U stolu s Buffonem aneb Italský život Romana Macka

29.05.2017, 21:52
Rozhovory
V šestnácti přestoupil do Juventusu, kde si prošel mládežnickými výběry. Před pěti měsíci pak vykročil do světa dospělého fotbalu, když zamířil na hostování do druholigového Bari. O téhle zkušenosti, viceprezidentovi klubu Nedvědovi i italském prostředí obecně hovořil zlínský odchovanec Roman Macek v exkluzivním rozhovoru pro Eurofotbal.

Máte za sebou první půlrok v dospělém fotbalu. V čem jsou ty největší rozdíly oproti Primaveře a v čem byl pro Vás osobně ten přechod mezi dospělé nejtěžší?

Hodně mi v tomhle ohledu pomohlo, že jsem před tím hostováním v Bari šest měsíců trénoval s A týmem Juventusu. Sice jsem nedostal šanci v zápasech, ale absolvoval jsem s hlavním mužstvem celou přípravu, v rámci které jsem se i v několika utkáních objevil a pak jsem s ním i celý půlrok absolvoval tréninky. Právě ty mi ten přechod do dospělého fotbalu hodně ulehčily - v Juventusu působí hráči té nejvyšší světové úrovně a podle toho také tréninky vypadají, takže pro mě ze začátku byl každý trénink pomalu jako zápas. Bylo to hodně náročné a odcházel jsem odtud dost unavený, což se mi ale velmi hodilo, když jsem pak začal hrát v Bari.

V čem je podle Vás největší rozdíl mezi první a druhou italskou ligou? Třeba Vladimír Darida mi říkal, že jsou všechna mužstva v Německu na tom výborně fyzicky, takže rozdíl mezi 1. a 2. Bundesligou je spíše jen v technické vybavenosti fotbalistů.

Byť se německý a italský fotbal asi trochu liší, v tomhle to bude podobné. Měl jsem možnost tohle řešit se spoluhráči, kteří téměř celé kariéry strávili v Serii A a ti mi potvrdili, že na téhle úrovni už jsou ty rozdíly minimální. Ten hlavní rozdíl tak bude v té větší technické vyspělosti, kterou první liga nabízí. Možná to bude trochu i ve větší taktické vyspělosti, když vidím utkání Serie A v televizi, přijde mi, že i v té fotbalové inteligenci mají hráči v první lize navrch.

Jaké jsou tedy aktuálně vaše plány? Vy se teď vracíte z hostování do Juve, kde máte smlouvu do 2019. Kde budete hrát příští sezonu?

Popravdě to ještě nevím. Jsem rád, že se mi hostování v Bari povedlo a dostal jsem tolik příležitostí. Těch možností je více, je možné, že absolvuju letní přípravu opět s áčkem a poperu se o místo v širším kádru, stejně tak můžu jít někam hostovat v rámci Serie A, případně se můžeme bavit i o jiné zemi. Na to je ale zatím brzy, sezona zrovna skončila a já poslední tři utkání ze zdravotních důvodů neodehrál, takže se musím dát zdravotně dohromady a uvidíme, jak to bude.

Vzhledem k nabitému kádru Juventusu a povedenému hostování v Serii B by teď možná bylo fajn hostovat v nějakém slabším celku první ligy, ne?

Určitě je to možnost a osobně v ní tak trochu doufám. Juventus jako jeden z nejlepších týmů světa má různé spolupráce s celky v Itálii i mimo ni, takže uvidíme, jaký o mě bude třeba v nějakém z týmů zájem a co půjde domluvit.

Většinou jste v Bari nastupoval na pozici krajního středního záložníka v rozestavení 4-3-3, případně 4-3-1-2, občas jste v rámci čtyčlenné zálohy hrál i uprostřed či vysloveně na kraji zálohy. Co vám tedy vyhovuje nejvíce?

Je těžké určit moji nejoblíbenější pozici, na druhou stranu jak v mládežnických týmech Juve, tak teď v Bari jsem nejčastěji nastupoval coby jeden z krajních středopolařů nad klasickým defenzivním záložníkem, ať už to bylo zprava nebo zleva. Těch utkání se čtyřčlennou zálohou, kdy jsem hrál klasického krajního záložníka, jsme hráli minimum, objevil jsem se i nad podhroťákovi, ale nejvíce jsem toho odehrál jako LCM/RCM.

Vy jste v Juventusu od šestnácti let. Jak dlouho Vám trvalo, než Vás opustila taková ta "vyplesklost" z prostředí, kde jste se vlastně ocitl a začal hvězdy kolem sebe hrát spíše jako kolegy než jako fotbalové idoly?

Upřímně mě to ještě úplně nepřešlo (úsměv). Obzvlášť letos, když se tu po příchodu Higuaina a Alvese sešli hráči toho nejvyššího světového kalibru. Ale přece jen už to bylo trochu jiné, protože jsem přípravu absolvovat jako plnohodnotný člen kádru a tím že hodně hráčů po ME ještě nebylo k dispozici, tak jsem dostal možnost zahrát si několik utkání v přípravě, která se mi povedla, což mi pomohlo zapadnout do mužstva. Navíc se ke mně všichni ti velcí hráči chovali velmi příjemně a ve všem mi pomáhali, což mi ulehčilo se tam zadaptovat. Ale všem říkám, že jen ten, kdo tohle zažije, to může pochopit. Měl jsem například letos možnost si na pravé straně v mnoha případech zahrát právě proti Alvesovi a až postupem času si člověk uvědomuje, jaké má štěstí.

Když se zeptám na Higuaina - před sezonou přišel za obrovské peníze coby poslední dílek skládačky, co má pomoci Juventusu k vítězství v Lize mistrů. Jaký je osobně?

To je určitě pravda, což bylo vidět ze začátku i na něm. Když přišel, tak bylo samozřejmě znát, co se od něj očekává, a i co očekává on sám od sebe, proto se soustředil spíše sám na sebe. Na druhou stranu když se mužstvu dařilo a on střílel branky, tak byl pak velmi sympatický a na tréninku vtipkoval, často i se mnou, takže po téhle stránce mu není co vytknout.

Juventus vyhrál pošesté za sebou Scudetto. Považuje se tedy títul v lize už za samozřejmost a už to pro fanoušky ani pro vedení není takové? Tohle se říká třeba o Bayernu, že už oslavy mistrovského titulu nejsou tak velké, protože hlavním cílem je triumf v Lize mistrů.

To bych neřekl, protože italský fotbal je v tomhle vážně trochu specifický. Jednak je tu obrovská rivalita mezi konkurenčními celky, pak je tu samozřejmě stále se zvyšující nenávist celého zbytku ligy vůči Juventusu, kvůli té jeho dominanci (úsměv). A v neposlední řadě italská mentalita jako celek - tady lidi fotbal milují a chtějí vyhrávat neustále. Proto byť je hlavním cílem Liga mistrů, tak vítězství v domácí lize je rozhodně stále důležité. Tím spíše, že Neapol hraje jeden z nejhezčích fotbalů v Evropě a AS Řím má dlouhodobě velmi silné mužstvo, takže se Scudetto rozhodně cení.

Už jen pár dní zbývá do vrcholu sezony. Juve čeká na triumf v LM hrozně dlouho, poslední čtyři finále prohrál. Jaká je tedy teď v organizaci atmosféra?

Já teď byl v Turíně, kde jsem bavil třeba s Bonuccim, kterého mimochodem taky do velkého fotbalu dostalo Bari a můžu říct, že mi přišli všichni uvolnění a žádnou nervozitu jsem na nich neviděl. Myslím, že ví, jak silné mužstvo mají, s Higuainem a Alvesem do něj přišly potřebné zkušenosti. Juve má velký hlad po vítězství a všichni tam táhnou za jeden provaz.

Nemůžu se nezeptat na Gigiho Buffona - legenda světového fotbalu, stále výtečný gólman, kterému téměř každý to vítězství v Lize mistrů přeje. Jaký on na Vás udělal dojem?

Mám s ním výbornou zkušenost. Když v létě začalo soustředění, tak poslední místo, kam jsem si mohl sednout, bylo vedle něj u stolu, kde seděl s tou zkušenější partou. I přesto se ale se mnou bavil a byl moc milý. On je úžasný člověk a tak, jak se lidem zdá v televizi, srdečný a zábavný, tak takový on opravdu je. Mockrát mi poradil a fotbalově pomohl a každá rada, kterou udělí, tak mladému klukovi pomůže.

V souvislosti s Juve se teď zmiňuje jméno Patricka Schicka, jenž má za sebou výtečnou sezonu v Sampdorii. Měl by přestoupit do Juve? A pokud ano, bylo by pro něj lepší ještě rok v Janově zůstat?

Určitě bych si nedovolil Patrikovi radit. Jsem moc rád, že se mu takhle daří a doufám, že si formu udrží, ale je jen na něm, jak se rozhodne. Co se týče Juve, to mu můžu samozřejmě jen doporučit - je to klub té nejvyšší světové úrovně, čemuž odpovídá i vynikající zázemí a všechno ostatní.

Viceprezidentem klubu je jiný Čech - Pavel Nedvěd. Jaký spolu máte vztah?

S panem Nedvědem samozřejmě komunikujeme, nejvíce jsme se bavili před odchodem na hostování do Bari. Nebyl jsem si jistý, zda nebude lepší zůstat trénovat v Juventusu, ale on mi doporučil hostování, neboť Bari je tradiční italský klub, který chtěl hrát v Serii B o postup, což mi mohlo fotbalově pomoct.

Může být pro Vás výhoda, že jste stejné národnosti? Nebo to tak vůbec nebere a ke všem hráčům přistupuje stejně?

Nemyslím si, že je to výhoda. Pan Nedvěd je nápomocný všem a má podle mě stejný přístup ke všem lidem v Juve, takže rozdíl je maximálně v tom, že zatímco s jinými se baví italsky, tak my se bavíme česky. Možná je to spíše nevýhoda, protože se od Čecha v Juve čeká, že to bude druhý Nedvěd (úsměv).

Jste zlínským odchovancem. Zlínu se povedl podzim na výbornou, pak přišlo příšerné jaro, ale díky vítězství v poháru a triumfu United v EL postoupil do skupiny Evropské ligy. Sledujete dění ve svém bývalém celku?

Jak noviny jinak vůbec nečtu, tak dění ve Zlíně jsem sledoval pravidelně a jsem za to, co se klukům povedlo moc rád. Zdeněk Grygera i všichni kolem odvádějí výbornou práci a jsem moc rád, že se do mužstva prosadili už i kluci, se kterými jsem kdysi hrál. Co se týče té sezony, tak umístění mohlo být ve finále lepší, protože jaro se vůbec nepovedlo, ale podstatné je, že vyšla ta Evropská liga. Je to úžasný úspěch a moc to všem ve Zlíně přeju.

Zlín na druhou stranu opustili už dva důležití hráči - Jugas míří do Slavie, Vukadinovič do Sparty. Nebude tedy v Evropské lize dostávat příděly?

Já jsem v tomhle optimista a je třeba si říct, že už samotný postup do Evropské ligy je naprostá paráda. Pro to mužstvo to bude úžasná zkušenost a velké zážitky, zahrát si proti evropským mužstvům.

Sezona se naopak vůbec nepovedla Spartě, která sáhla k netradičnímu kroku - přivedla zahraničního trenéra, který je shodou okolností z Itálie. Myslíte, že může Stramaccioni klubu z Letné něco dát, nebo je to krok vedle?

Je to každopádně zajímavá cesta, přivést kouče z ciziny, ale myslím, že to může být dobré. Osobně ho samozřejmě neznám a nevím, jaký je to typ kouče, ale pro český fotbal to je jedině dobře a o to bude liga zajímavější - Slavie bude obhajovat titul, do Plzně se vrací pan Vrba a Sparta bude chtít hrát zase o titul s ambiciózním trenérem.

Může do Sparty přinést něco i z italského fotbalu z hlediska taktiky, kterým jsou italští trenéři vyhlášení?

Myslím si, že určitě ano. Italští trenéři jsou podle mě v současnosti nejlepší na světě, ukazuje to Ancelotti v Bayernu, pan Allegri v Juve i Conte v Chelsea. O Italech se říká, že jsou nejlepší po taktické stránce a umí semknout mužstvo dohromady. Já sám jsem si zažil jen italské trenéry, v Primaveře mě vedl mistr světa Fabio Grosso a pak v Juve Allegri, jinou národnost jsem si zatím nezažil (úsměv).

Autor: Jan Pikous

Komentáře (87)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jakej tady ma nick ?

Reagovat
Uwe háže buly

s.a.f.c

Reagovat
off-olda

fabec1222

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

To by se ho neptal, kde bude příští sezonu hrát.

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
off-olda

Reagovat
El Campeon

Reagovat
icka

Reagovat
fabec1222

Reagovat
Posledni Kovboj

Maso...ale nic

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

komboj plz

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
pepinho2

Víc takových článků

Reagovat
Greny

Hostování v české lize by byl pro nej kro k zpet?

Reagovat
smazaný uživatel

hostováním v české lize si může akorát uškodit

Reagovat
Uwe háže buly

Krom Sparty, Slavie či Plzně podle mě jo. Ne krok zpět, ale nic by mu to nedalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by to nebyla Slavia, Sparta, Plzeň (u kterých možná ne), tak jinak určitě krok zpět...

Reagovat
Achašveróš

jo

Reagovat
db18

Jelikož v té druhé lize hraje a v Itálii se chce prosadit, tak jo...

Reagovat
smazaný uživatel

o tom snad nemusíme ani diskutovat...česká liga by mu nedala vůbec nic, maximálně by se naučil chlastat a hrát automaty

Reagovat
Kang & Kodos

Takhle se naučí aspoň podplácet

Reagovat
didosh

...šňupat kokeše...

Reagovat
Greny

Jsem si rikal pulroku ve Zlíně(doma, zkušenosti dalsi z dospělé ligy , plus z evropské ligy, ale asi mate pravdu)

Reagovat
C-M@ster

Tom Kuca do vysehradu?

Kdyby to neposrali, bylo by zajimavy.

Reagovat
El Campeon

Nevim takový velký profesionál možná nebude mít čas.

Reagovat
stas87

Snad sa presadi, cesky futbal potrebuje zasa hracov, co budu hravat pravidelne kvalitne zahranicne sutaze a nie len cesku ligu. Ti hraci vonku mozu byt casom tahunmi nie len klubov ale aj reprezentacie. Ja hracom Sparty, Plzne alebo Slavie neverim, ze su schopni v zapasoch reprezentacie byt dostatocne konkurencie schopni.

Dava ten priemer a spodok tabulky pravidelne sancu hracom na hostovacke z Juventusu, AS alebo Neapolu? Ci ked sa blizi zaver sezony, tak radsej spoliehaju na kmenovych hracov co patri im?

Reagovat
Y.Cabaye

"Pan Nedvěd"

Reagovat
Frank Lampard 8

Z odpovědí na mě působí velmi rozumně, skromně a sympaticky. Snad se mu bude dařit a udělá díru do světa.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
jester Radka Bejbla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
czech_mira

Nebylo by od věci hostování v domovském Zlíně, pro Zlín super posila a pro něj zkušenosti z pohárů

Reagovat
smazaný uživatel

poháry dobrý, ale kvalita kádru a kvalita naší ligy ho nikam neposune. Hostování v horším italském celku dává větší smysl, jak 6 utkání v EL, kde budou dostávat klepec + 6 utkání proti nejlepším českým týmum (Slavia, Plzeň

Reagovat
Hokaido

Super rozhovor. Jen je škoda, že autor neumí napsat jméno trenéra Sparty.

Reagovat
F.Torres

Ku*va, než jsem si přečetl nadpis, tak jsem si řikal, co to má zase ten Krejčí na palici

Reagovat
F.Torres

jinak článek pecka, snad mu ta hostovačka v SA dopadne

Reagovat
OnderCZ

Takovéhle rozhovory jsou prostě fajn, díky za ně. S chutí si to člověk přečte a tisíckrát to tady vidím raději, než když člověk prolítne článek od ČTK, který mu nic nedá. Ale chápu to, nechci kritizovat, pořád je lepší, když je z čeho vybírat, než když není možnost volby.

Reagovat
Gareth Bale 11

Super rozhovor. On působí hrozně skromně a rozumně, navíc ta úcta k lidem v Juventusu je báječná (pan Nedvěd). Má to v hlavě srovnaný, doufám, že to dotáhne daleko.

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn rozhovor.

Snad se tam stejně dobře povede i Nicolasovi Pennerovi.

Reagovat
Nebelung

Nějaké příbuzenství s Mílou Pennerem?

Reagovat
Tigerinho

syn

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nebelung

díky

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn rozhovor...Bude v tom EF pokracovat? protoze uz ten s Daridou byl dobrej...

Reagovat
smazaný uživatel

Měl by jít do Česka... možná to zní blbě, ale kopat druhou italskou ligu ve 20 letech mu rozhodně nedá víc než česká liga, kde může třeba táhnout nějakej tým. Moc nevěřím tomu, že ho bude chtít prvoligovej tým v Itálii. Je teď na zlomu kariéry, kde se rozhodne jestli má na to hrát na top úrovni a jestli mu nevyjde ta Serie A příští sezónu, tak by měl rozhodně myslet na tu naší kapr ligu, kde se může ukázat možná i jako hvězda. Mašek je celkem dobrej příklad... i ten si myslím měl ale jít do Česka tak o rok dva dřív.

Reagovat
smazaný uživatel

No oproti Janktovi se moc v té druhé lize nepředvedl, tak uvidíme. Viděl jsem ho i chvíli za repre U21 a pořád mi nepřišlo, že hraje dospělý fotbal. Ale uvidíme, přeju mu to, pokud se prosadí, tak je to jen dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Jankto tam přišel na začátku sezony a tak mohl absolvovat i celou přípravu. Zatímco Mavek tam přišel v půlce sezóny, kdy jeho tým navíc bojoval o postup do play-off.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lampas

Nevím v čem by mu uškodilo jít na půl roku do Zlína. Zahrál by si EL a ukázalo by se, jak na tom je. Podle mě česká liga není až tak špatný indikátor kvality. Ano v Serii B si možná zvykne na italský f fotbal, ale šest zápasů v EL by mu podle mě dalo víc.

Reagovat
smazaný uživatel

ale jen ten půlrok

Reagovat
smazaný uživatel

Vis v cem? V Italii ma na treninku dalsich 20, kteri drou a chteji misto v acku.V Cesku ma na treninku dalsich 20 kteri na to mrdaj aand jsou spokojeny

Reagovat
smazaný uživatel

tak to zas asi ne

Reagovat
icka

By ses divil.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
zrzek999

Reagovat
smazaný uživatel

OT: http://www.bezfrazi.cz/bratinger/ Tady taky jeden rozhovor s bývalým brankářem Dominikem Rodingerem, doporučuji - skvělý článek. Už jsem to někde dával minule, ale téměř nikdo si toho nevšim, což je škoda.

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Nebelung

"Bydleli jsme kousek od sebe, jezdili spolu na tréninky, spali spolu na pokoji při venkovních zápasech a… no, uměli jsme si to udělat hezký."

Reagovat
Nebelung

Ale jinak super

Reagovat
JuventusFC1897

Juve čeká na triumf v LM hrozně dlouho, poslední dvě finále prohrál.

Jak posledne dve? Prehral s BVB, Realom,ACM a naposledy s Barcou

Reagovat
cetto

No věřil jsem, že se v té druhé lize prosadí trochu víc. Stále ho mám za největšího talenta z těch hráčů Schick, Jankto, Černý...

Asi mu trochu škodí, že je to takový...nemoderní fotbalista. Na křídlo se moc nehodí, je to spíš takovej ten typickej krajní záložník z před dvaceti lety. Tento post se v dnešní době moc nehraje...

Reagovat
smazaný uživatel

Však to taky žádný křídlo není.

Reagovat
cetto

No v primaveře hrával z kraje zálohy, teď v Bari z něj udělali CM, což mu asi sedí víc...takový zatažený playmaker. A ten kraj mu moc neseděl, je to takový nemehlo, samá ruka samá noha, technika nic moc, ale dokáže skvěle přihrát. Měl by podle mě hrát to, co hrával na sklonku kariéry Horváth

Reagovat
JimBob

kolik mu teda je - 16 nebo 20? uvadite rocnik 1997 a ze v tyhle sezone prestoupil do Juve. na fb pak zase, ze mu je 16, tak nevim...

Reagovat
JimBob
Reagovat
pajka-juve

"V šestnácti přestoupil do Juventusu, kde si prošel mládežnickými výběry. Před pěti měsíci pak vykročil do světa dospělého fotbalu, když zamířil na hostování do druholigového Bari." Kde si v tom našel, že má 16? Jasně je tam napsaný v 16 přestoupil a prošel si mládežnickými výběry a ne tuto sezónu přestoupil. Je mu 20.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo. 16 mu neni, ale jestli je mu 17, nebo 23, jsem se z toho článku taky vlastně nedozvěděl

Reagovat
JimBob

v tom linku, co jsem daval. uz to ale opravili. bylo tam puvodne, ze eurofotbal vyzpovidal sesnactilety talent. to me zmatlo.

Reagovat
dextroza_m

To je tak vyžraný nebo jenom blbá fotka? Podbradek ve 20 letech... Nebo je to rodina se Zemanem?

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Honda

Hodne spatna fotka, má tak 65kg

Reagovat
cetto

Právě že je vytáhlej a vychrtlej.

Reagovat
Pablos

jinak teda ten nadpis článku je celou dobu s chybou ...Italský život... je rozhodně italský život

jinak teda na správnou češtinu moc neupozorňuju...ale přeci jen v oficiálním článku by to bejt nemělo že ano

Reagovat
Pablos

i když teď koukám, že v názvech se za aneb píše velké písmeno .....tak nic ...tak jsem jenom za blbečka teď že já se na to...

Reagovat
smazaný uživatel

nezbývá než srdečně pogratulovat...

Reagovat
Realita

Kdo to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Roman Macek. Neumíš číst?

Reagovat
Realita

A co jako? To jméno mi nic neříká. V životě jsem o něm neslyšel.

Reagovat
smazaný uživatel

Hloupost a neznalost neomlouvá. Navíc, kdo tě to nutí číst?

Reagovat
Realita

Proč by mě měl někdo nutit? Takže: Přečteš si článek, kde objevíš něco nového. Zeptáš se, co či kdo to je, poněvadž jsi o tom ještě nikdy neslyšel. Tak se logicky zeptáš někoho znalého. Odpovědí na tvou zvídavost je podrážděná reakce. Strašně se omlouvám, že jsem o tom hráči v životě neslyšel a dovolil se zeptat někoho, kdo ho třeba zná. fakt sorry jako.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak promin, musíš uznat, že to mohlo vyznít sarkasticky, jako, že jím pohrdáš. Tak sorry

Reagovat
tnt03

Autor: Jan Pikous, poklona Dobře se to čte, hezky položený zajímavý otázky, jen houšť

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele