UEFA bude znovu prověřovat PSG kvůli finanční fair play

25.09.2018, 10:57
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (28)

Přidat komentář
dextroza_m

a PSG má opět v <> na lehátku

Reagovat
REPLIKATOR

Vyřadit z evropských pohárů.

Reagovat
kilobyte

Zabavit Neymara a Mbappeho a půjčovat je týmům ve 4. koši LM.

Reagovat
fenixLFC

Ffp

Reagovat
Y.N.W.A

já si nemyslím, dokonalý to není, ale zabraňuje to klubům dělat ultravelkej bordel...

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas. Ale zakonzervovalo status quo a pro aktuálně nebohaté týmy bude těžké se dostat mezi top kluby. Plus FFP je mj. i o transparentnosti hospodaření a klubového fotbalu obecně a přitom u velké části klubů nejsou dostupné závěrky, apod.

Reagovat
ttopi

To je snad dobře, že se kluby nedostanou mezi špičku tím, že se zadluží, ne? FFP nechce nic jiného, než aby subjekt utrável tolik, kolik si +/- (s nějakými pravidly) vydělá.

V podstatě je to stejný, jako když se u nás zpříšňují podmínky pro získání hypotéky. KDyž půjčíš každýmu co bude chtít, věř, že velká část těch lidí kouká jen moc krátce. A pak koukají. Subjekt, jako je fotbalový klub má samozřejmě nějakou finanční gramotnost, takže u nich exekutor asi jentak nezaťuká, ale ten princip je dost podobný.

Reagovat
Spalovač šancí

Jo to business jako jiný a pokud majitelé chtějí nést riziko neúspěchu, nevidím důvodu jim v tom bránit. Pokud chtějí že svého lepit ročně 100 mega ztrátu, proč ne. Záměr FFP je udržet stabilitu evropského fotbalu jako celku. Ale to by mohlo fungovat bez distorzí při uzavřené soutěži, což není. Jsou tak zvýhodněny kluby z finančně silných lig.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Bez FFP jsou bohaté ligy zvýhodněné úplně stejně. Furt je to jen o tom, abys neutratil víc, než vyděláš, což je v pořádku.

Reagovat
Spalovač šancí

Není to v pořádku, protože se ta omezení FFP aplikují v rámci jedné sezony. Žádné podnikání není nastaveno na jednoletý investiční horizont.

...

Při FFP jsou týmy z bohatých lig v evropských pohárech zvýhodněny více než za situace bez FFP. Generují velké peníze z ligy a mají tak zvýšený prostor pro získávání kvalitních hráčů, protože týmy z chudších lig takové hráče neudrží, i kdyby chtěly a měly prostředky od majitele kvůli pravidlům FFP. A znovu, pokud majitel je ochotný složit na začátku sezony 100 mega €, aby tu ztrátu dorovnal, tak proč tomu bránit.

Za aktuální situace si opravdu neumím představit, že by LM vyhrál např. nizozemský tým, přestože Nizozemí patří mezi tradiční vítěze PMEZ/LM a finančně je ta liga silně nadprůměrná (ale pochopitelně se nechytá na top ligy/týmy). A v kombinaci s volným pohybem hráčů už je úplně nemyslitelný úspěch týmů z chudých lig (typu Steaua, CZ, apod.)

Reagovat
ttopi

Já znovu opakuji, že i bez FFP by fotbal byl stejný. Nizozemský tým by stejně nevyhrál LM. A to proto, že sami se nechtějí zadlužit. V podstatě od konce 90.let už nemá tým z Holandska, Srbska (a z dalších zemí, které dříve dokázaly velké poháry vyhrávat) pražádnou šanci LM vyhrát. To do hry vstoupily peníze a je to horší a horší. Ale podle mě tomu nepřekáží FFP.

Jinak podle mě se FFP zavedlo hlavně v reakci na vstup šejků z arabských zemí do vlastnických struktur v klubech Evropy. Tito lidé jsou ochotni utrácet peníze i bez návratnosti. Mají radost z aktuálního úspěchu. A bez FFP by utráceli ještě více, než utrácí teď. Typický příklad PSG. Ti kdyby mohli, přivedou kohokoliv. Naštěstí nemůžou.

Já neznám přesně pravidla FFP, ale moc nechápu, jak to myslíš s těma 100 mega na začátku sezony. To není tak, že nejdřív musíš 100m vydělat a až pak je můžeš utratit - to by bylo příliš komplikujícím elementem v přestupovém období. Předpokládám, že tam jsou nějaké překryvy třeba s minulou sezonou, nebo se to dodržení FFP kontroluje s nějakým odstupem. To by jinak v první den nové sezony nemohl nikdo nikoho koupit, protože by měl výdělek 0

Reagovat
smazaný uživatel

Ti kdyby mohli, přivedou kohokoliv. Naštěstí nemůžou.

Proč "naštěstí"?

Reagovat
Spalovač šancí

taky nechápu, proč naštěstí

Reagovat
ttopi

Protože by všechny koupili, ikdyž na to nemají zisky. Proto je FFP správně.

Reagovat
Spalovač šancí

Já ti nevím. Kádry týmů jsou omezené. 11 největších hvězd negarantuje nejlepší tým. Navíc soupisky evropských pohárů vyžadují určité zastoupení vlastních odchovanců/mladých hráčů. Kromě toho mnoho lig má další požadavky na "home-grown". Existuje spousta jiných omezení, která toto dokáží zregulovat mnohem účinněji, aniž by bylo umělo zabráněno příchodu nových subjektů a zvýšení konkurence.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Vyhodnocuje se pochopitelně zpětně. Nicméně kluby současně předkládají výhled na další sezonu a pokud jsou v režimu sledování, tak dokonce závazný rozpočet.

Problém, který FFP údajně řeší, aby kluby nepořídily hráče s vidinou toho, že se zaplatí z následných úspěchů (v lze a zejména v evropských pohárech), které se ale nemusí dostavit. Obvykle se přestupy hradí ve splátkách a samozřejmě dobří hráči znamenají vyšší mzdy a to dobu kontraktu. Když neuspěješ v pohárech, musíš platit min. hráče, ale obvykle i nejsou doplaceny přestupové částky.

Pokud by ale přišel šejk a řekl, teď kupuju Messiho s Ronaldem a FFP kvůli tomu překročím v příštích 3 letech celkem o 300 mega. Tady je skládám jako kauci na účet UEFA, aby v případě neočekávaných problémů veškeré závazky vzniklé na základě těchto přestupů byly uhrazeny. Tímto by byla vyřešena prostupnost soutěží a zvýšení konkurence. FFP konzervuje definitivně již tak hodně oligopolní trh s několika málo dominantními týmy a nevýznamným konkurenčním lemem. Takže FFP sice možná zamezí praktice "buying success", ale za cenu omezení konkurence. A už vůbec nezabezpečí, že kluby nebudou mít finanční problémy

Reagovat
ttopi

Dobrý. Hele já FFP schvaluju, ty ne. To je v pořádku.

Všechny ty argumenty, který si tu dáváme, předpokládám, že při jednáních o FFP padly a nakonec stejně převážily ty, které FFP podporovaly.

Reagovat
Spalovač šancí

Já netvrdím, že FFP vůbec neschvaluji. Já jenom tvrdím, že aktuálně je blbě nastavené a že požadovaného výsledku dosahuje tím, že zabíjí konkurenceschopnost

Reagovat
ttopi

Na tom se neshodneme. Konkurenceschopný můžeš být i s dodržováním principu příjmy>výdaje. Zrovna ve fotbale se dlouhodobě ukazuje, že to není primárně o penězích, ale o správných lidech. Peníze potřeba jsou, ale FFP v tomto nikomu nebrání posílit, nebo budovat. Žádnou takovou reakci jsem nikde nezaznamenal zatím.

Reagovat
smazaný uživatel

ale prosimte dyt to stejne obchazi a za chvilku si nejbohatsi udelaji vlastni ligu s vlastnima pravidlama

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

mrdky z uefy hlavne se napakovat a buzerovat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele