TÝDEN V ANGLII

27.04.2005, 18:10
Aktuality
Anglický fotbal, to je 92 profesionálních klubů a každý den přináší řadu fotbalového dění a událostí kolem něj. Rozhodli jsme se vám proto přinášet takový malý průřez fotbalovým týdnem v Anglii, kdy se každý den pozastavíme nad jednou událostí.


ÚTERÝ 19. DUBNA
Manažer Chelsea Jose Mourinho vyvrátil spekulace ohledně nákupu Rio Ferdinanda. Ty se vyrojily poté, co se v jeden den dvakrát setkal tento obránce Manchasteru United s výkonným ředitelem londýnského klubu Peterem Kenyonem. Kenyon, jenž zastával stejnou funkci před Chelsea právě v United a Ferdinanda tam přivedl za rekordních 30 milionů liber, byl spatřen a dokonce i vyfocen na začátku dubna v jednom londýnském hotelu v družném rozhovoru s anglickým reprezentantem. A aby toho nebylo málo, schůzka se ještě téhož dne opakovala na stejném místě asi po dvou hodinách. Na případu by nebylo nic až tak podivného, kdyby se podobná situace, jen s jiným reprezentačním obráncem Ashleym Colem, nestala v průběhu března, kdy se posléze celou záležitostí začala zaobírat ligová komise. Ferdinand, který navíc tou dobou prohlásil, že jeho snem je hrát jednou v zahraničí a jehož smlouva vyprší příští rok v létě, tak najednou upadl v nemilost jak u vlastních fanoušků, tak i u samotného manažera Fergusona. Vše tak nakonec asi vyřeší prodloužení smlouvy, které, pokud k němu opravdu dojde, udělá z Ferdinanda nejlépe placeného hráče United s týdenním příjmem 120 tisíc liber.

STŘEDA 20. DUBNA
Velmi smutný konec sezony prožívá Newcastle. Tým podruhé za sebou vypadl v závěrečné fázi poháru UEFA a ve stejném týdnu podlehl i Mancheesteru United v semifinále FA Cupu. A protože liga je letos pro "Toon army" prokletá, přišli tak o poslední možnost dosáhnout pro příští sezonu pohárové Evropy. Pro většinu fandů je největším viníkem propadu Lee Bowyer. Tento starý známý hříšník nese "nálepku" problematický už od juniorského věku, ale jeho bitka se spoluhráčem Dyerem během zápasu je opravdu unikátní. Lee obdržel od klubu rekordní pozastavení šesti platů, což v jeho případě znamenalo částku zhruba 200 tisíc liber, ale naštěstí pro něj unikl vyhazovu. A právě od té doby se datuje ještě větší propad týmu, který vyvrcholil dvojitým poroučením se z pohárů během čtyř dnů. Bowyer, jinak stálý hráč základní sestavy, totiž manažeru Sounessovi chyběl v čtyřech následujících utkáních po šarvátce, když si odpykával trest. K těm pak ligová komise přidala další tři (20.4), což pro Bowyera znamenají dva poslední zápasy. Celou kauzou se navíc stále ještě zabývá policie.

ČTVRTEK 21. DUBNA
Pro druhého vyřazeného semifinalistu anglického poháru, Blackburn, respektive jeho kapitána Andy Todda, mělo utkání dohru u disciplinární komise. Todd byl uveden do zápisu o utkání, že úmyslně udeřil loktem do obličeje Robina van Persieho. Celá událost se stala těsně po vstřelení třetího gól Arsenalu, kdy bek Rovers dobíhal za mladým holandským útočníkem. Ten se chtěl otočit k oslavě své druhé trefy v utkání, ale okamžitě narazil obličejem na loket protihráče. Sám Todd situaci popsal jako čirou nehodu a k v jeho prospěch hovoří i to, že ze strany Arsenalu nepřišlo žádné obvinění. Komise po shlédnutí videozáznamu uznala, že v Toddově pohybu nebyla žádná snaha soupeře zranit a propustila ho bez trestu.

PÁTEK 22. DUBNA
Ještě jednou k šéfovi United Alexi Fergusonovi. Nejdéle sloužící manažer u jednoho týmu v Premier League nezažívá zrovna skvostnou sezonu. Vypadá to na další třetí místo v lize, Champions League už je radši zapomenutá příhoda a tak jedinou nadějí zůstává opět domácí pohár. A to i přes to, že tenhle skotský bard v létě přivedl dva útočníky za celkovou cenu 30 miliónů liber. Proto není divu, že se začaly rojit spekulace o jeho odchodu, ať už dobrovolném, nebo vynuceném. Všemu ještě přidal sám Ferguson, když se v krátkém období dvakrát zmínil o svém nástupci. Napřed zmínil svého asistenta Carlose Queiroze, jenž má za sebou velmi nepovedené působení v Realu Madrid, ale jinak je dlouhodobě druhým mužem na lavičce United, takže situaci v klubu velmi dobře zná. V tomto týdnu se pak vyjádřil, že by si dobře dokázal představit Roye Keana jako hrajícího manažera. Ale jak sám správně poznamenal, výběr následovníka nebude asi už jeho starost.

SOBOTA 23. DUBNA
Velká sláva se konala v Sunderlandu. Domácí kočky si paradoxně poradily s loňským účastníkem Premier League Leicesterem a zařídily si tak po dvou letech postup zpět. Manažer Mick McCarthy, který ke klubu přišel právě v době po sestupu, přitom vůbec neměl snadnou práci. Tým zmítaný špatnou ekonomickou situací, musel prodat většinu opor a vybírat pouze z nižších soutěží a vlastních mladíků. Bývalý kouč Irské reprezentace si však vedl nad míru dobře a už v minulé sezoně měl s týmem postup na dosah, ale v semifinále play-off nestačil na následného vítěze celých vyřazovacích bojů Crystal Palace. Přitom v odvetném zápase ještě v poslední minutě postupovali McCarthyho svěřenci... Cíl pro nový ročník tak byl jasný - přímý postup bez obav z nejistého play-off. Když pak v 60. minutě sobotního zápasu otočil hlavou Caldwell na konečných 2:1, mohla vypuknout postupová oslava.

NEDĚLE 24. DUBNA
Těsně před koncem týdne se dořešil přestup talentovaného reprezentanta anglické jednadvacítky Jarmaine Pennanta z Arsenalu do Birminghamu. Pennant je u "modrých" na hostováni do konce sezony a od léta mu začne běžet nový tříletý kontrakt s roční obcí. Výše odstupného byla stanovena na 3 miliony liber, což je o milion více, než za něj londýňané zaplatili v roce 1999 Notts County. Jarmaine se v prvním zápase za Arsenal uvedl skvostně, když soupeři nasázel hattrick, ale od té doby pomalu upadal u kouče Wengera v nemilost a poslední dvě sezóny prošel hostováním v Leedsu a Watfordu. Nemalou zásluhu na jeho úpadku měla jeho láska k rychlé jízdě, občas doplněna i alkoholem. Z loňské sezony už měl Pennant jeden policejní zápis za řízení pod vlivem alkoholu, a tak když letos jednou v šest hodin ráno hracího dne nezvládl svůj mercedes a skončil v pouliční lampě, navíc s 1,4 promile v krvi, trpělivost jeho manažera byla ta tam. Hráč se poroučel na další hostování, tentokrát do Birminghamu a čekal na soud. Během té doby ale stihl odehrát opět skvělý debutový zápas, když hned z jeho prvního centru byl gól. Okamžitě se stal miláčkem jak domácího publika, tak kouče Bruce. Po odpykání poloviny tříměsíčního trestu ve vězení, kde už se vedla první přestupová jednání, se vrátil a v současné době už patří ke stabilním oporám mužstva. A to i přesto, že musel po zbytek času nosit pod levou stulpnou bezpečnostní "obojek", který tady v Anglii hlídá odsouzené k domácímu vězení.

PONDĚLÍ 25. DUBNA
Představitelé londýnské Chelsea podepsali největší sponzorskou smlouvu v dějinách anglické kopané. Tým bude od příští sezóny po následujících pět let nosit na dresech logo elektronické firmy Samsung, Samsung mobile. Celková podoba dresu se vrací trochu zpět do minulosti, kdy se výrazně zvětší znak klubu. Obchod zaručí londýňanům celkově 50 miliónů liber, čímž tak byl překonán rekord Manchesteru United, který v roce 2000 podepsal smlouvu s telefonním operátorem Vodafone na dobu čtyř let za sumu 36 milionu liber. Stávající sponzor Chelsea, společnost Emirates, přechází od příštího roku k městskému rivalovi Arsenalu a její název, tedy Emirates Stadium, ponese i nový stánek červenobílých, který bude v provozu od roku 2006.

Autor: Jan Fišar

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*

Premierleague je nejvalitnejsi liga na svete proste jo no

Reagovat
HOST*

To seš asi na omylu!!!!!!!!!! Koukni se na tymy ze spanelska a anglie a pak neco rikej

Reagovat
HOST*XXX

Přesně tak

Reagovat
smazaný uživatel

Povedzme to tak,že každá liga má niečo do seba.Mne sa páčí a fandím technickému Realu Madrid,ale takisto som hotový,keď vidím anglickú ligu a hráči tam jazdia 90 minút hore-dole v supertempe.Najlepšie mužstvo sveta by asi bolo to,ktoré by najlepšie spojilo tieto dva štýly.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele