atd. může fotbalový trh zaplatit. Nejde to do nekonečna. takových hvězd potřebují pár (desítky) a ne stovky. Takže ze všech ani nemůžou být takové hvězdy (i kdyby na to měli).

Reagovat
smazaný uživatel

Jenze nechapes, ze na tech par desitek hvezd je treba na nekolik generaci hracu ?

Proto nechteji aby agenti delali bordel kolem mladych hracu a aby ti mladi mohli zustat v klidu a akademie. Nechteji, aby to mladsi hraci zacali tocit v prestupni spirale do ktere ho premluvil chamtivy agent. A je to jedno, jestli fotbalovy trh zaplati 10 nebo 100 hvezd. Hlavne, aby agenti nedelali bordely a svinarny kolem mladsi hraci.

Navic inflacni doba, kdy uz jsou slusne penize i za mladochy to plati dvojnasobne

Reagovat
Jan Horáček

Já nevím, ale normální zaměstnanci snad také nemají žádné agenty. By mě zajímalo, kolik např. učitelů, zdravotních sester, dělníků, řemeslníků zastupuje takový pan Paska.

Reagovat
smazaný uživatel

škoda že ses nedostal do druhýho kola

Reagovat
dave30

Kluci si vždy v přestupním termínu sednou k počítači, seženou kontakty na zajímavé kluby, sestříhají video se svými nejlepšími akcemi a v tom by byl čert, aby se jim někdo neozval. Kamarád právník by ji potom sepsal návrh smlouvy, rozloučí se ve stávajícím klubu a příští týden je ve svém novém vysněném klubu...

Reagovat
Jan Horáček

Mohli by to kluci udělat třeba tak, jak to dělají ostatní lidé, když jim skončí pracovní smlouva nebo ztratí zaměstnání.

Reagovat
dave30

Normální zaměstnanec nemá nabídky z několika firem v řádu milionů euro ročně (ti lepší, ti horší miliony Kč). Navíc většině hráčů smlouva (práce) nekončí. Takže opět musí vyjednávat v řádu milionů eur (milionů Kč) o vlastním uvolnění. Toto opravdu ostatní lidé (99% populace) neřeší.

Reagovat
dave30

Chcete mi naznačit, že fotbalista je úplně stejné zaměstnání (ano, je to zaměstnání, i když se Vám to nelíbí), jako jakékoliv jiné. Asi proto mají podobné platy, jako ostatní zaměstnanci

Reagovat
smazaný uživatel

Jen tak na okraj. Když se uvádí čáska za přestup třeba 100 mega. Tak je to prostě celková částka, kterou daný klub dostane po odečtu všech poplatků a nebo je to naopak celková částka, kterou ten druhý klub zaplatí? Protože pokud to první, tak reálné částky, které kluby za přestupy platí, pak mohou být v praxi klidně i víc jak dvojnásobně vyšší. Peace

Reagovat
dave30

Většinou se uvádí cena, kterou maximálně zaplatí kupující (to ovšem vůbec neznamená, že tyto peníze dostane prodávající). V této částce je již započítána provize pro agenta (v drtivé většině přestupů platí agentovi mateřský klub). Navíc většinou smlouva obsahuje nějakou fixní část (může být i na splátky) a část bonusovou (u mladých hráčů může tvořit i více jak 50%). Pokud tyto bonusy nevyjdou (hráč nehraje tolik zápasů, nestřílí góly, klub není úspěšný), potom mateřský klub tyto peníze nedostane (nebo jenom část). Pokud navíc prodávají hráče, kterého předtím koupili se závazkem (např. 20% z dalšího prodeje), tak to jde opět z těchto peněz (od tohoto se ale již upouští, nový klub raději přihodí nějaký milion, aby nemusel doplácet desítky milionů).

Reagovat
dave30

Takže rázem je ze 100 milionů 50 (u mladších hráčů ještě méně) a za pár let něco málo z bonusů...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy jsem nechápal tyhle odměny pro agenty. Postrádá to jakoukoliv logiku.

Zlatý hokej v tomhle, kde je agent od toho, aby hráči vyjednal co nejlepší smlouvy tam, kde si hráč řekne a z které on má pak určitá procenta, odhadem 5%.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele